Kultura 2007: A zase bylo veselo

Red Kul
20. 12. 2007 16:20
Přehled nejdůležitějších událostí každého měsíce

Praha - Co hýbalo kulturním světem v roce 2007? Aktuálně.cz vám přináší přehled těch nejdůležitějších událostí každého měsíce aneb od Karla Svobody k Českému slavíkovi.

Loni jsme psali: Kdo chtěl, v roce 2006 se bavil, i když spousta událostí byla spíš k pláči. Platilo to i pro rok 2007 - jen toho pláče zase bylo o trochu víc.

 

Leden
Národní divadlo dostalo nového ředitele, ale zlatá kaplička českého národa se otřásla až na konci ledna, když se zastřelil hitmaker Karel Svoboda. A protože Michael Kocáb ještě neměl vymlácenou rockovou palici, řekl Aktuálně: "Byl to extrémně talentovaný skladatel a společně s Ladislavem Štaidlem ovlivnili český hudební vkus směrem k německému typu populární hudby. Svoboda se zásadním způsobem napojil na latentní vkus národa, ale to napojení bylo až moc silné. Pořád tu vládne jeho duch a ještě dlouho bude."

 

Neúspěšný pokus zdolat semifinále Eurovision Song Contest: Kabáti na scéně
Neúspěšný pokus zdolat semifinále Eurovision Song Contest: Kabáti na scéně | Foto: Reuters

Únor
To se už záhy potvrdilo. Nejprodávanějším interpretem v Česku se stal pivní Kabát. Tuhle dvojku by nedokázali odklidit ani mafiáni ze Skryté identity, i když jinak zneškodnili všechny oscarové soupeře. Fotkou roku se stal rozbombovaný Bejrút  - snímek mimózní zajištěně vyhlížející skupinky, která se vrací do města po ostřelování. Češi se podobně tvářili na Stoppardův  Rock´n´roll. Asi jim bylo líto, že Medvěd  na Berlinale Menzelovi a jeho Anglickému králu upláchnul. Ale pak Forman přivezl Goyovy přízraky a hned se zase bylo čím dmout.

 

Foto: Korzo

Březen
Zas to slavné duo. Slávu Kryštofovi na Andělech sebral posmrtně Svoboda. ČT se poprvé připojila k Eurosongu a diváci vyslali na starý kontinent soutěžit Kabát. Pro evropské milovníky kuriozit ale bylo jejich pochlastávací buranství málo ujeté. Thálie získali Cibulková a Prachař, cenu Týtý jakýsi Gott. Do Prahy se vrátila výstava Orbis pictus: Hmatej, brnkej, slyš, viz. Hravý byl i architekt Kaplický s návrhem na Národní knihovnu. Na Febiofestu ale tušili, že to s ODS nepůjde tak lehce, a ocenili Pravidla lži. Akademiky to ale nezviklalo: Český lev obsloužil čtyřikrát Menzela. A s lahvemi se vrátili hezčí čeští Svěráci.

 

Foto: Aktuálně.cz

Duben
České dívenky si samy v Německu vyhlédly kapelu Tokio Hotel a  promotér jim ten dokonalý marketingový projekt dovezl do Sazka Arény. Magnesie Litery se předávaly jen v Městské knihovně, cenu za knihu roku dostal román Rumuna Cimpoescua a publikum žádné plyšáky na pódium neházelo. Zemřel filmový elegán Svatopluk Beneš. V jeho dobách ještě netoužily dívky po takových podivných věcech jako temné Pusinky. Starci na chmelu osiřeli, ale návrat do 60. let oživil Forman v Národním s Dobře placenou procházkou.

 

Britney Spears vystoupila na předávání hudebních cen MTV.
Britney Spears vystoupila na předávání hudebních cen MTV. | Foto: Reuters

Květen
Aneta Langerová si to na nové desce namířila pryč od Superstar a její příznivci to na podzim ocenili prázdnými halami. Větší zájem byl o utajený koncert Britney Spears s parukou. Zpěvačka s oholenou lebku za to média na oplátku zásobovala i po celý zbytek roku. Všichni to drama sledovali skoro stejně napjatě jako vítěze z Cannes, rumunský film 4 měsíce 3 týdny a 2 dny. Komunistická represe prýštila i z obrazů Neo Raucha. Že to nakonec vždycky dopadne stejně, potvrdil obnovený Kinoautomat ve Světozoru. Za pravdu by mu dala i bodies mrtvých Číňanů o kus dál v Lucerně. 

 

Foto: aktualne

Červen
Jsme zpět a vyrážíme na turné, hlásily Spice Girls. U roku návratů a vymetání šuplíků nemohly chybět.  Kdyby to řekly dřív, možná by je pozvali jako atrakci i na Glastonbury.  Modely do bahna by jim slušely. Umělecko akční skupina napadla televizní vysílání a v Krkonoších nastal jaderný výbuch. ČT, Bartolomějská i český národ zkoumali, jak Ztohoven. Moc to asi nestálo a zábava byla až do konce roku. Vratné lahve to měly opačně: sto milionů tržeb, ale nulový zisk, hlásily.

 

Foto: Reuters

Červenec
Zpěvačka Madonna, která za čtyři měsíce života vyprodukuje 485 tun oxidu uhličitého, vystoupila na ekologickém mejdanu Live Earth pořádaném Alem Gorem a zpívala proti oteplování planety. Byť se Ingmar Bergman neživil jen sběrem lesních jahod, dozajista představoval pro Zemi menší zátěž. A ta mu budiž lehká stejně jako Michelangelu Antonionimu, který se rozhodl švédského kolegu o den později následovat. Relikvie smrti v tento morbidní měsíc objevil v sedmém a závěrečném dílu série taktéž dospívající kouzelník Harry Potter.  To na festivalu v Karlových Varech bylo samozřejmě blaze.

 

Foto: Aktuálně.cz

Srpen
Jaromír Nohavica si nechal od fanoušků na internetu dokončit erotickou píseň. Podstatně hrubší druh flirtu se rozjel v televizní vile, kam se nastěhovala už třetí parta VyVolených. Být, či nebýt, respektive koupit či nekoupit,  říkalo si konsorcium investorů, když vrazilo 100 milionů dolarů do diamantové lebky Damiena Hirsta Pro lásku boží. Impresário manchesterské scény, kmotr Joy Division a New Order, Tony Wilson podlehl rakovině, ovšem show must go on. A tak z odkazu té roztančené éry těžící duo Chemical Brothers vypustilo na Prahu stádo hluků a robotů.

 

Foto: EMI

Září
Britney Spears definitivně propadla peklu a Lucie Bílá vášni k sýrům, které jí zasponzorovaly turné a album Woman. Zemřel Luciano Pavarotti a Josef Vinklář, svět dál řídili mafiáni a špioni: americké Emmy ovládli Sopranovi, festival v Benátkách vyhrál thriller Touha, Opatrnost Anga Lee. V Česku bylo samozřejmě klidněji: Jan Hřebejk s přáteli natočil Medvídka a Tomáš Vorel si z ranče odskočil za grafiťáky ve vydařeném Gymplu. Až do konce března jsme vyrvali Švédům novou mediální hvězdu, Ďáblovu bibli. Měli bychom si ji nechat. V Divadle Komedie by s tím udělali  krátký Proces.

 

Foto: Aktuálně.cz

Říjen
Radiohead nazvali album In Rainbows, jenomže se nedalo sehnat v duhách, nýbrž na síti a klidně i zcela zadarmo. Zcela mimo digitální éru Glen Hansard s Markétou Irglovou v pletených svetrech pohodili na ulicích Dublinu prázdný futrál od kytary a s notnou dávkou citového vyděračství hráli za drobáky; vyneslo jim to nominace na Grammy. Glamourovou extatickou show předvedla Praze Gwen Stefani bez playbacku. Tím si naopak vypomohl Milan Kundera, když ze záznamu děkoval za Státní cenu za literaturu. Evidentně nechtěl vidět, o co přišel bez života v Husákově 3 + 1, které představil Designblok. V Jihlavě se dokumentárně zkoumali Husákovi následníci Zeman a Klaus.

 

Poslední plavky: Petr Čtvrtníček a Kristina Farkašová
Poslední plavky: Petr Čtvrtníček a Kristina Farkašová | Foto: Bioscop

Listopad
V Havířově se konal zázrak: Richard Krajčo to dotáhnul na Vladimíra Menšíka a Miroslava Donutila, psala MF Dnes. Jinak spíš hvězdy odcházely: zemřel poctivý chlap Petr Haničinec, spisovatelé Ira Levin i Norman Mailer. Vypařil se Don Quijote českého filmu Jiří Králík, Hutka zpíval o Nohavicovi, Agáta Hanychová debutovala jako herečka a Petr Čtvrtníček lovil sumce Lojzu. V Hollywoodu kvůli tomu vzápětí začali stávkovat scénáristé. Chalupáři ocenili Evu Koťátkovou, Ortena dostala Petra Hůlová, Helena Třeštíková má cenu za nejlepší evropský dokument. Václav Havel vydal knižně Odcházení, Veronika Žilková si hrála na Adinu Mandlovou. Goldflam všechny trumfnul rovnou Hitlerem a Táňa Vilhelmová rozdvojením. Ladovská zima aspoň že v tom Obecním domě.

 

.. a na premiéru dorazili jako čestní hosté mnozí další.
.. a na premiéru dorazili jako čestní hosté mnozí další. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Prosinec
Češi expandovali. Černého viselec přilákal policisty, do amerického éteru pronikne primácké Letiště. USA na oplátku dovezly to nejlepší do Česka: Nova rozjela castingy na X factor a máme i svůj Top Gun, Marhoul dotočil Tobruk. Nominace na Zlaté globy ovládlo Pokání, do o Prahy přijel Günter Grass. Viewegh vydal pohádky, kde se hulí tráva, Milan Knížák předal cenu Ztohoven - a vzápětí vystavil výbuchy vlastní geniality. Havel s Odcházením přešel z Vinohrad do Archy a Ivan Trojan  chytře dělal, že je mentálně postižený. Rok, který začal smrtí Karla Svobody, uzavřeli strážci jeho duchovního odkazu na Českém slavíkovi.

 

Právě se děje

Další zprávy