Erotičtí kutilové dokončili Nohavicův song

Jitka Gráfová
29. 8. 2007 17:05
Písničkář odtajnil adepty na vítěze poetické soutěže
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Jaromír Nohavica je jeden z mála českých hudebníků, který cílevědomě komunikuje se svými fanoušky skrze internet - od stahování skladeb až po nejnovější on-line koncerty. Zatímco Björk nechává remixovat své songy, internetový bard teď odkryl návrhy na konec jeho otevřené písně, které poslali v soutěži jeho příznivci.

Píseň Za hotelovou zdí vypráví o tom, jak autor tráví noc na hotelovém pokoji a je rušen z vedlejšího pokoje linoucím se erotickým hlukem. Reakce těla je bouřlivá a studená sprcha je evidentně dočasným řešením. Pak už Nohavica vyzývá fanoušky, ať mu pošlou návrhy na potenciální konec písně.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Její počátky sahají do poloviny 90.let, kdy jsme koncertovali společně Karlem Plíhalem. Bylo to takhle jednou na hotelu, kde jsme po koncertě ještě sedli na pokoj a hráli si a skládali písničky," vzpomíná na svých webových stránkách.

K motivu toho, co se děje za hotelovými zdmi, prý tehdy došli přes Kainarovo Imperial blues, které mu Plíhal toho večera přehrával. Z jejich pokusu o erotický příběh ale zůstalo jen úvodní čtyřverší.

"Po letech jsem k němu jen tak pro pobavení svých přátel připsal pár slok a konec nechal zcela otevřený. Píseň jsem zahrál veřejně snad dvakrát. Ovšem někdy v roce 2004 mi jeden z posluchačů iniciativně poslal v mailu návrh, jak píseň dokončit, pak už nebylo daleko vyhlásit poetickou soutěž."

To bylo v listopadu 2005. Téměř za dva roky se mu pak shromáždilo na dvě stě fanouškovských návrhů, jak by necudná píseň měla pokračovat.V loňském roce po turné Pod širým nebem 2006 se objevila v Písničkovém blogu a teď Nohavica na svým stránkách odkryl koláž z toho, co mu fanoušci poslali.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

"Není to žádný bulvár. Seriózní erotická poetika s příměsí neotřelé vulgarity a českého kutilství," komentuje návrhy písničkář. Na webu je tak vystavena sedmdesátka návrhů, které Nohavica doplňuje svým komentářem.

Jeden veršotepec navrhuje: Navzdory erekci/Běžím k recepci/Zkouším protekci/Že jiný pokoj chci//Slečna mě přeruší/Nevěřím svým uším/Když slyším novinu/Zaplaťte další hodinu.

Jiný poeta nabízí jen lakonické: Mám dobrý nápad/Budu jim chrápat.

Až na jednu výjimku neuvádí stránka jména autorů. "Co já vím, jestli by Vám to nepřitížilo například v soukromém životě, když by se manželka dozvěděla, na co vlastně myslíváte. Šéfovi v práci by se třeba nelíbil Váš nápad s recepční," vysvětluje písničkář. Zatím neuvádí, kdo je adeptem vítězství.

Nohavica se stal jedním z komerčně nejúspěšnějších českých hudebníků mimo jiné právě díky tomu, že pochopil sílu internetu, který se stal fórem pro diskusi s jeho fanoušky i prodejním místem. 

Na internetu tak měl premiéru i jeho meteorologický stesk Ladovská zima, loni tam ostravský písničkář, básník a překladatel loni v zimě tam dal ke stažení živé album svých starších popěvků pod názvem Pražská pálená. Nabídky ke stažení využilo sedmdesát tisíc fanoušků.

O Vánocích pak Nohavica nadělil příznivcům album Od Jarka pod stromeček a nedávno jim dopřál on-line přenos z beznadějně vyprodaného koncertu z Hukvald; ten na internetu sledovalo 23 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy