Zemřel Norman Mailer, legenda americké žurnalistiky

stk, krk
11. 11. 2007 12:20
Autor románu Nazí a mrtví odešel ve věku 84 let.

Washington - Ve věku 84 let zemřel americký spisovatel Norman Kingsley Mailer, autor označovaný za "svědomí Ameriky" a jeden z představitelů tzv. nového amerického žurnalismu, kam spolu s ním patří Truman Capote nebo Tom Wolfe.

Mailer se proslavil stejně tak svými romány, jako reportážemi, za něž získal mimo jiné dvě Pullitzerovy ceny.

Před druhou světovou válkou studoval na Harvardově univerzitě, roku 1942 však narukoval do armády a v letech 1944 až 1945 bojoval v Tichomoří. Právě odtud čerpal témata pro svoji první a zároveň nejlepší i nejúspěšnější knihu - Nazí a mrtví.

Dílo s novátorskou formální strukturou je podle americké kritiky nejlepším válečným románem spolu s Hellerovou Hlavou XXII.

Naturalistické líčení osudů amerických vojáků po invazi na tichomořském ostrově vyšlo v roce 1948. Každému z hrdinů věnoval Mailer vlastní kapitolu a rozkrývá i jejich život před vstupem do armády. Dílo je tak zároveň chápáno jako podobenství tehdejších společenských vztahů v USA.

Foto: Archiv

Kniha odstartovala jeho kariéru enfat terrible amerického veřejného života, ke které patřil pokus stát se starostou New Yorku i cíleně nekonformní postoje a názory téměř na cokoliv, na co bylo možné mít názor.

Z padesátých let pochází jeho nejslavnější esej Bílý černoch. V něm se skrze postavu protestujícího hipstera - kterého společnost potřebuje, aby nepodlehla kulturní totalitě - připojil k beat generation, Ginsbergovi a Kerouacovi.

Román Americký sen z roku 1965 vypovídá o poválečné Americe. K jeho dalším knihám patří tituly Co děláme ve Vietnamu? (1967), Oheň na Měsíci (1970), Dávné večery (1983) nebo Ostří hoši netančí (1984).

První Pulitzerovu cenu dostal Mailer za reportáž Armády noci o slavném pochodu na Pentagon z roku 1968 a druhou mu o jedenáct let později přinesla více než tisícistránková rekonstrukce dvou vražd, soudního procesu a popravy pachatele Garyho Gilmora, která vyšla jako román pod názvem Katova píseň.

V posledních letech vydal Mailer antologii Doba naší doby (1998) a memoáry Špionážní umění (2003).

Celkem napsal dvaatřicet knih, pokrýval volební sjezdy republikánů i demokratů, americkou realitu sledoval i skrze její ikony: v biografiích se věnoval Marilyn Monroe i Lee Harveymu Osvaldovi.

Někdy se ovšem svým rebelstvím nestrefil. Bál se technologií a jejich vliv srovnal v roce 1971 s feministickým hnutím, které se podle něj stejně jako stroje snaží zničit tajemství života. To mu vyneslo podle magazínu Time "místo v panteonu šovinistických prasat".

S ženami to měl vůbec Norman Mailer komplikované: byl šestkrát ženat, kvůli bití jedné z manželek byl před soudem.

Měl celkem devět dětí, z toho jedno adoptované. V říjnu prodělal operaci plic, podle agentury Reuters zemřel na selhání ledvin.

Nejmladší z potomků, John Buffalo Mailer, zdědil po otci spisovatelské geny, předloni mu vyšel román The Big Empty, na který letos navázal knihou The Castle in the Forest.

 

Právě se děje

Další zprávy