Berlínský medvěd Menzelovi upláchl

17. 2. 2007 21:11
Berlín - Zlatého medvěda si z Berlinale veze čínský film Tchujin sňatek. Jiří Menzel uspěl u kritiků, žádná z hlavních cen však na něj nezbyla.
Režisér Quan-An Wang a herečka Nan Yu pózují se Zlatým medvědem, kterého získali za film Tchujin sňatek
Režisér Quan-An Wang a herečka Nan Yu pózují se Zlatým medvědem, kterého získali za film Tchujin sňatek | Foto: Reuters

Vítězný poetický snímek režiséra Wang Čchüan-ana líčí život ženy, která v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko usiluje o samostatnost. Při přebírání ceny autor prohlásil, že nemohl dostat lepší dárek k novému čínskému roku, který právě začíná.

Film byl sice v širším výběru favoritů, ale jinak nezbyl z předpovědí médií kámen na kameni.

Druhé nejvýznamnější ocenění - Velká cena poroty spojená se soškou Stříbrného medvěda - připadla argentinskému filmu El Otro (Jiný) režiséra Ariela Rottera. Tento film dostal také cenu pro nejlepšího herce, Julia Cháveze.

Další Stříbrné medvědy dostala jako nejlepší herečka Němka Nina Hossová z filmu Yella a za režii izraelský tvůrce Joseph Cedar za Beaufort, válečné drama z Blízkého východu..

Tutéž cenu má David Mackenzie za hudbu k britskému filmu Hallam Foe a herecký kolektiv z hollywoodské produkce The Good Shepherd (Dobrý pastýř) režiséra Roberta de Nira. Ve filmu o začátcích CIA hráli mimo jiné Matt Damon a Angelina Jolieová

Jiří Menzel, který za svůj snímek Obsluhoval jsem anglického krále v pátek v Berlíně převzal cenu kritiků ze slavnostního předávání cen odešel bez ocenění. V sále s ním večer sledovali i někteří členové jeho týmu.

Joseph Cedar se Stříbrným Mědvědem za nejlepší režii
Joseph Cedar se Stříbrným Mědvědem za nejlepší režii | Foto: Reuters

Film se stal na poslední chvíli jedním z favoritů festivalu, měl úspěch na páteční soutěžní projekci i dobré kritiky v médiích; některé listy mu připisovaly šance na cenu. Ty však nedostaly ani četné další snímky, které kritiky zmiňovaly jako nadějné. Kromě krále byl vítěze tipován zmíněný Dobrý pastýř a snímek Irina Palm, který režíroval Belgičan Sam Gabarski a starší prostitutku v něm hraje popová hvězda 60. let Marianne Faithfullová.

Český film může letošní misi na Berlinale přes neúspěch na hlavním večeru považovat za úspěšnou;  na jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek se neobjevil dlouhá léta; Menzel má doma Zlatého medvěda z roku 1990 za trezorové Skřivánky na niti. V pátek dostal v Berlíně Anglický král cenu Mezinárodní federace filmových kritiků FIPRESCI.

Nina Hossová z filmu Yella, která za svůj výkon získala Stříbrného Medvěda pro nejlepší herečku
Nina Hossová z filmu Yella, která za svůj výkon získala Stříbrného Medvěda pro nejlepší herečku | Foto: Reuters

Česká kinematografie měla zastoupení i v jiných sekcích. V jedné ze soutěží krátkých filmů Generation Kplus se objevily animované pohádky Moře, strýčku, proč je slané? Jana Baleje a O třech sestrách a prstenu Vlasty Pospíšilové.

Sekce Panorama uvedla snímek Davida Ondříčka Grandhotel s Klárou Issovou v jedné z hlavních rolí a sekce Fórum film Petra Nikolaeva ...a bude hůř.

V rámci akce Shooting Stars se při Berlinale jako vycházející filmové hvězdy představily vedle dalších 23 mladých evropských umělců také Klára Issová a její slovenská kolegyně Táňa Pauhofová.

Na letošní berlínský festival zavítalo tolik hvězd jako už dlouho ne. Po červeném koberci procházeli Cate Blanchettová, Matt Damon, Angelina Jolieová, Robert De Niro, Jennifer Lopezová, Antonio Banderas, Sharon Stoneová či Clint Eastwood. Kritici ovšem dodávají, že soutěž už tak skvělá nebyla. 

 

Právě se děje

Další zprávy