Trapný lev obsloužil Menzela čtyřikrát

gra, krk
4. 3. 2007 10:00
Praha - Nejvíc sošek Českého lva získal podle očekávání Menzelův Anglický král. Ale jednoznačné vítěze večer neměl. Uvnitř: GALERIE + VIDEO
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Menzelův snímek Obsluhoval jsem anglického krále byl na ceny České filmové a televizní akademie nominován celkem jedenáctkrát, nakonec si adaptace Hrabalovy prózy odnesla sošky čtyři: nejprestižnější dvojici za režii a nejlepší film roku doplnila cena za kameru a pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Tu dostal Martin Huba a poděkoval Jiřímu Menzelovi za to, že se zdokonalil v korejštině. Sám režisér pak děkoval autorovi předlohy: "Všem ze štábu a hercům už jsem děkoval mnohokrát. Takže hlavně bych chtěl poděkovat tomu, kvůli kterému jsme film točili, a to je pan Hrabal."

Držitelé Českého lva

  • Nejlepší film: Obsluhoval jsem anglického krále
  • Nejlepší režie: Jiří Menzel (Obsluhoval jsem anglického krále)
  • Nejlepší scénář: Robert Sedláček (Pravidla lži)
  • Mužský herecký výkon v hlavní roli: Jiří Schmitzer (Kráska v nesnázích)
  • Ženský herecký výkon v hlavní roli: Anna Geislerová (Kráska v nesnázích)
  • Mužský herecký výkon ve vedlejší roli: Martin Huba (Obsluhoval jsem anglického krále)
  • Ženský herecký výkon ve vedlejší roli: Jana Brejchová (Kráska v nesnázích)
  • Nejlepší kamera: Jaromír Šofr (Obsluhoval jsem anglického krále)
  • Nejlepší hudba: Jan P. Muchow (Grandhotel)
  • Nejlepší střih: Jiří Brožek (Hezké chvilky bez záruky)
  • Nejlepší zvuk: Pavel Rejholec, Jakub Čech (Grandhotel)
  • Nejlepší výtvarný počin: Jan Balej, Pavel Koutský, Petr Poš, Martin Velíšek (Fimfárum 2)
  • Divácky nejúspěšnější film: Rafťáci
  • Cena filmových kritiků: Pravidla lži
  • Nejlepší filmový plakát: výtvarníci společnosti AQS (Obsluhoval jsem anglického krále)
  • Nejlepší zahraniční film: Volver (Španělsko)
  • Cena čtenářů časopisu Premiere: Účastníci zájezdu
  • Dlouholetý umělecký přínos českému filmu: režisér a scenárista Ivan Passer
  • Cena Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný filmový scénář: Tereza Boučková (Zemský ráj to na pohled)
  • Plyšový lev: Po hlavě do prdele

Herce Jan Hřebejk vybírat umí. Jeho Kráska v nesnázích proměnila z osmi nominací tři a opanovala herecké kategorie . Za hlavní ženskou roli pro Aňu Geislerovou, za vedlejší pro Janu Brejchovou i za hlavní mužskou pro Jiřího Schmitzera, který tak porazil Oldřicha Kaisera a Jiřího Langmajera.

Místo Brejchové pro cenu přišel režisér a herečku označil za ikonu českého poválečného filmu. "Je mi ctí, že jsem s vámi mohl spolupracovat," řekl.

Třetí z favoritů, Ondříčkův Grandhotel, získal ze sedmi nominací dvě sošky; za zvuk a podle očekávání také za hudbu Jana P. Muchova. Hudebník při děkování vzdal hold svému konkurentovi v této kategorii Vladimíru Mertovi; ten byl nominován za Fimfárum 2.

Že ani jeden ze tří favoritů neměl největší oporu ve scénáři, potvrdil fakt, že scenáristický Lev putuje k Robertu Sedláčkovi za film Pravidla lži, podle kritiků nejlepší loňský snímek. Naprázdno tak vyšel Menzel i Hřebejkův dvorní scenárista Petr Jarchovský.

I proto se totální vítězství Menzelova filmu "za zásluhy" nekonalo, akademici se zřejmě spokojili s nominační smrští. Vyhlašování cen skončilo smírně a neurčitě stejně jako celý večer. Po loňském decentně vtipném Jiřím Macháčkovi se ceremoniál vrátil k poetice trapnosti, jejíž výsledek je někdy vtipný a někdy jenom trapný.

Prvek "nebereme se vážně" letos zastupoval Igor Chmela coby přeříkávající se "profesionál". Tím to ale nekončilo: na scénu postupně uvedl další houf moderátorů, většinou průvodců třinácti předešlých ročníků. A ti se střídavým výsledkem vsadili na své obvyklé figury.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Milan Šteindler předvedl pantomimu, Miroslav Donutil vyprávěl historky a poněkud lacině žertoval o jménu režiséra Vejdělka, Martin Zbrožek se snažil diváky upoutat schizofrenním songem dvou houslistů.

Nejvíc se dařilo pateticky recitující Ester Kočičkové a pak duu Pavel Liška - Tomáš Matonoha se scénkou o tom, jaké je to být akademikem a kdo všechno vám radí s hlasováním.

Tomáš Hanák nasadil tradiční one man show. Předvedl rytmickou veršovanou ódu na kategorii nejlepší střih a pro cenu si pak přišel Jiří Brožek za film Hezké chvilky bez záruky. Nominován byl hned dvakrát -  i za film Obsluhoval jsem anglického krále.

V kategorii nejlepší výtvarný počin uspěli Petr Poš, Martin Velíšek a Jan Balej za Fimfárum 2; porazili tak Anglického krále, který byl v této  kategorie nominován dvakrát.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nejúspěšnějším diváckým filmem loňského roku se stala komedie Rafťáci. Cenu Sazky a 400 tisíc korun za nejlepší nerealizovaný scénář má Tereza Boučková.

Pro prvního Českého lva večera za celoživotní přínos v Lucerně přišel režisér Ivan Passer. "Děkuji filmové a televizní akademii, že  mi s láskou připomněla, že už mi není  třicet," prohlásil při předávání. Zároveň poděkoval kolegům: Miloši  Formanovi, Miroslavu Ondříčkovi, Evaldu Schormovi nebo Věře Chytilové.

Hojně se letos děkovalo i sponzorům, kupodivu závěrečná scénka s minerální vodou patřila k těm vtipnějším okamžikům.

Vegetarián a pořadatel cen Petr Vachler, který při předávání zaskakoval Halinu Pawlowskou, se tradičně strachoval o stav světa. Podle ticha v sále by mohl začít u ceremoniálu Českých lvů.

 

Právě se děje

Další zprávy