Nonstop párty je u konce, Tony Wilson podlehl rakovině

Pavel Turek
13. 8. 2007 14:12
Zemřel impresário manchesterké scény, objevitel Joy Division

Londýn - Vlastník hudebního vydavatelství, novinář, zakladatel jednoho z nejproslulejších klubů světa, muž, který v průběhu osmdesátých let definoval Manchester jako hudební Mekku pulsující hudebnickou invencí.

Tony Wilson byl na scéně aktivní až do své smrti, rakovině ledvin podlehl v pátek 10. srpna.

"Je to velmi, velmi, velmi smutný den," píše na svém My Space blogu z Japonska basák New Order, Peter Hook. "Připadám si tu v Japonsku naprosto ztracený. Jako kdyby mi znovu zemřel otec. Jsem zničený."

Phillip Saxe, který pracoval po boku Wilsona ve Factory Records, dodává: "Kus mne, kus Manchesteru, kus moderní britské hudební scény dnes zemřelo. Tony byl v zásadě génius. Pomáhal kapelám, které by se jinak nikdy neprosadily, poněvadž byly vždy trochu mimo průměr."

Když zářili Joy Division

Souběžně s prací v regionální Granada Television, kde uváděl hudební program So It Goes a magazín aktualit World In Action, se Tony Wilson pustil na sklonku 70.let do odvážného podniku. Založil label Factory, jež měl v katalogu hned tři zásadní kapely pro následující dekádu - Joy Division, New Order a Happy Mondays. 

Tony Wilson a jeho filmový představitel Steve Coogan
Tony Wilson a jeho filmový představitel Steve Coogan | Foto: Aktuálně.cz
  

Wilson vždy rád upozorňoval na své vzdělání, jehož se mu dostalo na Cambridge. Zabýval se sémiotikou, což není přesně to, co by se dalo u lokálního televizního moderátora čekat. "Tony pro mě byl intelektuál v populární kultuře," dokresluje Peter Saville, designer obalů desek pro Factory. "Ať to byla televize nebo hudba, Tony tomu vždy dodal váhu, smysl a důležitost."

Éra haciendy

Na úspěch Factory navázal další Wilsonův ambiciózní projekt - rozeběhl klub Hacienda.V době, kdy se lámala osmdesátá a devadesátá léta, se toto místo stalo nejslavnějším hudebním klubem světa.

Hacienda proslula tanečními party. Zde se rodila houseová scéna, stejně jako se zde konaly koncerty New Order, The Smiths, The Stone Roses nebo Oasis.

Dokonce i první britský koncert Madonny v roce 1983 se pořádal právě v klubu na Whitworth Street. Kulminující etapu Haciendy a celé "madchesterské" scény zachytil ve svém polofiktivním snímku Nonstop párty (2002) režisér Michael Winterbotton. Ústřední postavu Tonyho Wilsona si tu zahrál komik Steve Coogan.

Happy Mondays
Happy Mondays | Foto: Aktuálně.cz

V polovině devadesátých let začaly Haciendu stíhat finanční potíže, jelikož návštěvníci i vedení klubu si spíš užívali na extázi, než by utráceli peníze na baru. V roce 1997 tedy byla definitivně uzavřena. Budova samotná byla stržena v roce 2002 a na jejím místě vyrostl obytný dům.

Wilson se v poslední době stále věnoval moderování, uváděl politickou show na BBC Radio Manchester.

Onemocněl na sklonku loňského roku, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu ledvin. Ačkoli mu byla jedna chirurgicky odebrána, následná chemoterapie selhala.

Protože nákladnou léčbu nemohlo v plné výši pokrýt jeho pojištění, o výdaje spojené s jeho léčením se starali členové Happy Mondays, kterým kdysi pomohl ke slávě.

 

Právě se děje

Další zprávy