Národní divadlo má nového ředitele

čtk, dom
15. 1. 2007 16:23
Praha - V čele Národního divadla v Praze bude dosavadní šéf Divadelního ústavu Ondřej Černý.

Ministryně kultury Helena Třeštíková tak dnes rozhodla poté, co vyslechla doporučení výběrové komise.

Její členové posoudili projekty pěti uchazečů o tuto funkci a podle Třeštíkové byl Černý ze všech jednoznačně nejlepším kandidátem.

Ze čtrnáctičlenné komise bylo pro Černého 13 hlasů, jeden se zdržel.

Kdo je Ondřej Černý

Datum a místo narození: 1. října 1962 v Praze

Vzdělání: Filozofická fakulta UK, obory knihovnictví a vědecké informace a divadelní a filmová věda (titul PhDr.)

Dosavadní zaměstnání: ředitel Divadelního ústavu, divadelní kritik, překladatel (z němčiny), kulturní manažer

Ostatní funkce: člen rady a ředitel mezinárodní výstavy scénografie a divadelní architektury Pražské quadriennale; dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka; místopředseda správní rady divadla Činoherní klub; člen České komise pro UNESCO; výkonný ředitel českého střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI); místopředseda správní rady nadačního fondu Cen Alfréda Radoka; předseda dozorčí rady Josef Svoboda - scénograf, o.p.s.

Dřívější funkce: člen rady Národního divadla Ostatní: jeho otec divadelní kritik a teoretik Jindřich Černý byl ředitelem Národního divadla v letech 1991 až 1993.

"Rozhodla jsem se toto jasné a nezpochybnitelné doporučení výběrové komise akceptovat," oznámila ministryně.

Třeštíková uvedla, že se během několika následujících dnů setká jak s dosavadním pověřeným ředitelem divadla Janem Mrzenou, tak s Černým, aby se společně dohodli na předání funkce.

Spory, kdo povede "Zlatou kapličku", se táhly mnoho týdnů.

Před loňskými Vánocemi zaslala většina herců činohry s částí baletního souboru Národního divadla dopis exministru Štěpánkovi, v němž Mrzenu obvinili z nekompetentnosti.

Za Mrzenou stojí především vedení opery, orchestr a sbor i odborářská organizace sdružující technické a servisní pracovníky divadla.

Mrzena byl jedním z pěti uchazečů o místo ředitele, jejichž projekty komise posuzuje. Dalšími byli - kromě Ondřeje Černého - spisovatel a mediální poradce Vladislav Kučík, operní pěvec Leo Marian Vodička a zakladatel umělecké agentury Union Actors a filmové společnosti Z film Martin Zoubek.

Podle náměstka ministryně Adolfa Tomana, který byl předsedou komise, bude Černého koncepce zveřejněna na internetových stránkách ministerstva kultury. I se třemi povolenými dotazy novinářů trval dnešní briefing Třeštíkové necelé čtyři minuty.

Součástí koncepce a projektu, který Černý do konkurzu předložil, jsou jména šéfů tří souborů divadla. "Nechávám si dva současné, tedy Michala Dočekala v čele činohry a Petra Zusku v čele baletu. Jejich první funkční období bylo úspěšné a domnívám se, že na tom není třeba nic měnit. Národní divadlo je třeba stabilizovat - proto by změny neměly být tak časté," řekl Černý ČTK.

 

Právě se děje

Další zprávy