Al Gore uspořádal zelený mejdan na záchranu Země

jps, rst
8. 7. 2007 12:00
Megaakce Live Earth vyvolala zájem i kritiku
Live Earth 2007 začal v Sydney o pár hodin později v Tokiu (na fotografii Jesse ze skupiny Rize).
Live Earth 2007 začal v Sydney o pár hodin později v Tokiu (na fotografii Jesse ze skupiny Rize). | Foto: Reuters

Praha - Dvě miliardy televizních diváků a statisíce lidí na koncertech se v sobotu zúčastnily jednoho z největších mejdanů historie. Akce Live Earth měla upozornit na  nebezpečí klimatických změn a mobilizovat lidstvo do boje za záchranu planety. Ale vyvolala i hodně pochyb

Už od ohlášení přínesla "globální odpověď na globální problémy" hodně emocí u environmentalistů i ekologických skeptiků. Za ideou Live Earth stojí někdejší americký viceprezident Al Gore, který halasně upozorňuje na rizika spojená s globálním oteplováním. To je i smyslem koncertů: přitáhnout pozornost ke klimatickým hrozbám.´

Reportáž: Při zkoumámí globálního oteplování jde o život

Koncerty Live Earth se postupně konaly na devíti místech. K Šanghaji, Johannesburgu, Tokiu, Sydney, Londýně,  Hamburku, New Jersey a Rio de Janeiru, kde hrozilo zrušení kvůli bezpečnosti, na poslední chvíli přibyl Washington. Jeden koncert se symbolicky uskutečnil na Antarktidě, aby akce obsáhla všechny kontinenty. Kvůli financím vypadl Istanbul.

Začalo se v jednu ráno našeho času v Sydney symbolickým tancem aboriginců; ve čtyři ráno následovalo Tokio. Japonské školačky si vyřvaly hlasivky při koncertu Rihanny školáci při vystoupení Linkin Park.

V německé Nordbank Areně se za chladného počasí představili Shakira nebo Snoop Dogg. Koncert v každé zemi podpořili i lokální umělci, což je jeden z nesporně pozitivních aspektů akce. Kdy byla možnost udělat si představu o čínském mainstreamovém popu, který zazní u Oriental Pearl Tower v Šanghaji?

Výčet vystupujících byl skoro nekonečný; největší pozornost přitahoval program ve Wembley. Začali ho bubeníci Queen, Foo Fighters a Red Hot Chili Peppers s dalšími perkusionisty. Pak se tu představili Madonna, Bestie Boys nebo Duran Duran, kteří si na tomtéž místě zahráli minulý víkend, kdy si svět připomínal narozeniny princezny Diany.

ČTĚTE TAKÉ

 

Live Earth naživo sledujete ZDE:

  • Sydney 02:10 
  • Tokio 05:00 
  • Johannesburg 12:00 
  • Šanghaj 12:30 
  • Hamburg 14:00 
  • Londýn 14:30 
  • Washington 16:30 
  • New Jersey 20:30 
  • Rio de Janeiro 21:00 

(začátky koncertu podle našeho času)

"Všichni, kdo jste sem nedorazili soukromým tryskáčem, zvedněte ruku," zakřičel na úvod do publika zpěvák Simon Le Bon a předstoupil před dav se vztyčenou paží, aby tak odpověděl pochybovačům o smyslu celého podniku.

Interaktivní mapa: Známe černé prognózy globálního oteplování

Další z vrcholů akce se konal na Giants Stadium v New Jersey. Program moderoval sám impresário Al Gore a zahráli tu The Police, Kanye West nebo obnovení Smashing Pumpkins.

Stejně často jako zprávy o vystupujících ale média připomínala negativní reakce. Kromě ekoskeptiků zněla hlavně námitka, že více než o ekologii jde o skvělý byznys vydavatelství i umělců, kteří si tak vylepší image. Za příklad dávají právě zdatnou obchodnici Madonnu. Deník Guardian navíc vypočítal, že za čtyři měsíce zpěvačka vyprodukovala 485 tun oxidu ohličitého.

Zpěvák britských Muse se zase nechal slyšet, že je pokrytecké používání privátních letounů pro umělce vystupující na koncertech za záchranu klimatu. Další kritici monstrakce poukazují na pokrytectví vystupujících, kteří poskytují své skladby do reklamních spotů na automobily.

"Koncert je dobrý nápad, ale je špatné si za patrona vybrat koncern DaimlerChrysler," přisadil si mluvčí německé odbočky Greenpeace Thomas Breue a George Marshall z organizace Climate Outreach Information Network dodal:: "Vidět nejbohatší lidi světa, jak říkají - Hele, všichni se musíme trochu uskrovnit - je upřímně řečeno absurdní."

Jeden z komentátorů v BBC naopak upozorňuje: "Pokud získáte pozornost dvou miliard lidí, je jasné, že máte hit." Jen v televizorech sledovala sérii třetina obyvatel planety, mnoho lidí se dívalo prostřednictvím internetu. Dost míst na stadionech ovšem zelo prázdnotou.

Mezi oponenty se přidal i duchovní otec Live Aid Bob Geldof,  který před dvaadvaceti lety na první globálním charitativním koncertu shromáždil peníze pro Afriku.

"Live Earth nemá přesný cíl - kdybych to organizoval já, vzal bych na pódia americké prezidentské kandidáty, kongresmany nebo šéfy korporací a nechal je oznámit konkrétní opatření. Takhle z toho je jen obří popový koncert," prohlásil a neopomněl rýpnout si do názvu Live Earth, který vychází z jeho Live Aid

Gore, který všechna místa zdravil coby hologram z obrazovky, argumentoval, že koncerty budou "zelené, jak jen to půjde" - a že se jen snaží zmobilizovat co nejvíc lidí. Organizátoři spouštějí také kampaň SOS - Save Our Selves (Zachraňme se).  "Abychom vyřešili problém s oteplováním, musíme zburcovat miliardy," prohlásil.

Česká televize akci vysílala v přímém přenosu na ČT 2. Stejně jako jinde hudbu prokládaly rozhovory s klimatology a krátké emotivní "aktivistické" filmy o potřebě šetření a změny chování. Buďte zelení, vyzýval třeba zlobr Shrek.

 

Právě se děje

Další zprávy