Havel nebude na Vinohradech, ale v Arše

Jitka Gráfová
13. 12. 2007 18:05
Během jediného dne se všechno změnilo

Praha - Odcházení je nejnovější a podle mnoha hlasů i nejlepší hra Václava Havla. Paradoxně o to větší problémy jakoby provázely její uvedení. Po Národním divadle nebyla úspěšná ani jednání na Vinohradech. A záhy přišla zpráva, že hru uvede pražská Archa.

Agentura zastupující bývalého prezidenta ve čtvrtek dopoledne potvrdila dosavadní spekulace, že premiéra exprezidentovy hry na Vinohradech nebude - kvůli nedostatku financí a technickým potížím. Za několik hodin přišel nový zájemce.

Premiéra v Arše má být v květnu 2008 v režii Davida Radoka. "S režisérem jsme se na všem shodli," potvrdil ředitel Archy Ondřej Hrab. "Má sice zvláštní nároky na přípravu, na zkoušení i na herce, ty však odpovídají nejen soudobému divadlu, ale i stylu, kterým se chceme ubírat."

To potvrdil i sám Havel při slavnostním uvedení osmého dílu svých sebraných spisů z nakladatelství Torst.

I tady je ale otázkou finanční zabezpečení. Arše končí čtyřletý grant, a proces udílení grantů na příští rok v metropoli teprve začal.

"Divadlo na Vinohradech, Václav Havel, jeho agentura Aura-Pont i režisér David Radok potvrzují, že jejich poměrně dlouhá, náročná a oboustranně korektní jednání o inscenování hry Odcházení vinohradským divadlem nebyla bohužel korunována úspěchem," psalo se v dopoledním prohlášení.

Foto: Respekt

"Je možné, že zase otevřeme jednání s Národním divadlem, v této situaci je možné všechno," řekla tehdy Aktuálně.cz Jitka Sloupová z Aura-Pontu. Právě se Zlatou kapličkou jednání na podzim ztroskotala; kvůli tomu, že Havel trval na obsazení Dagmar Havlové a Jana Třísky do hlavních rolí.

To byla ve hře i reálná možnost, že by inscenace fungovala na první scéně ve vlastní produkci či mimo repertoár činohry - tak to navrhoval ředitel ND Ondřej Černý. To už tedy neplatí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A za Vinohrady se našel náhradník velmi rychle. Podle dohody neměla scéna hrát od 10. do 20. června, aby se zkoušelo celý den. "Část scény bychom museli vyrobit externě, aby se stihl termín, což jsou další náklady. Celkově jsem to sečetl na tři miliony korun," dodává ředitel Jindřich Gregorini.

Navíc mu čáru přes plán udělal magistrát, jako jeho zřizovatel ztenčil příspěvek na rok 2008 o 3,4 milionu korun.

"K pokrytí provozních nákladů sháníme sponzory - a tři miliony navíc v případě Havlovy hry jsou rizikem, do něhož jít nemůžeme," vysvětlil.

Konference "50 let od římských smluv: úspěchy a výzvy pro Evropskou unii" - závěrečné slovo pronesl bývalý prezident Václav Havel.
Konference "50 let od římských smluv: úspěchy a výzvy pro Evropskou unii" - závěrečné slovo pronesl bývalý prezident Václav Havel. | Foto: Ondřej Besperát

O uvedení hry oficiálně požádalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, zde by se ho ujal dvorní Havlův režisér Andrej Krob, a také Jihočeské divadlo v Budějovicích.

O Odcházení projevili zájem i filmaři. Nápad natočit filmové Odcházení vznikl v hlavě kameramana, režiséra a fotografa Jaroslava Brabce. V připravovaném snímku se prý objeví i sám Havel.

Nedávno Odcházení vyšlo knižně jako příloha k Respektu. Přední bohemisté už hru překládají do světových jazyků a jazyků zemí Visegrádu. O britskou premiéru projevily zájem dvě scény, zájem má Slovenské Národní divadlo v Bratislavě, pro které ho překládá Milan Lasica. V USA, kde Havel hru napsal, se o premiéru ucházejí tři divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy