Třeštíková natočila nejlepší evropský dokument

pra
11. 11. 2007 21:00
Přehlídka v Seville nabídla i den české kinematografie
Helenu Třeštíkovou ve Španělsku ocenili za film Marcela
Helenu Třeštíkovou ve Španělsku ocenili za film Marcela | Foto: Aktuálně.cz

Sevilla - Dokumentární snímek Heleny Třeštíkové Marcela opět zabodoval, tentokrát na filmovém festivalu evropské kinematografie v Seville. Cenu si ze Španělska odváží i režisér Jiří Menzel.

Jiní čeští filmaři se na festivalu neobjevili, přestože jeden den pořadatelé věnovali české tvorbě.

Devítidenní přehlídka evropské kinematografie vyvrcholila předáním trofejí v divadle Lope de Vegy. Pro cenu za nejlepší evropský dokument soutěže Eurodocs si došla Helena Třeštíková, která porazila dalších deset filmů. Konkurovala jí i další Češka Lucie Králová s dokumentem Ztracená dovolená.

"Velmi mě těší, že příběh Marcely, který zachycuje ryze české prostředí, je srozumitelný i za hranicemi České republiky," říká Třeštíková.

Příběh Marcely byl původně součástí časosběrného dokumentárního cyklu Manželské etudy. Nebývalý zájem diváků o Marcelin osud přivedl dokumentaristku k nápadu zpracovat ženin příběh jako celovečerní snímek.

S prázdnou se ze Sevilly nevrací ani režisér Jiří Menzel, který jako čestný host přehlídky převzal zvláštní ocenění. Promítaly se tu jeho retrospektivní snímky Skřivánci na niti, Ostře sledované vlaky a Vesničko má středisková, píše s odvoláním na ČTK zpravodajský server České noviny.

Čestný host Jiří Menzel získal v Seville zvláštní ocenění.
Čestný host Jiří Menzel získal v Seville zvláštní ocenění. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Se snímkem Obsluhoval jsem anglického krále se Menzel zúčastnil i hlavní soutěže. V té ho však porazil britský snímek režiséra Kena Loacha a scenáristy Paula Lavertyho To je svobodný svět. Sociálně angažovaný režisér si tentokrát bere na paškál londýnské obchodníky, kteří dodávají imigranty a běžence jako levnou pracovní sílu.

Česká republika byla na letošním ročníku festivalu zvanou zemí. Měla tak celý den k tomu, aby předvedla díla svých filmařů.  Podle serveru Novinky.cz však Češi svou šanci promarnili.

Kromě Menzla a Třeštíkové nedorazili žádní jiní představitelé české kinematografie. Filmy promítané v sekci Focus República Checa tak diváci viděli bez toho, aniž se setkali s delegacemi jejich tvůrců.

Viděli Vratné lahve Jana Svěráka, Pravidla lži Roberta Sedláčka, Grandhotel Davida Ondříčka, loutkový snímek Jedné noci v jednom městě Jana Baleje či Hezké chvilky bez záruky Věry Chytilové.

 

Právě se děje

Další zprávy