Praha zase na týden patří designu

Helena Hejdová
1. 10. 2007 10:30
Začíná týdenní přehlídka Designblok 07

Praha - V Praze dnes začínají tradiční dny designu.  Právě startující Designblok má být dokonce nejrozsáhlejším ročníkem v devítileté historii. Představí se na něm přes šedesát designérů a designérských studií, téměř šedesát obchodů s designem, galerie i čeští výrobci designu.

Letošní festival uvítá i současné hvězdy Konstantina Grcice nebo Wernera Aisslingera.  Tématem přehlídky je Tour de design - zdůrazňující, že Designblok probíhá celým městem. Hlavní výstavní prostory i doprovodný program se už tradičně odehrávají v Superstudiu Designbloku, který podruhé zakotvil v tovární hale v Thámově ulici v Karlíně.

Designblok: Muset
Designblok: Muset | Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé sdružení kolem časopisu Blok zaplaví téměř celé město, ale ani rostoucí přehlídka neznamená konec výtek části odborných kruhů, že Designblok je tak trochu provinční akcí, na které organizátoři představují spíš sestavu svých oblíbenců než výběr toho nejlepšího.

Na druhou stranu asi není lehké sehnat v neestetickém Česku peníze na přehlídku oboru, který pořád zůstává spíš záležitostí menšiny. A hlavně: mezi všemi těmi koktejly, módními přehlídkami, přednáškami a vernisážemi  - které nemáte šanci všechny stihnout - lze každopádně najít tvůrce a akce, které by vám určitě neměly uniknout.

Centrum doprovodného programu Designbloku v tovární hale v Karlíně nabízí prezentace českých designérů a designérských studií, výstavu Mléčná dráha středoevropského designu, instalace českých výrobců designu, osvěžovací zónu v podobě otevřené krajiny Vitra Emotional Landscape a Sony stage s přednáškami nebo projekcemi onedotzero.

Designblok: Husákovo 3+1
Designblok: Husákovo 3+1 | Foto: Aktuálně.cz

Jedna z nejzajímavějších módních přehlídek bude uvedena už na slavnostním zahájení v pondělí večer v Superstudiu Designbloku. Muset Fashion Design Radana & Pavel Ivančic, dvojice absolventů pražské VŠUP, kteří momentálně působí v Londýně a na Designbloku představí svou kolekci pro London Fashion Week.

Akce je bohužel pouze na pozvánky, ale ve čtvrtek můžete navštívit vernisáž výstavy této dvojice Radical fashion ve Studiu LR, nebo v pátek jejich přednášku tamtéž.

V úterý ve 14 hodin je v Superstudiu Designbloku přednáška designéra Aisslingera, který  představí svou nejnovější práci, zejména novou edici systému Level 34 pro společnost Vitra. A v 18 hodin je vernisáž výstavy "Husákovo 3+1: bytová kultura 70. let" na VŠUP, která představí okomentovanou instalaci panelového bytu.

Ve středu bude v showroomu studia 3DH přednášet mnichovský designér Konstantin Grcic, autor slavné židle Chair One.

Designblok: Konstantin Grcic: Chair One
Designblok: Konstantin Grcic: Chair One | Foto: Aktuálně.cz

Ve čtvrtek ve 21.30 se v divadle Minor koná přehlídka Zdeňka Vacka a Jakuba Polanky - unikátní spojení nejoriginálnějšího českého šperkaře a famózního módního návrháře působícího v Paříži.

V pátek v 18 hodin začíná v Superstudiu designbloku LAB diskuse Laboratoře grafického designéra Petra Babáka, která podnikla intenzivní sondu do reálného stavu současného českého grafického designu, a spolu s Hippos design vytvořila originální instalaci.

V sobotu od 14 do 20 hodin si určitě nenechte ujít Design Market v Superstudiu Designbloku, kde si můžete pořídit originální kousky z aktuálních kolekcí českých designérů.

A poslední den, v neděli, můžete celý Designblok zakončit módní přehlídkou Monidee v 19 hodin v Superstudiu Designbloku představující novou kolekci Cadeau d'Afrique.

 

Právě se děje

Další zprávy