Scorseseho mafiáni rozstříleli Oscary

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 2. 2007 16:00
Los Angeles - Akademici mají rádi dobré konce. Martin Scorsese konečně dostal Oscara za režii a jeho Skrytá identita porazila Dreamgirls i Babel. Uvnitř: VIDEOSPECIÁL
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech
F. F. Coppola, Martin Scorsese, Steven Spielberg a George Lucas na Oscarech | Foto: Reuters

První sošku za režii nevynesly Scorsesemu slavné filmy Zuřící býk, Mafiáni, Věk nevinnosti, Gangy New Yorku ani Letec, za které byl nominován v minulosti, ale napošesté "obyčejná detektivka" Skrytá identita.

Snímek získal celkem čtyři Oscary a je celkovým vítězem letošního klání. I když počet sošek zdaleka nedosahuje rekordních výšek. Mafiánský thriller vyhrál i cenu pro nejlepší adaptovaný scénář a nejlepší střih, ale hlavně se stal vítězem klání v nejprestižnější kategorii - o vůbec nejlepší film.

"Můžete to znovu zkontrolovat?" zavtipkoval Scorsese nad obálkou s výsledky, než si převzal cenu od tří generačních souputníků - Stevena Spielberga, George Lucase a Francise Forda Coppoly.

Jinak ale na Oscarech letos vítězily spíše snímky zahraniční. Už v nominacích - podle nových "kosmopolitních" pravidel - se krom Američanů hojně objevili i Britové, Mexičané nebo Japonci.

Helen Mirrenová přichází na Oscary
Helen Mirrenová přichází na Oscary | Foto: Reuters

Nová moderátorka večera Ellen DeGeneres také hned na začátku večera prohlásila, že letošní Oscaři jsou nejrozmanitější v historii a nazvala je oslavou různorodosti. "Kdyby tu nebyli černoši, Židé a homosexuálové, nebyli by Oscaři."

Invazi neamerické kinematografie dosvědčují hned tři zlaté sošky pro Faunův labyrint, fantaskní příběh z období frankismu mexického režiséra Guillerma del Torra - za výpravu, kameru a masky.

Paradoxně film Babel pojednávající o střetu kultur ze sedmi nominací proměnil jen jednu.

Překvapením naopak rozhodně nebylo vítězství Britky Helen Mirrenové v kategorii nejlepší herečka za roli v Královně. Do pozice favoritky ji vyneslo skvělé ztvárnění britské panovnice Alžběty II. - to už ocenili i sázkaři a úspěchy v předchozích filmových kláních.

Forest Whitaker s Oscarem
Forest Whitaker s Oscarem | Foto: Reuters

"Všechny děti rády dostávají zlaté hvězdy. A tohle je největší a nejzlatější hvězda, jakou jsem v životě dostala," radovala se britská herečka při přebírání ceny, kterou věnovala právě Alžbětě II.

"Po více než padesát let Alžběta úzkostlivě udržovala svou důstojnost, svůj smysl pro pořádek a svůj účes," řekla Mirrenová. "Odhodlaně se postavila na vlastní nohy, nasadila klobouk na hlavu, pověsila kabelku přes rameno a přečkala tak mnoho mnoho bouří. Kdyby nebylo jí, zcela určitě bych tu teď nebyla. Dámy a pánové, představuji vám královnu," dodala Mirrenová a pozdvihla Oscara.

Také v kategorii nejlepší herec nenastalo překvapení: vyhrál ji Forest Whitaker za ztvárnění ugandského diktátora Idiho Amina v (opět britském) Posledním skotském králi.

"Když jsem byl malý, moje jediná šance podívat se na film byla na zadním sedadle auta v autokině," řekl při přebírání sošky Whitaker. "Nikdy by mě nenapadlo, že bych mohl hrát ve filmech, ale když jsem dostal tuhle cenu, vím, že i kluk z východního Texasu, který věří svým snům a odevzdá se jim celým svým srdcem, se jich může jednoho dne dotknout," uzavřel svou řeč.

"Nikdy nevíte, jestli vyhrajete Oscara - pokud ovšem nejste Brit," komentovala pak britskou invazi nová moderátorka večera Ellen DeGeneres.

O překvapení ale nouze nebyla. Moc jasných favoritů letošní devětasedmdesátý ročník neměl, nevyšly ani předpovědi obvvyklých spolehlivých barometrů, jako jsou Zlaté Glóby.

Představitel vulgárního dědečka z nezávislé komedie Malá Miss Sunshine Alan Arkin nečekaně porazil v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli porazil favorizovaného Eddieho Murphyho za Dreamgirls. Malá miss Sunshine si odnesla i cenu za nejlepší scénář.

Scénárista Michael Arndt při přebírání ceny prozradil, že inspirací k příběhu je skutečná událost z jeho dětství: "Jako malý kluk jsem spolu s celou rodinou procestoval šest set mil ve starém Volkswagen s rozbitou spojkou. Nakonec z toho byla jedna z nejzábavnějších věcí, které jsme kdy společně jako rodina zažili."

Foto: Reuters


Stejně jako Babel svých sedm, ani muzikál Dreamgirls neproměnil osm nominací - nejvíc v letošním ročníku. Babel si odnesl jen jednu sošku za nejlepší původní hudbu.

Dreamgirls mají nakonec na svém kontě dva Oscary - pro finalistku Superstar Jennifer Hudsonovou, která tu ztvárnila zpěvačku Effie, a za mix zvuku.

Muzikál Dreamgirls dokonce neproměnil ani jednu ze tří nominací v kategorii nejlepší píseň! Tady mu vítězství ukradla píseň I Need to Wake Up, kterou pro dokument Nepříjemná pravda nazpívala Melissa Etheridge.

Jennifer Hudsonová s Oscarem
Jennifer Hudsonová s Oscarem | Foto: Reuters

Nepříjemná pravda, angažovaný film o boji Ala Gorea proti globálnímu oteplování, vyhrála dle očekávání i kategorii nejlepší dokument. Se dvěma zásahy je tak na třetím místě letošních Oscarů, spolu s Dreamgirls a Malou Miss Sunshine.

Díky Goreovi letos Oscaři nebyli jen multikulturní, ale i zelení. "Lidé celého světa, musíme vyřešit klimatický problém Země! To není politický problém, ale morální výzva," volal na stamiliony diváků neúspěšný kandidát na post amerického prezidenta.

Už před začátkem vyzval organizátory, aby bylo předávání ekologické. Řada hvězd tak kupříkladu přijela k červenému koberci v limuzínách na alternativní palivo či v automobilech s hybridními či elektrickými motory.

Výzva naštěstí neznamenala jen angažovanost: nominovaný Leonardo DiCaprio v domluveném gagu Gorea vyzval, jestli chce něco říct ke globálnímu oteplování. Gore začal znovu hřímat, ale jeho slova v té chvíli přerušil orchestr...

Eastwoodovy Dopisy z Iwo Jimy se musely spokojit s jednou soškou za zvuk. Smolařem bylo Gibsonovo Apocalypto, které propadlo ve všech třech kategoriích, v nichž byl film o zániku mayské civilizace nominován. Rekordní devatenáctou nominaci za něj letos promarnil zvukař Kevin O'Connell.

K vítězství v kategorii nejlepší animovaný snímek roku se prostepoval tančící tučňák z Happy Feet.

"Zeptal jsem se dětí, co mám říct? A ony mi říkají: Poděkuj všem těm lidem, co nosili ty tučnáčí kostýmy," řekl při přebírání Oscara George Miller, režisér rodinného snímku Happy Feet.

Cenu za kostýmy si odnesla Marie Antoinetta Sophie Coppolové. ejlepší vizuální efekty mají podle očekávání a podle akademiků Piráti z Karibiku 2.  kategorii Nejlepší zahraniční film vyhrálo německé drama o agentech Stasi Životy těch druhých.

Oscara za celoživotní dílo udělila Akademie osmasedmdesátiletému italskému skladateli Enniovi Morriconemu. Během 45 let trvající kariéry napsal filmové melodie pro více než 400 snímků .

Udělování Oscarů, nejhvězdnější událost Hollywoodu, začalo ve 2 hodiny ráno středoevropského času. Po skončení v rámci možností nepatetického večera se všichni rozešli na tradiční večírky.

PŘEHLED VÍTĚZŮ

Nejlepší film Skrytá identita
Režisér Martin Scorsese (Skrytá identita)
Herečka Helen Mirrenová (Královna)
Herec Forest Whitaker (Poslední skotský král)
Herečka ve vedlejší roli Jennifer Hudsonová (Dreamgirls)
Herec ve vedlejší roli Alan Arkin (Malá miss Sunshine)
Původní hudba Babel
Původní píseň Nepříjemná pravda
Scénář Malá miss Sunshine
Adaptovaný scénář Skrytá identita
Zahraniční film Životy těch druhých
Animovaný film Happy Feet
Dokument Nepříjemná pravda
Krátký dokument The Blood of Yingzhou District 
Střih Skrytá identita
Masky Faunův labyrint
Kamera Faunův labyrint
Výprava Faunův labyrint
Kostýmy Marie Antoinetta
Zvuk Dopisy z Iwo Jimy
Mix zvuku Dreamgirls
Vizuální efekty Piráti z Kariiku 2
Krátký film West Bank Story
Krátký animovaný film The Danish Poet
Celoživotní dílo Ennio Morricone
 

Právě se děje

Další zprávy