Černého viselec zburcoval v USA policii a hasiče

rg, krk
5. 12. 2007 22:20
Socha Freuda na trámu vypadala ve tmě jako sebevrah
Černého visící Freud
Černého visící Freud | Foto: wikipedie

Grand Rapids (Michigan) - David Černý si může spokojeně udělat další čárku do oblíbené kolonky Kolikrát už jsem někoho vyprovokoval. 

Tentokrát ale nejde o vzruch politický ani estetický: jeho socha Zavěšený muž způsobila v michiganském městě Grand Rapids nečekaný poplach u hasičů i policie.

Skulptura, jež v životní velikosti znázorňuje visícího Sigmunda Freuda, byla v úterý umístěna na střechu poblíž místní arény Van Andel. Záhy několik lidí volalo na policii s tím, že viděli sebevraha. O zprávě místního deníku Grand Rapids Press informoval server Prague Daily Monitor.

Dojem, že se na střeše nachází muž v nebezpečí života, vyvolala skulptura hlavně u nočních řidičů a obchodníků, kteří mají otevřeno i po setmění. Neinformovaná hasičská jednotka ihned po prvním ze série telefonátů na místo skutečně dorazila a psychoanalytikovu podobiznu se jala zachraňovat.

Foto: Ludvík Hradilek

Černého sochu v Grand Rapids do konce jara 2008 na vlastní střechu zavěsila galerie The Open Concept, která ji do Michiganu přivezla. Tisková mluvčí galerie Lisa McManusová souhlasí, že musela kolemjdoucí překvapit - už vzhledem k tomu, že instalace Zavěšeného muže proběhla nepozorovaně.

V létě visel Freud nějakou dobu v Chicagu, socha tam byla odhalena koncem června za účasti pražského primátora Pavla Béma. Jeho domovský prostor je nad Jilskou ulicí na pražském Starém městě.

V roce 1999 shlížel ze stockholmského Muzea moderního umění na výstavu výtvarného umění z bývalých komunistických zemí Evropy. Tehdy to ještě byla socha záhadného středoevropského intelektuála na konci století. Název Černý zřejmě upravil až pro jeho americkou výpravu.

Michiganský deník skulpturu popisuje slovy galerie jako "zobrazení potřeby člověka vědomě rozhodovat o tom, zda žít, nebo to vzdát".

Kromě Freuda ve výškách vytvořil David Černý i jeho bustu. Účastnil se jí soutěže o podobiznu určenou původně na pražský Kozí plácek. Ve výběrovém řízení nakonec vyhrál návrh Michala Gabriela.

V USA se letos etabloval i velkou kovovou hlavou, kterou pojmenoval Metalmorphosis.

 

Právě se děje

Další zprávy