Slávu Andělskému Kryštofovi sebral Svoboda

Jan Šprincl
17. 3. 2007 22:40
Praha. Ostrava - Anděl za rok 2006 - proměněný v tryznu za zesnulého Karla Svobodu - doletěl ke kapele Kryštof, k Matěji Ruppertovi a Anně K.

Představa sobotního večera s dobrou hudbou podle Akademie populární hudby má různé nuance: patří k ní Olympic, Lucie Bílá, Marta Kubišová, Divokej Bill i Ladislav Křížek s německou zpěvačkou Doro a vzkříšenou kapelou Kreyson.

Ti všichni zahráli na 16. ročníku hudebních cen Anděl v ostravské ČEZ Aréně a ukázali tak schizofrenii ceremoniálu i ocenění zároveň: kvalita se tu střetává s podprůměrem a slavná jména mají během večera přednost bez ohledu na to, že vítězí neokoralé tváře.

Kapelou roku se podle hlasování Akademie populární hudby stala kapela Kryštof, jíž také patří cena za album roku Rubikon v kategorii pop a dance i stejnojmenné písni jako nejlepší skladbě.

Rockovou desku loni měli Wohnout (Polib si dědu), zpěvačkou roku se stala Anna K., zpěvákem Matěj Ruppert.

Akademici si myslí, že objevem roku je kapela Gipsy.cz, v kategorii r´n´b a hip hop zvítězili Pio Squad (album Punk Is Dead) a cena za folk a country patří skupině Žamboši (To se hraje). DVD roku má Michal Pavlíček (Beatová síň slávy Koncert), videoklip Visací zámek (Známka punku). Událostí se stal festival Colours of Ostrava, do Síně slávy byl in memoriam pozvaný Karel Svoboda.

Ceny v několika vedlejších kategoriích byly uděleny už ve čtvrtek.

Přečtěte si, kdo vyhrál žánrové ceny Anděl: Andělé už dávají ceny. Vítězí i Frühlingová

Akademie sice měla při vybírání nominací zacpané uši, ale při finálové volbě už šťastnější ruku. Kryštof představují v Česku to nejlepší z mainstreamového popu. Matěj Ruppert napravil reputaci po loňském zaklopýtání, kdy byl zvolený Petr Kolář a nahradil taky Dana Bártu. Předností Anny K. proti jejím soupeřkám bylo minimálně to, že jako jediná z nich vydala nové album.

Gipsy.cz
Gipsy.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Za Gipsy.cz český tisk sám od sebe lobboval už při Eurosongu, takže jejich Anděl je spíš potěšitelným zjištěním, že cestu nahoru jde absolvovat i bez silného managementu za zády.

Ostravský večer sám ale šel silně proti proudu času a dnešním hrdinům se vyhýbal. Leitmotivem byly vzpomínky na hudbu z televizního archívu i fonoték: večer zahájil Olympic se čtyřicet let starou Želvou a zakončovala Lennonovská Imagine. A když už mohl hrát romský funk Gulo čar, musela jim být patronem Lucie Bílá a její Láska je láska.

Hlavními vítězi a rukojmími zároveň se nakonec stali dva muži: skladatel Karel Svoboda, kterého Akademie pozvala do Síně slávy, a Jaromír Nohavica, jenž byl během večera zvolen textovými zprávami hudební osobností.

Snaha hlasujících utéct alespoň na chvíli všeobecné chuti z talíře byla marná. Kryštofovu slávu zastínilo děkování Karlu Svobodovi, jeho manželce Vendule a synovi Petrovi, kteří si přišli převzít cenu na pódium a zajistili Andělům největší emoci večera.

Hlavní kategorie:

Skupina roku Kryštof
Zpěvačka roku Anna K.
Zpěvák roku Matěj Ruppert
Síň slávy Karel Svoboda
Skladba roku Rubikon - Kryštof (album Rubikon)
Videoklip roku Visací zámek - Známka punku (režie Jan Zajíček)
Objev roku Gipsy.cz
Album roku - pop a dance Rubikon (Kryštof)
Album roku - rock Polib si dědu (Wohnout)
Nejlepší zvuková nahrávka Ecstasy Of St. Theresa - Watching Black
Nejlepší obal Anna K. - Večernice
DVD roku Beatová síň slávy, Koncert Sazka Arena 8. června 2006 (Michal Pavlíček)
Událost roku Colours of Ostrava

Žánrové kategorie

Hard & Heavy Forgotten Silence (Kro Ni Ka)
Folk & Country Žamboši (To se to hraje)
Ska & Reggae Švihadlo (Oči otevřený)
Jazz & Blues Ondřej Pivec & Organic Quartet (Don't Get Ideas)
World Music Tomáš Kočko a Orchestr (Poplór)
Hip-hop & R'n'B Pio Squad (Punk is Dead)
Alternativní scéna Květy (Kocourek a horečka)
Hudební web www.ivaf.cz (Iva Frühlingová)
Charitativní cena prezidenta APH Projekt České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti Pomozte dětem
 

Právě se děje

Další zprávy