Ministerstvo obrany má svůj Top Gun: Marhoulův Tobruk

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 12. 2007 11:10
Marhoul v Tunisu vyhrál nad pouští i průjmem
Tobruk: Herci s Václavem Marhoulem
Tobruk: Herci s Václavem Marhoulem | Foto: 2media

Praha - Václav Marhoul se sebevědomě usmívá, dvanáctka herců se plácá do kolen při jeho pouštních historkách a nad tím vším se skví logo Ministerstva obrany. Ano, Marhoul dotočil svůj splněný chlapecký sen, válečný film Tobruk.

"Poslední klapka padla před pár minutami, celkem jich bylo 2450," sděluje Marhoul v pátek vpodvečer v sídle své společnosti SilverScreen. Za sebou má 58 dní natáčení v tuniské poušti, před sebou stříhání 40 kilometrů materiálu.

Do pouště Marhoulova bojová jednotka utužená vojnským výcvikem ve Vyškově odlétla na konci srpna. "Tehdy jsme ještě nevěděli, co nás čeká," vzpomíná a vzápětí začne popisovat prý úžasně idylické natáčení.

Režisér Václav Marhoul a jeho "pouštní krysy".
Režisér Václav Marhoul a jeho "pouštní krysy". | Foto: Martin Boubín, Aktuálně.cz

"Vůbec se nám nechtělo pryč - nebyla mezi námi vůbec žádná ponorka, táhli jsme za jeden provaz. Říkám tomu posunutí ledovce, teď už si nenechám kydat na hlavu hnůj," odříkává Marhoul chlapácké fráze s pokyvujícími herci po boku.

Velitel filmové jednotky i jeho prapor skládající se z herců a štábu úspěšně zvládl výkyvy teplot, všudypřítomný písek i časté průjmy.

"Ani žádná písečná zmije nás neuštkla," chlubí se Marhoul. Problémy byly jen s částí techniky: "Monitory nám odešly po třech dnech a v polovině natáčení jsme všechnu techniku pořádně vyčistili."

Film ze zákopů druhé světové války se odehrává v průběhu bitvy o Tobruk, Marhoul chce prý ukázat vojenský život bez příkras, proto mu spíš než o velkolepé bojové scény jde o pohled do malé komunity vojáků, kteří pouštní bitvu absolvují.

Film vzniká v koprodukci České televize a s velkorysou finanční podporou ministerstva obrany, na němž se během Marhoulova tažení na Tobruk vystřídal Karel Kuhnl s Vlastou Parkanovou.

"Je přece běžné, že armády participují na podobných projektech, řekl o filmu mluvčí ministerstva obrany Čírtek letos v dubnu. "Tak to bylo například u slavného Top Gun."

Záměr natočit Tobruk oznámil Marhoul už v roce 2005, kdy proběhly první obhlídky. V březnu 2006 bylo ale natáčení z finančních důvodů odloženo, Marhoul přesto nadále pokračoval v obhlídkách a práci na scénáři.

Teprve v listopadu loňského roku se znovu rozběhly přípravy, letos 1. září natáčení po červencovém výcviku vypuklo.

Marhoulova pouštní hra na vojáky má celkový rozpočet 80 milionů korun, do kin by měla vstoupit v září příštího roku - pokud se podaří sehnat zbývajících 10 milionů korun.

"Ta premiéra 10. září prostě bude, i kdybych si pro těch deste milionů měl dojít se zbraní do banky. Ta lavina se nedá zastavit," dodává major od záložáků.


 

 

Právě se děje

Další zprávy