Zlaté Globy: Pokání připadlo sedm nominací

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 12. 2007 18:45
Hollywoodští novináři vyhlásili své favority
Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Los Angeles - Quentin Tarantino a herci Dane Cook, Ryan Reynolds a Hayden Panettierová ze seriálu Heroes probudili Los Angeles vyhlášením nominací na Zlaté Globy. Jací jsou kandidáti na nejlepší filmy a herecké výkony roku 2007?

Nejčastěji byly jmenovány ve výčtu nominací filmy Americký gangster Ridleyho Scotta, Tahle země není pro starý bratří Coenů, drama Až na krev, Pokání i Michael Clayton. V kategorii nejlepší drama je nominováno místo obvyklých pěti hned sedm filmů.

Nejvyšší počet nominací si připsalo právě Pokání, adaptace stejnojmenného románu Iana McEwana s Keirou Knightley a Jamesem McAvoyem - vyhlídky na zisk Zlatého Globu má v kategorii nejlepší drama, režie a scénář i v obou hlavních hereckých kategoriích; nominaci si vysloužila i představitelka hrdinčiny mladší sestry Saoirse Ronan.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Globy dělí filmy na dramata a kategorii komedie či muzikálu. V té byly zas nejčastěji jmenovány muzikál Sweeney Todd Tima Burtona či Hairspray s Johnem Travoltou, který si za ztvárnění matky hlavní hrdinky vysloužil nominaci pro herce ve vedlejší roli.

Nakročeno k zisku hned pěti Zlatých Globů má i Soukromá válka pana Wilsona, příběh texaského kongresmana Charlie Wilsona (Tom Hanks), který tajně pomáhal povstalcům v Afganistánu v jejich válce se Sověty.

Sečteno: na počet nominací vede se sedmi Pokání, pět má Soukromá válka pana Wilsona. Po čtyřech získali Michael Clayton, Tahle země není pro starý a Burtonův muzikál Sweeney Todd.

Hairspray - John Travolta v roli Edny a Tracey
Hairspray - John Travolta v roli Edny a Tracey | Foto: Warner Bros

Hned dvě nominace si připsala herečka Cate Blanchett: nominována byla za ztvárnění Královny Alžběty v pokračování nazvaném Zlatý věk, stejně jako za ztvárnění Boba Dylana ve snímku I´m not There. Podobně se vedlo Philipu Seymouru Hoffmanovi - nominaci má za Savages i za vedlejší roli v Soukromé válce.

Velmi nabitá je právě kategorie dramatických hereček - vedle Blanchettové tu jsou i Angelina Jolie za Sílu srdce, Jodie Fosterová za Mé druhé já či Keira Knightley za Pokání. V kategorii herců naopak chybí favorité jako Tommy Lee Jones za Tahle země není pro starý.

Johnny Depp si odnesl nominaci za krvavého holiče v muzikálu Sweeney Todd, jeho partnerka Helena Bonham Carter je nominována v kategorii komediálních hereček; mimo jiné s Nikki Blonsky z muzikálu Hairspray či s představitelkou Edith Piaf Marion Cottilard.

Nabito je i v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, kde se utkává ceněné rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny s filmy Skafandr a motýl, Lovec draků, Persepolis a vítězem letošních Benátek, erotickým thrillerem Anga Leeho Touha, opatrnost.

Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev | Foto: Aktuálně.cz

Mezi animovanými filmy soutěží o vítězství Ratatouille, Simpsonovi ve filmu a Pan Včelka.

V jiných filmových cenách  padlo často i jméno irského muzikálu Once s Češkou Markétou Irglovou, v nominacích na Zlaté Globy ale nezaznělo ani jednou.

Úplně jasné favority letošní filmová klání ani po Globech nemají, ale začínají se rýsovat. Coeny vyhlásila za nejlepší film asociace newyorských kritiků, Až na krev Paula Thomase Andersona pro změnu asociace kritiků Los Angeles.

U obou asociací bodoval se stejným filmem i herec Daniel Day-Lewis. Pokání je v letošních kandidátech novinkou.

Zlaté Globy uděluje asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu.  Přestože se mezi nimi objevují - jak aspoň tvrdí jejich kritici - i žurnalisté z obskurních plátků, jsou po Oscarech druhou nejzářivější událostí a ceněnou marketingovou nálepkou Hollywoodu.

Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Globy se udělují v 14 filmových a 11 televizních kategoriích. Cenu za celoživotní dílo si na slavnostním ceremoniálu 13. ledna převezme Steven Spielberg. Devět dní poté budou vyhlášeny oscarové nominace.

Za předzvěst oscarového úspěchu jsou s železnou pravidelností označovány všechny filmové ceny, které udělují asociace filmových kritiků či oborová sdružení.  Někdy to i platí - a Zlaté globy jsou v tom předpovídání docela úspěšné.

Možná proto, že je to opačně, tedy že nejrůznější ceny upozorní na některé filmy pohodlné oscarové akademiky.

Tři z minulých držitelů Oscara v hereckých kategoriích ostatně získali předtím stejnou cenu i na Zlatých globech; stejně se vedlo i Martinu Scorsesemu s oceněním za režii Skryté identity.

Televizní kategorie jsou trochu ve stínu letošního silného filmového roku - v různých kategoriích tu opět bojují i v Česku známé seriály jako Velká láska, Chirurgové, Dr. House či Sopranovi. Nominaci v herecké kategorii si vysloužila America Ferrera za ztvárnění Ošklivky Betty v americkém remaku.

 

Právě se děje

Další zprávy