Glastonbury skončilo. Seškrábat bláto a do kanclu

jps
25. 6. 2007 14:36
Basseyová málem zemřela, Gipsy.cz přidávali
Foto: Reuters

Glastonbury - Na řadě míst devítisetakrového areálu se ještě z bláta sbírají poslední návštěvníci. Většina z rekordních více než 170 tisíc lidí už ale dávno sedí v práci a dohadují se na diskusních fórech, co že byl letošní vrchol Glastonbury. Možná někteří jmenovali i první české účastníky Gipsy.cz.

Mezi první velká příjemná překvapení patřil alespoň podle redaktorů hudebního týdeníku NME páteční koncert Oasis na Pyramid Stage; možná i proto, že skupina pomaličku podléhá tlaku fanoušků a sestavuje své line-upy hlavně z dob alb Definitely Maybe a (What s The Story) Morning Glory.

Nicméně páteční noc patřila aktuálním britským miláčkům Arctic Monkeys. Zázrak minulého roku své postavení na jaře potvrdil deskou Your Favorite Nightmare a v pátek v noci k tomu definitivně vyvrátil zvěsti, že při živých vystoupeních kapela pokulhává.

O programu prvního dne čtěte zde

Britská zpěvačka Winehouse
Britská zpěvačka Winehouse | Foto: Reuters

Sobota se pak nesla ve znamení napjatého očekávání vystoupení Paula McCartneyho; ani on neodolal a nové sólové kousky prokládal osvědčenými beatlesovskými hity, došlo i na sborově hulákanou Let It Be.

Své si v sobotu odpracovali Američané Killers a Iggy Pop.

O programu druhého dne čtěte zde

Festival v neděli večer zakončily koncerty legend The Who, Kaiser Chiefs zase rozskákali dav aktuálním hitem Ruby. Mezi nejhojněji navštívená vystoupení posledního dne patřily i koncert Chemical Brothers nebo Manic Street Preachers.

Kromě očekávaných hitů, jakým byla kromě jmenovaných i Björk, nabídl festival i řadu drobných překvapení. Například Damon Albarn dal opět volný průchod své zálibě v africké world music a uspořádal na své "Africa Express" scéně koncerty nejlepších afrických hudebníků s hvězdami západní populární hudby.
 
V jam sessions se tu sešli pouštní hudebníci Tinariwen s britskými Hard-Fi, Fatboy Slimem nebo Terry Hallem z The Specials. Sám Albarn pak několik koncertů proimprovizoval za piánem, aby ho ke konci přišli doprovodit spoluhráči z nejnovějšího  projektu The Good, The Bad & The Queen.

Velmi úspěšně hodnocený ročník mohl ale vejít do dějin katastrofou: vrtulník, který odlétal po nedělním vystoupení s Shirley Basseyovou, musel nouzově přistávat a podle očitých svědků nechybělo mnoho, aby se zřítil.

Letošní ročník nabídl vůbec poprvé ve své historii českého zástupce. Formace Gipsy.cz hrála za vytrvalého deště na scéně Pussy Parlére a bavila fanoušky, kteří v tu samou dobu pohrdli Chemical Brothers nebo  The Who.

"Byl to neopakovatelný zážitek a specifická atmosféra," řekl manažer skupiny Jiří Smrček. "Bylo vidět, že lidé nás přijali, a dokonce jsme přidávali."

Skupina do Glastonbury přijela v sobotu a hned vyfasovala holínky i když obyčejnější než Shirley Basseyová, která po areálu chodila v holínkách ozdobených řetězem diamantů; prý stály 3000 liber. Gipsy.cz také na rozdíl od Basseyové spali ve stanu pro účinkující jako většina dalších.

Glastonbury 2007, Rickey Wilson z Kaiser Chiefs
Glastonbury 2007, Rickey Wilson z Kaiser Chiefs | Foto: Reuters

Ti i rekordní počet návštěvníků se musel potýkat s už tradičním bahnem. Pršet začalo v pátek a s přestávkami to vydrželo až do neděle. Kaluže vody a rozsáhlá bahniště na sebe nenechaly dlouho čekat ke vzteku vytopených majitelů stanů a radosti  mnoha ostatních, kteří už považují bahenní koupele za tradici. Stálí návštevníci to dokonce srovnávali s extrémním rokem 2005.

Zakladatel festivalu farmář Michael Eavis sice ocenil bojovného ducha návštěvníků, ale jako čerstvý rytíř dostál britskému klidu.

"Je to smůla, ale vlastně je to normální anglické léto, takže festival to jen kompenzuje. Volali mi ze Španělska, že by všechno to slunce vyměnili za kulturu v Glastonbury." 

 

Právě se děje

Další zprávy