Ohrozí odvolání Králíka Letní filmovou školu?

Irena Hejdová Irena Hejdová
31. 10. 2007 12:30
Filmový nadšenec opouští vedení Asociace klubů

Praha - Už počtrnácté Asociace českých filmových klubů pořádá tradiční Projekt 100. Na výběru snímků se i tentokrát podílel Jiří Králík. Ale po jeho odvolání z pozice uměleckého ředitele AČFK je jeho další působení nejisté. Stejně jako v případě oblíbené Letní filmové školy.

Projekt 100 i letos nabídne 10 filmů - pozoruhodné novinky jako je Malickův Nový svět, Anderssonův Ty, který žiješ či iránsko irácký film Želvy mohou létat nebo i filmovou klasiku jako Bunuelův Nenápadný půvab buržoazie, Kabinet Dr. Caligariho a Antonioniho Zabriskie Point.

Český film ve výběru opět chybí. "Uvažovalo se o Markétě Lazarové, ale nepodařilo se ji získat," říká mluvčí AČFK Lenka Zemánková. Nepodařilo se sehnat ani avizovaný Wendersův film Paříž, Texas; nahradí ho polské Náměstí spasitele uvedené na karlovarském festivalu a na podzimní přehlídce Střední Evropa.

Foto: MFF KV

"Na výběru filmů jsem se ještě podílel, ale proběhly tam změny, které mi jsou proti srsti," říká Králík. Letošní Projekt 100 označuje za produkčně nezvládnutý. "Já proti Náměstí spasitele nic nemám, ale myslím, že do Projektu 100 nepatří," dodává. Vadí mu, že už bylo uvedeno do distribuce.

To všechno jsou ukázky sporů, které vedly spolu s finančními problémy k odvolání Králíka. AČFK to oznámila prostřednictvím tiskové zprávy rozeslané 29. října. Jsou pod ní podepsáni současný předseda Rady AČFK Petr Korč a místopředsedkyně Radana Korená.

"Jiří Králík definitivně opouští vedení organizace a zůstává pouze řadovým členem bez pravomoci samostatně jednat jménem Asociace," uvádí zpráva. Nový umělecký ředitel bude znám do dvou týdnů.

Králík, zastánci i odpůrci shodně označovaný za filmového Dona Quijota, za hlavní důvod pádu považuje svou kritiku asociace i neochotu ustoupit od vlastního názoru.

Loni ještě zastával pozici předsedy Rady AČFK, z té byl ovšem odvolán už na konci minulého roku a nahrazen právě Korčem. Mluvilo se o problémech s hospodařením a závažných nedostatcích v řízení. "Ano, byla tam zásadní pochybení v hospodaření s penězi," říká mluvčí asociace Lenka Zemánková.

Kulturní dům městě, které myslí na kulturu.
Kulturní dům městě, které myslí na kulturu. | Foto: Tomáš Fránek

Špatné hospodaření s penězi stojí nejspíš i za aktuálními finančními problémy organizace, která zaštiťuje české filmové kluby, Letní filmovou školu i Projekt 100.

Podle Zemánkové nebudou mít změny ve vedení na tyto aktivity vliv. Králík ale mluví jinak a finanční situaci označuje za velmi vážnou: "Jde o existenci AČFK. Krize se den ze dne víc prohlubuje."

Podle něj za finančními problémy stojí několik důvodů. Krom převedení ztráty z loňského roku do letošního i zásadní pokles tržeb z distribuce filmů. "AČFK přišlo o zásadní část jediného komerčního příjmu," dodává Králík a vysvětluje to "špatným odhadem efektivity produkce".

Situaci by mohl zvrátit nový sponzor: "Sponzoři se hledají, ale je to hledání velmi nejisté. Aktivity nejsou komerční, na důvěryhodnosti asociaci nepřidávají ani personální změny."

Králík zatím čeká, jak se situace vyvrbí. "Je to tragická záležitost, které nerozumím. Budu vyčkávat a budu rád, když se podaří zachovat všechny dosavadní aktivity," dodává Králík

Netají se ale tím, že by neváhal dosavadní projekty, které probíhaly v asociaci pod jeho vedením, převést jinam. "Jejich tradice je dobrá. A myslím, že se určitě najdou organizace, které budou rády v té tradici pokračovat. I bez AČFK," dodává.

Kvůli dluhům LFŠ přišel Králík koncem roku 2005 o místo ředitele Městských kin v Uherském Hradišti. Na LFŠ se ale podílel i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy