Překvapivým vítězem Benátek je Ang Lee. Už podruhé

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 9. 2007 21:50
Erotický thriller porazil irácká dramata

Benátky - Ještě v sobotu odpoledne byly za favority benátského festivalu považovány filmy zasvěcené válce v Iráku - Redacted Briana de Palmy či In the Valley of Elah Paula Haggise. Večer bylo všechno jinak: Zlatého lva získal asijský režisér Ang Lee za thriller Lust, Caution.

Ang Lee si navíc z nejstaršího světového festivalu odváží hlavní cenu v krátké době už podruhé - před dvěma lety tu bodoval s gay romancí Zkrocená hora.

Cenu si z Benátek odváží i ruský režisér Nikita Michalkov
Cenu si z Benátek odváží i ruský režisér Nikita Michalkov | Foto: Reuters

Film Lust, Caution měl v Benátkách premiéru ve čtvrtek. Na motivy povídky Eileen Changové vypráví o skupině studentských revolucionářů, jež se chystá zavraždit mocného politika, který během čínsko-japonské války kolaboruje s okupanty. Film v Benátkách vyvolal povyk hlavně kolem dlouhých, akrobaticky pojatých sexuálních scén; mezi favority ho odborníci neřadili.

Překvapením byl i Stříbrný lev pro ruského klasika Nikitu Michalkova. Ten sice měl v soutěži snímek 12, porota ho ovšem šalamounsky ocenila za "celoživotní dílo". Tuto cenu si z Benátek letos odvezli i režiséři Tim Burton a Bernardo Bertolucci.

Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.
Brad Pitt jako Jesse James ve filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. | Foto: Aktuálně.cz

Brian De Palma si za Redacted, brutální rekonstrukci události, během níž skupina amerických vojáků v Iráku znásilnila čtrnáctiletou dívku, odvezl alespoň Stříbrného lva za režii.

Nejlepším hercem se stal Brad Pitt za ztvárnění amerického zločince Jessee Jamese ve snímku The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. Namísto Pitta byl ovšem na vítězství původně tipován spíše jeho spoluhráč, flimový zrádce Casey Affleck.

Překvapení se nekonalo alespoň v ženské herecké kategorii, kde se vítězkou stala Cate Blanchettová za ztvárnění jedné z podob Boba Dylana ve snímku I´m not There.

Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There
Cate Blanchettová jako Bob Dylan ve filmu I´m not There | Foto: Aktuálně.cz

Tento snímek si odnesl i zvláštní uznání poroty, stejně jako francouzsko-alžírský Rybí kuskus. Jeden z mála favoritů, kteří se nevěnovali tématu války, byl tipován na cenu díky realistickému zachycení osudů arabské rodiny, která si touží otevřít vlastní restauraci v jižní Francii.

Benátský festival letos oslavil 75. narozeniny a zároveň 64. ročník. V soutěži se o Zlatého lva utkalo celkem 23 snímků, mezi nimi převládali zástupci anglosaské kinematografie (jen amerických snímků bylo v soutěži šest).

Benátkám se letos povedlo přitáhnout rekordní množství hvězd navzdory tomu, že skoro paralelně začal festival v Torontu.

Ředitel přehlídky Marco Mueller si ale za to vysloužil i kritiku s tím, že jeho snaha ozářit Lido hollywoodským leskem z přehlídky činí příliš komerční akci.

Filmoví fanoušci by ovšem nesouhlasili - do sytosti si tu užili přítomnosti Brada Pitta, který se po Lidu procházel s Angelinou Jolie i čtyřmi potomky či úsměvů Keiry Knightleyové, George Clooneyho, Johnnyho Deppa či Woody Allena.

 

Právě se děje

Další zprávy