Jsme zpět a vyrážíme na turné, hlásí Spice Girls

Jan Pomuk Štěpánek
28. 6. 2007 16:50
Trend kolektivního vyvolávání pop-duchů pokračuje
Jsme zpět!
Jsme zpět! | Foto: Reuters

Londýn - V devadesátých letech daly Britům planou naději, že mají znovu své Beatles. Nikoliv hudebně, ale co se parametrů davového šílenství a mediálního poblouznění týče. Teď jsou Ginger, Sporty, Posh, Scary a Baby Spice zpět. Ohlásily turné.

"Ahoj všichni! Jsme zpět! Uvěřili byste tomu?" hlásí Spice Girls na svých stránkách. Šňůra bude mít jedenáct zastávek a startuje 7. prosince v Los Angeles.

Za těch pár roků v druhé polovině 90. let stihly prodat 55 milionů desek a skladby jako Wannabe nebo You'll Be There svého času válcovaly hitparády po celém světě. Pětice zpěvaček se rozhodla přenést se přes vzájemnou nevraživost, která prosákla na veřejnost před devíti lety, kdy kapelu opustila Geri "Ginger" Halliwellová.

Skupina sice ještě v roce 2000 vydala album s poněkud ironicky vyznívajícím názvem Forever; ale všem bylo jasné, že se jedná o labutí píseň jednoho z nejvýraznějších popkulturních fenoménů.

Přicházejí ohlásit koncetní comeback...
Přicházejí ohlásit koncetní comeback... | Foto: Reuters

Za projektem Spice Girls stál tehdy ještě skoro neznámý Simon Fuller, schopný mediální manipulátor. Marketingově neprůstřelný model dívčí kapely stvořil coby odpověď na mohutnící vlnu popularity boy bandů z první poloviny devadesátých let.

Pozdější duchovní otec SuperStar už tehdy osvědčil čich na trendy. Vybavil pětici spíše průměrných zpěvaček výraznými identitami, a tím z nich udělal nejen dívčí kapelu, ale i cosi jako komiksový supertým, ve kterém si každý najde svého favorita. Když pak zpěvačky okusily globální úspěch, který dosáhl vrcholu v roce 1997, kdy šel do kin jejich s Perným dnem srovnávaný snímek Spice World, rozhodly se, že si zaslouží víc tvůrčí i manažerské svobody a s Fulleren se rozešly.

Ten ale nemusel litovat. Mezitím vymyslel koncept PopIdol, American Idol a další mutace globální televizní show, která dorazila do Česka pod názvem Česko hledá SuperStar. Po odchodu od Spice Girls se realizoval v projektu dětské skupiny/seriálu S Club 7.

I když nebyl zdaleka tak úspěsný jako se Spice Girls, jeho hvězda měla dál stoupat; na rozdíl od jejich  kariéry. Spice Girls bez něj začaly dobyté pozice ztrácet. Odchod Halliwelové v roce 1998 byl jen předzvěstí konce, který přišel o pár let později, kdy se skupina rozpadla. Její členky se pak pokoušely s různými úspěchy o sólovou kariéru. Až se zase všechny sejdou, určitě si budou mít v šatně hodně co vyprávět.

... a na vrcholu slávy: Brit Awards 1997
... a na vrcholu slávy: Brit Awards 1997 | Foto: Archiv

Nejvíce je dodnes vidět Victoria Posh - její sólové album sice bylo propadákem, ale ulovila svého času největšího fotbalistu planety Davida Beckhama. Jeden z nejsledovanějších párů současnosti se nyní stěhuje do Los Angeles. Zatímco David bude poněkud exotickým způsobem končit fotbalovou kariéru v týmu L.A, Galaxy a pokoušet štěstí coby hollywoodský herec, Victoria už má v kapse smlouvu na televizní show.

Melanie "Scary" Brownová naopak na dlouhé roky zcela zmizela z veřejného života a na stránky bulváru se dostala znovu až nedávno, když se propíralo, že otcem jejího dítěte je Eddie Murphy.

Současný "kulturní střední proud" je fascinován melancholickými návraty. Vzedmutá retro vlna se odrazila od  80. let, míří zpět, a tak byl comeback Spice Girls jen otázkou času.

Všechny ty holčičky, kterým uprostřed 90. let lemovaly jejich melodie dospívání, teď patří k nastupující generaci přebírající otěže tahounů světové spotřeby. Pokud za tím comebackem nestojí Simon Fuller, určitě alespoň uznale pokyvuje hlavou.

 

Právě se děje

Další zprávy