Orbis Pictus: Hmatej, brnkej, slyš, viz

Jan Šprincl
15. 3. 2007 0:00
Praha - Petr Nikl a dalších dvanáct umělců stvořili přehlídku snového světa s neobvyklými hudebními nástroji, zvukovými stany a světelnými přístroji.
Kouzelná krajina ve stanu Petra Nikla. Pohyblivý orloj útržků reality (např. motýl, peří, hřebínek,...) vrhá na okolní stěny proměnlivou stínohru, neboť předměty různě rotují.
Kouzelná krajina ve stanu Petra Nikla. Pohyblivý orloj útržků reality (např. motýl, peří, hřebínek,...) vrhá na okolní stěny proměnlivou stínohru, neboť předměty různě rotují. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jejich výstava Orbis Pictus inspirovaná Komenského Labyrintem světa a rájem srdce byla zahájena v pražském Muzeu hudby.

Všechny artefakty jsou návštěvníkům k dispozici a je na nich, jaké zvuky nebo obrazy z nich získají. "Je v tom snaha vytvořit alternativu a vracet se do skutečně rituálního kontaktu, dialogu člověka s člověkem a se sebou samým přes nástroj, který nemá zakódovány žádné obsahy, žádné návody ani žádný program," říká Petr Nikl, autor konceptu výstavy.

Právě Niklův obří bílý stan tvoří dominantu expozice v pražské Karmelitské ulici: uvnitř stvořil snovou krajinu, kde se okřídlené mušle zapíchnuté do korkových podložek nechávají pomalu unášet proudem vody kolem malých stromečků, za nimiž se neurčité předměty pohybují, blikají a vrní.

Ředitel Českého centra v Paříži Michael Wellner-Pospíšil
Ředitel Českého centra v Paříži Michael Wellner-Pospíšil | Foto: www.pampaedia.cz

Hravá postmoderna výstavy Orbis Pictus v Praze setrvává do 30. dubna, pak se stěhuje do Brna, Kroměříže a Opavy. Premiéru si odbyla loni v Paříži, kde skončila s rekordní návštěvností 6000 diváků a pro tamní České centrum, v jehož domě se konala, byla nejúspěšnější akcí posledních let.

"Projekt je stále v pohybu," připomíná Petr Nikl fakt, že po české zastávce se Orbis Pictus stěhuje do Kanady, Itálie, Japonska, Německa, Ruska a skončí až v roce 2023 v nizozemském Naardenu, kde je J. A. Komenský pochovaný.

Zahraniční návštěvníci se tak seznámí i s obřím "telefonním" tubusem Václava Smeykala, vytočí si melodii na zvukovém válci Martina Janíčka, zahrají na vodní varhany Václava Smolky nebo neobvyklé strunné nástroje a kalimby Milana Caise.

Mezi dalšími vystavujícími jsou Luboš Fidler, Ivan Havlíček, Jaroslav Kořán, Petr Lorenc, Jiří Melzer, Čestmír Suška, Zdeněk Šmíd a Miloš Vojtěchovský.

"Jádro tvoří umělci, kteří vyšli z vysokých výtvarných škol, ale nezabývají se pouze pevnými statickými vizuálními formami. Dělají hudbu nebo divadlo a mají přímou zkušenost s publikem," vysvětluje Nikl a dodává: "Každý z nás se trochu vzdal individuálního poselství ve prospěch celku."

 

 

Právě se děje

Další zprávy