Chyťte doktora, dobře se u toho pobavíte

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 11. 2007 9:00
Před koncem roku jde do kin jedna z nejlepších komedií
...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu?
...kdežto blondýna Táňa Vilhelmová je ve filmu doktorovou manželkou. Dvojrole, věříte tomu? | Foto: Bonton Film

Recenze -  Oprávněnou nenávist českých recenzentů k českým filmům podzimu vybudily Poslední plavky a Crash Road. Teď přichází další snímek, zase komedie a zase debut. Ale nejen ve světle uplynulých hrůz můžeme směle říct, že snímek Martina Dolenského Chyťte doktora nesžírá bahnivý sumec režijní a herecké neschopnosti.

Gynekolog Michal má ženu Janu a milenku Kláru. Jana vychovává jeho dítě, Klára právě zjistila, že je těhotná. Co Michal udělá? Chyťte doktora nabízí hned tři možnosti. Má odejít od ženy? Nebo od milenky? A nemá se na to na všechno vykašlat a nechat je, ať si to vyřídí samy?

Třikrát milenka manželce telefonicky oznámí, že je těhotná s jejím mužem, a poté se začnou odvíjet tři příběhy; vzájemně si blízké, ale s řadou variací. Do krizové situace zasahuje Michalova tchýně, Klářina vlezlá kolegyně, Michalův primář i moderátorka televizní diskuze, kterou by měl ještě dnes uštvaný Michal stihnout stejně jako ragbyový zápas.

Přirovnávat film k Lole běžící o život se nabízí, ale je to stejné jako srovnávat sumce s Agátou Hanychovou. Naplňuje podobný princip, ale tady podobnost končí. Chyťte doktora je klasická česká komedie - a to nikoli v pejorativním slova smyslu posledních let.

Je to film komerční, který nemá jinou ambici než pobavit, ale na rozdíl od mnoha jiných českých filmů se mu to daří. V kontextu české kinematografie potěší už jen to, že autorům vycházejí vtipy a gagy a herci dobře hrají.

Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, představitelé staré dobré hezké české komedie,  v Dolenském nalezli zdatného následníka.

Hluchá místa tu téměř nejsou, naopak je tu řada velmi vydařených komediálních scén - určitě všechny, ve kterých se objeví Michalova tchýně či manželka Jana.

Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě.
Iva Janžurová a Táňa Vilhelmová v jedné ze scén, které se neodehrávají v autě. | Foto: Bonton Film

Chyťte doktora je film dotažený až do detailů, jako jsou snové sekvence z fotbalového hřiště, svižné úvodní titulky a chytlavý hudební motiv; ani ti Chinaski hlavního hrdiny Michala Malátného tu neznějí tak vyprázdněně jako jindy.

Jistě, zápletku lze klidně označit za banální, ohranou a předvídatelnou, humor za laciný, výkon Malátného za ma(lá)tný a dvojroli Tatiany Vilhelmové vlastně za karikaturu. Jenže forma to chytře obaluje.

Malátný prostě vypadá přesně tak ňoumovitě a zmateně, jak by měl, a Vilhelmová v roli Michalovy manželky po Medvídkovi letos znovu dokazuje, že je jednou z nejlepších mladých hereček. Její milenka působí trochu neobratněji, ale to je spíš šablonovitostí postavy než jejího výkonu.

S gustem zahrané jsou i vedlejší postavy: skvostná tchýně Ivy Janžurové,  byť tuhle její polohu už známe, netradičně jízlivý primář Luďka Soboty a zatrpklá moderátorka Zuzany Stivínové.

Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora.
Michal Malátný a Táňa Vilhelmová hrají hlavní role v právě natáčené komedii Chyťte doktora. | Foto: Ondřej Besperát

Okouzlujícím způsobem je afektovaná milenčina kolegyně Natálie Drabiščákové i tupé policajtské duo Kryštofa Hádka a Kristýny Frejové rozprávějící o rybách a meteorologii.

Nemluvě o lahůdkách, jako je roztomile nemotorný sexuolog Petr Weiss hrající sebe sama, a režisér Karel Janák v roli Klářina obdivovatele Karla, který jako by vystoupil ze seriálu IT Crowd.

I na malé ploše se jako obvykle ztrapní Marek Vašut a Dáša Bláhová v roli věštkyně už přehrává trochu moc. Ale to jsou detaily. Chyťte doktora klame tělem; čím méně se od filmu očekávalo, tím víc překvapil.

Méně je někdy víc a vydařená komerční oddechová komedie může být lepší než kavárensky sebestředný pokus o umělecký film. Minimálně proto, že dobré žánrové filmy postaví pevnou základnu a nastaví měřítka hodnocení.

Chyťte doktora, ČR 2007. Scénář a režie Martin Dolenský, kamera Antonín Chundela, hrají Michal Malátný, Tatiana Vilhelmová, Iva Janžurová, Vladimír Javorský, Luděk Sobota a další. 85 minut, distribuce Bontonfilm. Premiéra 29.11. 2007

 

Právě se děje

Další zprávy