Nová mediální hvězda je tu: Ďáblova bible

Jitka Gráfová
19. 9. 2007 18:25
Současně s výstavou vycházejí i dvě knihy

Praha - Už tři tisícovky lidí se přihlásily k prohlídce Ďáblovy bible, kterou od čtvrtka vystavuje Národní knihovna. Současně vydává i publikaci Codex gigas - Ďáblova bible - Tajemství největší knihy světa, kterou při vernisáži společně se švédskou princeznou Christinou pokřtil premiér Mirek Topolánek.

Nechyběla ani ministryně obrany Vlasta Parkanová, jejíž úřad zajišťoval převoz. To všechno jen dokresluje zájem, kterému se vzácné historické publikace většinou netěší.

Vděčný název, interesantní story (Vrátíme ji pak Švédům!?) a bezpečnostní opatření. Národní knihovna to všechno šikovně dokázala prodat a máme novou mediální hvězdu.

Zářit má až do 6. ledna ve speciální trezorové místnosti. Lístky si lze rezervovat i přes internet; na každý hodinový interval je možné zamluvit maximálně šedesát vstupenek.

Nakladatelství Moba se připojuje stejnojmenným historickým románem německého spisovatele Richarda Dübella, který ho 1. října představí v pražském Klementinu.

Ďáblova bible - zvaná též Codex gigas, Liber pergrandis či Gigas librorum - je literární unikátem. Kniha je i na dnešní poměry neobvykle veliká; ve středověku byla přirovnávána k sedmi divům světa. Měří 900 x 505 mm a váží 75 kilogramů.

Obsahuje 312 pergamenových fólií, tedy 624 stran. Soudí se, že k získání psacího materiálu bylo zapotřebí kůží asi ze 160 zvířat.

ČTĚTE TAKÉ: Ďáblova bible se po staletích vrátila do Česka

Fascinující je podle historiků jednota latinsky psané knihy, soulad písma a iniciál, navíc všechny texty jsou dodnes čitelné. Vše nasvědčuje tomu, že byla životním dílem jedné osoby. Historici odhadují, že se takové monumentální práci musel písař věnovat možná až dvacet let.

Na straně 290 se nachází největší pozoruhodnost - je tu vyobrazena skoro půlmetrová barevná postava čerta. Kniha obsahuje i magické zaklínací lékařské formule k zahánění padoucí nemoci, zimnice či k vypátrání zloděje.

Foto: Národní knihovna

Po této kapitole následuje nejcennější dokument - Kronika česká (Chronica Bohemorum) sepsaná děkanem pražské kapituly Kosmasem. Tento opis patří k nejstarším a nejlepším. Na úplný závěr je vypsán přehled dnů, na které v průběhu dalších let připadnou Velikonoce.

První zmínky o Ďáblově bibli pocházejí z roku 1295, ale předpokládá se, že rukopis je asi o 65 let starší. Kniha vznikla v prostředí malého benediktinského kláštera v Podlažicích u Chrudimi nejspíš kolem roku 1229. O vzniku, autorovi či důvodu sepsání se nedochovaly doklady.

Rukopis od té doby, co byl přivezen jako válečná kořist, opustil Švédsko jen dvakrát - v roce 1970 byl zapůjčen do USA, před osmi lety cestoval do Berlína.

O zapůjčení Ďáblovy bible požádal na podzim 2005 tehdejší premiér Jiří Paroubek během návštěvy Švédského království. Tehdy řekl, že Česko nezpochybňuje, že kniha odvezená z českých zemí v roce 1648 je vlastnictvím švédského státu.

Lístky si můžete rezervovat na stránkách Národní knihovny zde

 

Právě se děje

Další zprávy