Resumé: Ve Varech bylo blaze - pro film i sponzory

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 7. 2007 18:00
Karlovarský filmový festival skončil. Jaký byl?
Foto: Ondřej Besperát

Karlovy Vary - Největším ani nejvýznamnějším světovým festivalem ten karlovarský není. Karlovy Vary ani neusilují, aby konkurovaly prestižní trojce Cannes, Berlinale, Benátky; už kvůli rozpočtu. Dobře se ale zabydlely v kolonce největší středoevropské přehlídky.

Nabízejí tolik slavných jmen, kolik mohou sehnat a kolik je potřeba kvůli zájmu médií, aby mohly dostát své tradici. Být přehlídkou, kde je místo pro dobré filmy, fanoušky, profesionály i sponzory.

Vzrůstající zájem "řadových" diváků potvrzuje, že se jim to daří. Oni především vytvářejí tradovanou příjemnou atmosféru, i když za to platí několikahodinovým ranním vystáváním ve frontách u pokladen. Všechno naráží jen na strop kapacitních a technických možností karlovarských kinosálů, především hotelu Thermal.

 SPECIÁL: Vše o festivalu v Karlových Varech
 VÝSLEDKY: Karlovy Vary znají vítěze
 BLOG: Neformálně o karlovarském festivalu

Diváci zvaní baťůžkáři jsou realitou i oblíbeným mediálním klišé - a právě kvůli médiím i sponzorům se festival každý rok snaží sehnat několik hvězdných tváří, které by sem zavítaly uvést svůj nový film. A zviditelnily přehlídku, jejíž obraz ve zpravodajství - bohužel včetně veřejnoprávního - vypadá jako slet celebrit se ztracenými kufry.'

Vítězem hlavní soutěže festivalu se letos stal islandský film Severní blata. Režisér Baltazar Kormákur a producentka filmu měli velkou radost. "Na Islandu se točí asi pět filmů ročně, z toho tři jste letos mohli vidět ve Varech a jeden dokonce vyhrál," řekl režisér Kormákur na jevišti.
Vítězem hlavní soutěže festivalu se letos stal islandský film Severní blata. Režisér Baltazar Kormákur a producentka filmu měli velkou radost. "Na Islandu se točí asi pět filmů ročně, z toho tři jste letos mohli vidět ve Varech a jeden dokonce vyhrál," řekl režisér Kormákur na jevišti. | Foto: Ondřej Besperát

Česká republika není pro velké zahraniční distributory tak zajímavý trh, aby sem přijela kompletní sestava hvězd Dannyho parťáků, jak se to stalo letos v Cannes. A karlovarský festival není tak bohatý, aby účast hvězdám zaplatil; i když to jeho zástupci chytře obracejí a prohlašují, že je to pod jejich úroveň.

Přesto se jim letos opět podařilo sehnat herce první kategorie - Renée Zellwegerová přivezla film Miss Potter, Danny DeVito zakončovací soutěžní snímek Hezké sny. Jsou to filmy spíše průměrné, které nejspíš nezabodují v kinech umělecky ani komerčně, ale jsou to filmy, které neurazí. Ale lesk ke každému festivalu patří a hlavně "zaplatí" to podstatné, filmy.

Hlavní soutěž měla čtrnáct účastníků včetně českých Vratných lahví; do Varů se vrátilo i několik vítězů z minulosti. Geograficky pokrývá soutěž snad všechna teritoria včetně Austrálie či Argentiny a kvalita byla vysoká. Nakonec nevyhrála divácky oblíbená černá norská komedie Kurz negativního myšlení, ale islandská Severní blata.

Předáním cen skončil v sobotu večer letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Choreografie slavnostního zakončení byla stejná jako na zahájení před devíti dny.
Předáním cen skončil v sobotu večer letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Choreografie slavnostního zakončení byla stejná jako na zahájení před devíti dny. | Foto: Ondřej Besperát

V čele poroty byl Peter Bart, šéfredaktor časopisu Variety. "Podle rozdělení cen mám dojem, že se jim dost filmů líbilo. Dokonce jsem slyšela, že soutěž byla lepší než kdy jindy," říká umělecká ředitelka festivalu Eva Zaoralová.

Festival nabídl celkem 250 snímků; na 480 představeních je navštívilo 135 759 diváků, akreditovalo se 12 071 lidí.Letošní canneské přehlídce vyhradily Vary zvláštní sekci Otevřené oči, ceněné filmy z dalších festivalů byly tradičně k vidění v sekci Horizonty či v Jiném pohledu. K sekci Nový Hollywood se podařilo přivézt několik dalších známých tváří a klasický snímek Harold a Maude se tu stal hitem.


Festival je cenný  právě tím, že přitáhne diváky všech kategorií. Baťůžkáři nocují ve stanovém městečku nebo lázeňských parcích, sponzoři a politici tančí ve VIP baru. A řada hostů po skončení večírku v Puppu stejně zamíří do stanu kapitána Morgana, kde se veselí s obyčejnými smrtelníky.

Vary tak mají čím dál větší význam i pro domácí kinematografii. Na festivalu jsou vyhlašována grantová, dotační i nadační řízení, oddělení Industry zaznamenalo řadu úspěšných filmových nákupů i prodejů. Už podruhé tu proběhla schůzka filmařů s politiky, na které vyjednali další dotaci pro Státní fond kinematografie na období před schválením filmového zákona. Minimálně do té doby český film potřebuje sponzory a díky jejich hojné účasti se tu na neformální úrovni leccos dojedná i stvrdí. Třeba sehnání peněz na nový český film, který tu už za rok může mít premiéru.

 

Právě se děje

Další zprávy