Kabát nezachránil reputaci ani sledovanost

13. 3. 2007 12:00
Praha Pohoršení hudebních publicistů nad vítězstvím skupiny Kabát v národním kole Eurosongu dokresluji nelichotivá čísla sledovanosti.
Oslavu vítězství nenechala skupina Kabát náhodě a hned z tiskovky zamířila do kantýny alespoň pro "lahváče".
Oslavu vítězství nenechala skupina Kabát náhodě a hned z tiskovky zamířila do kantýny alespoň pro "lahváče". | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Znalce české hudební scény nepřekvapilo vítězství rockové kapely Kabát v historicky prvním národním kole hudební soutěže Euro Songu, který v sobotu odvysílala Česká televize (ČT). O tom, zda Kabát dokáže zahraniční publikum oslovit stejně jako české fanoušky, však odborníci pochybují.

"Jako komická bizarní partička někoho zaujmout můžou. Na to, aby vyhráli, jim ale chybí výrazné kostýmy nebo nahatá zpěvačka," říká publicistka Jana Kománková.

Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi.
Kabáti sklidili velký potlesk a před pódiem bylo znát, že tu mají mnoho fanoušků napříč několika generacemi. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Právě "šílená image" přitom podle Kománkové přinesla loni vítězství v soutěži finské hard rockové skupině Lordi. Vítězství teplických rockerů v českém národním kole nicméně Kománkovou nepřekvapilo. "Je to všelidové hlasování televizních diváků. Nečekala bych, že vyberou třeba Gipsyho."

Odborníky uznávaný a širší veřejnosti nepříliš známý romský hiphopový projekt Gipsy.cz by přitom mohl například podle publicisty Petra Viziny z Lidových novin "zachránit reputaci" české hudební scény na mezinárodním fóru.

Kromě skepse hudebních publicistů provází Kabáty do Finska ne zrovna silný mandát od diváků. Třeba finále první řady SuperStar vyneslo na první místo Anetu Langerovou, která získala 2,98 milionu SMS hlasů, Kabátům stačilo k vítězství přes 28 tisíc SMS hlasů.

Dokonce i čtvrtfinále první řady SuperStar běžně lákalo statisíce hlasujících, stejně tak i nepříliš vyvedená druhá řada VyVolených.

Jiří Korn se chystá vyhlásit vítěznou skupinu Kabát.
Jiří Korn se chystá vyhlásit vítěznou skupinu Kabát. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nijak závratných čísel dosáhla i Česká televize: původně jeden z nejambicióznějších projektů letošního televizního jara se stal až pátým nejsledovanějším pořadem sobotního večera mimo zpravodajství. Zatímco Eurosong sledovalo asi 830 tisíc diváků, nominační večer TýTý na Nově v tu dobu sledovalo bezmála jednou tolik lidí - 1,5 milionu.

Rozčarování ovšem nepanuje jen mezi publicisty a v České televizi. Že cesta do Finska možná nebude žádná výhra, se nechali slyšet i sami vítězové. Kabáti totiž plánují turné k úspěšné desce Corrida.

Měli začít 12. května koncertem ve Zlíně - ale pokud uspějí o dva dny dřív v semifinálovém kole Eurosongu, právě dvanáctého by měli odehrát své číslo při finále celé soutěže v Helsinkách.

"Do tý doby, než to Jirka Korn vyhlásil, jsme to brali jako srandu. Proto jsme nebyli nervozní. Prostě jsme si přišli zahrát písničku na halfplayback," říká lakonicky Vojtek a přiznal, že dosud ani nečetl pravidla.

Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek.
Josef Vojtek tak mohl znovu zazpívat soutěžní píseň "Malá dáma", se kterou pojede skupina v květnu na semifinále do Helsinek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Do Eurosongu jsme šli strašně narychlo a řekli jsme si, že když postoupíme, budeme mít hodně zapeklitou situaci, protože nebudeme stíhat zkoušky na turné. To je třicet písniček. V Helsinkách to bude jedna tříminutovka, ale výlet na čtrnáct dní," říká basák Milan Špalek a dodává, že kapela bude muset neplánovaně zapracovat i na pódiové show. "Finsko si žádá velkou show. Musíme něco vymyslet, nějaký plamínky, něco možná podpálíme," slibuje.

Dalšími účastníky českého národního kola byli zpěvák Petr Kolář, někdejší finalisté televizní soutěže Česko hledá SuperStar Vlastimil Horváth, Petr Bende a Sámer Issa a skupina Lili Marlene. Kabát soupeřil také s romskou hiphopovou skupinou Gipsy.cz a zpěvačkami Helenou Zeťovou a Markétou Poulíčkovou, která se skrývá pod zkratkou L.B.P.

V Hartwall Aréně se o postup do finále utkají Kabáti mimo jiné s kandidáty z Norska, Slovinska, Turecka, Běloruska nebo Malty. To už budou hlasovat diváci z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy