Hitmaker Svoboda si svou smrt plánoval

Redakce KUL
29. 1. 2007 11:12
Praha - Známého skladatele Karla Svobodu, autora desítek popových hitů i hudby k muzikálům a filmům, nalezla policie zastřeleného na zahradě domu v Jevanech. Uvnitř: AUDIO

O Svobodově smrti informoval policii jeho soused v neděli krátce po půl sedmé. Na místo vyjel soudní lékař a tým vyšetřovatelů.

Dnes se uskuteční pitva. "Případ dále prošetřujeme, ale vypadá to jednoznačně na sebevraždu," uvedla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská.

Vyšetřování

Dopis na rozloučenou se prý nenašel, ale jeho přátelé a spolupracovníci se shodují na tom, že "nebyl ve své kůži". Hubnul a na otázky ohledně zdraví jim dpovídal: "Jednou se to dozvíte." Někteří proto míní, že dobrovolný odchod plánoval.

"Měl zřejmě velké osobní problémy zdravotní, možná i rodinné," říká scenárista Zdeněk Zelenka, který s ním spolupracoval na jeho nejnovějším muzikálu Golem. "Už to, jak výrazně hubnul, jak naznačoval v různých větách. Odmítal práci na leden a na únor, byl zřejmě už dávno rozhodnutý."

  • Poslechněte si Zdeňka Zelenku

Také režisér Filip Renč, který poslední se Svobodou spolupracoval - rovněž na muzikálu Golem - potvrdil, že se skladatel necítil dobře a často mluvil o vážné nemoci, kterou měl trpět.

  • Poslechněte si Filipa Renče

MfD s odvoláním na manželku Vendulu Svobodovou uvedla, že policie prověřuje i to, zda se na skladatelově smrti nepodílel někdo další.

Podle nejnovějších zpráv policie v Jevanech ovšem vše nasvědčuje tomu, že se zastřelil sám legálně drženou zbraní. Na přání rodiny nebude policie k případu poskytovat bližší informace.

Karel Svoboda s manželkou Vendulou.
Karel Svoboda s manželkou Vendulou. | Foto: ČTK

Karlu Svobodovi bylo 69 let. Zanechal po sobě tři děti, dvě dospělé a syna Jakuba, kterého jeho současná manželka Vendula porodila v roce 2005. První jejich společné dítě, dcera Klára, před několika lety podlehla nemoci a stala se symbolem charity Svobodových "Kapka naděje".

Hitmaker

Svoboda je jedním z nejúspěšnějších autorů české populární hudby vůbec. Od firmy Supraphon dostal diamantovou desku za víc než 10 miliónů prodaných alb.

V posledních letech byl symbolem muzikálového fenoménu - napsal hojně navštěvovaného Draculu či ságu Monte Cristo. Kvůli druhému jmenovanému se dostal před časem do problémů s policií, která ho začala vyšetřovat kvůli údajným mnohamiliónovým dluhům za produkci muzikálu.

I jeho poslední práce byla v muzikálové oblasti - složil hudbu k projektu Golem, který otevíral zrekonstruované Divadlo Hybernia.

Karel Svoboda a Karel Gott
Karel Svoboda a Karel Gott | Foto: Archiv Karla Gotta

Jeho nejslavnější muzikál je ovšem už ze 70. let - film Noc na Karlštejně. V předlistopadové éře složil největší hity Karla Gotta (Lady Carneval, Láska bláznivá). Stejně tak Gottem zpívanou titulní melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku "Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš". Spolupracoval i s Lucií Bílou, Jiřím Kornem či Hanou Zagorovou.

Složil hudbu k bezpočtu filmů a oblíbených televizních seriálů (Létající Čestmír, Dobrodružství kriminalistiky, Návštěvníci, Cirkus Humberto či nejnověji Rodinná pouta).

Mezi jeho nejúspěšnější zahraničné zakázky patří seriál Big Man z produkce Taurus Film s Budem Spencerem a Ursulou Andressovou v hlavních rolích nebo Flash s Claudií Cardinalovou. Karel Svoboda je autorem filmové hudby k úspěšnému projektu německého režiséra Josepha Vilsmaiera A nikdo slzu neuroní, který byl i v nominaci na Oscara.

Největším komerčním úspěchem se však pro něj stal popěvek k dětskému animovanému seriálu Včelka Mája - v Německu za skladbu dostal pět zlatých desek a otevřela mu cestu k dalším zakázkám v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy