Rekordní Febiofest ocenil Pravidla lži

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 3. 2007 19:15
Praha - Pražská část Febiofestu skončila. Ceny Kristián si odnesli narkomani na léčení, mladí komunisté a konzervativci i eroticky hopsající zajíci.
Pravidla lži - Igor Chmela a Jan Budař
Pravidla lži - Igor Chmela a Jan Budař | Foto: Bontonfilm

Kritici na pátečním závěrečném ceremoniálu ocenili Kristiánem za nejlepší hraný film loňského roku Pravidla lži; stejné ocenění mu přiřkli i na Českých lvech.

Thriller z drogové léčebny s Jiřím Langmajerem natočil v hraném filmu debutující dokumentarista Robert Sedláček. Jeho snímek drtivě porazil Hezké chvilky bez záruky a Martu na druhém a třetím místě; až za nimi skončila Krásku v nesnázích i Grandhotel.

Mladý konzervativec z filmu Kupředu levá, kupředu pravá
Mladý konzervativec z filmu Kupředu levá, kupředu pravá | Foto: Kristina Hrabětová

V dokumentární tvorbě vyhrála Linda Jablonská se svou návštěvu ve světě mladých komunistů a konzervativců Kupředu levá, kupředu pravá. Snímek ukazující "styčné body" mládežnických politických organizací bodoval už na jihlavském festivalu dokumentů, kde porazil Vachkova Záviše knížete potnofolku i film Eriky Hníkové Sejdeme se v Eurocampu.

Také Michaela Pavlátová, vítězka kategorie animovaný film, bodovala se svým Karnevalem zvířat už loni na oborovém festivalu Anifest. O třináct hlasů vyhrál její hravý erotický sen o vztahu mužů a žen plný ušáků hopkajících na hudbu Camilla Saint-Saense nad celovečerním Fimfárem 2.

Radoval se i polský herec Daniel Olbrychski, který převzal Kristiána za celoživotní přínos. "Nejsem na tuhle cenu příliš mladý?," žertoval s novináři. Do Prahy přijel v pátek ráno dobře naladěn navzdory dlouhé noční cestě z Varšavy.

Olbrychski proslul rolemi ve snímcích Plechový bubínek, Nesnesitelná lehkost bytí či ve velkofilmech Pan Tadeáš a Lazebník sibiřský.

Vzpomínal zejména na spolupráci s Andrzejem Wajdou, s nímž natočil nejvíc filmů. "A to ještě není konec, Andrzej je ve skvělé formě," dodal.

Letošní pražský Febiofest zlomil rekordy diváckého zájmu, prodalo se přes více než 50 tisíc vstupenek. Řada představení byla vyprodána už před začátkem přehlídky festivalem, v závěru stoupal zájem o další projekce; organizátoři nakonec přidávali.

Febiofest v pátek večer zakončila projekce dvou výpravných filmů: už předtím velmi úspěšného snímku Marie Antoinetta od Sofie Coppolové a Bílé hraběnky Jamese Ivoryho.

Některé projekce svých filmů uvedli i jejich tvůrci: francouzský provokatér Bruno Dumont, maďarský režisér Béla Tarr, gruzínsko-francouzský klasik Otar Iosellini či francouzská herečka a zpěvačka Rona Hartnerová

Čtrnáctý ročník Febiofestu se teď přesune do dalších deseti českých a osmi slovenských měst. Atrakcí regionů budou premiéry nových českých filmů Bestiář či A bude hůř.

Pardubice mají opět lahůdku. Loni tu uváděli Herzova Spalovače mrtvol v místním krematoriu, na letošek chystají projekci Ostře sledovaných vlaků v prostorách pardubického vlakového nádraží. Zúčastní se jí režisér Jiří Menzel i představitel Miloše Hrmy Václav Neckář.

 

Právě se děje

Další zprávy