SPECIÁL: Jihlava letos zkoumala Zemana i Klause

Hej
15. 10. 2007 0:00

SPECIÁL - Český festival dokumentů je tradičně jednou z nejsledovanějších českých přehlídek. Dokumentární filmy si díky kvalitě i aktuálnosti dobývají stále víc pozornosti. Důkazem je rozšiřující se záběr jihlavského festivalu.

Z původně lokální přehlídky se rozrostl do podoby akce, která krom 170 snímků vlastního festivalu zahrnuje i trh dokumentárních filmů East Silver, East European Forum, tedy workshopy zaměřené na vývoj českých i zahraničních dokumentů, či internetový portál Doc Air, ze kterého lze volně stahovat ty nejlepší filmy.

Letošní přehlídka slovy organizátorů opět nabídne to nejlepší, to se v posledním roce urodilo v dokumentárním filmu napříč kontinenty. "Filmy, které zařazujeme do letošního programu, budou hodně politické a provokativní - a to i ty české," říká ředitel akce Marek Hovorka.

Důkazem toho jsou hned slavnostní premiéry: festival v úterý odstartuje premiéra snímku Roberta Sedláčka o Miloši Zemanovi, sobotní zakončení pak obstará předpremiéra Mooreova Sicka.

Festival tradičně nabídne soutěž domácích dokumentů Česká radost, středoevropskou soutěž Mezi moři a světovou soutěž Dobré dílo.

Michael Moore: Sicko
Michael Moore: Sicko | Foto: Aktuálně.cz

Retrospektivní sekce Průhledné bytosti nabídne tvorbu Francouze Chrise Markera a dalších dokumentaristů Haruna Farockiho, Raymunda Gleyzera a Arthura Lipsetta.

Doprovodný program obsahuje třeba diskuzi o vztahu médií k dokumentu či dílnu o dokumentárních cross-žánrech. Součástí doprovodného programu bude tradičně divadlení stan souboru Vosto5 i řada koncertů a autorských čtení.

11. ročník MFDF Jihlava proběhne letos od 23. do 28. října pod už tradičním heslem Myslet filmem. Aktuálně jako mediální partner nabídne na těchto stránkách vlastní videoreportáže, články o dění na festivalu i další texty o dokumentárním filmu u nás i ve světě.

 

 

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
DĚNÍ NA FESTIVALU

 

René - český Villon
René - český Villon | Foto: IDF
ČLÁNKY O DOKUMENTÁRNÍM FILMU

 

Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures
DOKUMENTY V DISTRIBUCI

 

Foto: Aktuálně.cz
SPECIÁLY

 

 

Moderátor Jiří Havelka předává cenu za vítězství v kategorii Dobré dílo určené pro nejlepší světový dokument bosenskému režiséru Nadžadu Begovičovi, který ocenění za svůj snímek Úplně osobní převzal 28. října na závěr Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.
Moderátor Jiří Havelka předává cenu za vítězství v kategorii Dobré dílo určené pro nejlepší světový dokument bosenskému režiséru Nadžadu Begovičovi, který ocenění za svůj snímek Úplně osobní převzal 28. října na závěr Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. | Foto: čtk
UŽITEČNÉ ODKAZY


 

Právě se děje

Další zprávy