Vratné lahve mají 100 milionů tržeb, ale nulový zisk

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 6. 2007 14:00
Čeští filmaři znovu vyrážejí do boje o finance

Praha - Čeští filmaři si loni v Karlových Varech vyjednali 100 milionů korun ze státního rozpočtu. Situaci české kinematografie to podle nich zlepšilo, další naděje upírají k připravovanému zákonu o kinematografii. O něm budou ve Varech jednat i letos.

České filmy mají podle předsedy rady Státního fondu kinematografie Tomáše Baldýnského na lokálním trhu třicetiprocentní podíl. "Zájem diváků o domácí filmy je v Evropě největší ve Francii, Česko je hned na druhém místě," dodává režisér Jan Svěrák.

Ročně v Česku vznikne kolem dvacítky filmů - podle Aleše Danielise z Bontonfilmu jsou ale mezi nimi maximálně tři, na které jde kolem půl milionu diváků.

Jenže ani pak nemají vyhráno. Film s průměrným rozpočtem 30 milionů korun může podle režiséra a producenta Svěráka vydělat 50 milionů korun. Z toho si ovšem třicet vezmou multikina. Ze zbylých dvaceti si ukrojí 10 a ž 15 procent distributor, 3 miliony spolknou náklady na reklamu a kopie.

"Zpátky se tak producentovi vrací 14 milionů korun, k tomu může dostat tak 4 miliony z televizního vysílání a 4 miliony z videodistribuce. Je tedy na přibližně 23 milionech korun a v mínusu oproti rozpočtu o 7 milionů," vysvětluje Svěrák.

Za příklad dává i svůj rekordní film Vratné lahve. "Měl rozpočet 34 milionů korun, milion diváků a 100 milionů tržeb. Přesto jsme teprve teď ten rozpočet splatili a jsme na nule."

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Podle Danielise se navíc takový úspěch jako Vratným lahvím českému filmu podaří tak jednou za tři roky. Převážná většina v Česku vzniklých filmů nemůže spoléhat na vysokou návštěvnost, ale spíše na pomoc televizí či fondu kinematografie.

Ten letos obdržel mimořádnou stomilionovou dotaci ze státního rozpočtu, kterou si filmaři vyjednali s politiky na schůzce na loňském karlovarském festivalu poté, co neprošla přes prezidenta Klause novela zákona o kinematografii.

Část z přidělených peněz už fond rozdělil ve výběrovém řízení mezi vznikající nové české filmy, na festivaly nebo na "tristní situaci" regionálních kin. Tyto peníze je třeba utratit ještě letos.

Z loňských protestů studentů FAMU
Z loňských protestů studentů FAMU | Foto: Ondřej Bouška

"Za ten rok se situace vylepšila," hodnotí dokumentaristka Helena Třeštíková, mluvčí Filmové rady, ve které se spojily k přípravě zákona profesní asociace i festivaly. Za hlavní klad považuje, že se česká politická reprezentace konečně otevřeně přihlásila k podpoře českého filmu.

Situaci kolem přípravy zákona o kinematografii přesto přirovnává k časosběrnému filmu. "Ten proces má své vrcholy i propady. Ale pevně doufám, že bude mít happy end," dodává.

Krom České televize do výroby českých filmů razantně vstoupila i Nova. "To je dobrá zpráva zvláště pro komerční filmy," říká Baldýnský. Soukromé televize nejspíš budou mít řadu výhrad i ke vznikajícímu zákonu o kinematografii, podle zástupců filmařů jsou ale k jednáním přizvány.

Karlovarský filmový festival - plakát
Karlovarský filmový festival - plakát | Foto: IFF KV

Čeští filmaři spějí spolu s ministerstvem kultury ke shodě i ve věci dlouho připravované novely zákona o kinematografii. V březnu v poslanecké sněmovně prezentovali teze k zákonu; ty jsou teď připomínkovány na ministerstvu kultury a poslouží jako podklad pro vznikající nový zákon. Předložen by mohl být v říjnu.

Roční rozpočet 700 milionů korun má podle návrhu stát pokrýt z 55 procent. Doplňkovými zdroji ve výši 15 procent budou výnosy z práv ke starší domácí filmové tvorbě, 30 procent mají přinést odvody kin, prodejců a půjčoven.

České filmy se budou prezentovat i na nadcházejícím festivalu v Karlových Varech. Krom českých zástupců v soutěži se představí v české sekci, která je nově výběrová. O pozornost zahraničních návštěvníků tu bude usilovat dvanáct filmů.

Právě ve Varech také proběhne další schůzka filmařů s českými politiky o dalším financování české kinematografie. Filmaři jsou zdrženliví, co se konkrétního obsahu týče. "Tyhle otázky nelze mediálně moc přetřásat, je to i otázka zákulisního jednání," shrnuje producent Ondřej Trojan.

Do Varů jsou podle šéfa Asociace producentů Pavla Strnada pozváni zástupci ODS, lidovců, ČSSD a Strany zelených; s komunisty tedy jednat nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy