Praha získá funny knihovnu. U Hradčan

2. 3. 2007 17:49
Praha - Nová budova Národní knihovny se postaví podle návrhu světoznámého architekta českého původu Jana Kaplického a jeho týmu z Future Systems z Velké Británie. Uvnitř: KAPLICKÉHO NÁVRH A ANKETA
Nová budova Národní knihovny z dílny architekta Jana Kaplického
Nová budova Národní knihovny z dílny architekta Jana Kaplického | Foto: Future Systems

Sám Kaplický dal budově název "Oko nad městem". Stavba připomíná také velkou kapku, která právě dopadla na Letenskou pláň.

"Je to možná nejzávažnější okamžik v mém životě. Myslím, že se uzavřel kruh od doby, kdy mne v roce 1955 nevzali v Praze na techniku. Je to pro mně neuvěřitelná čest," řekl po vyhlášení výsledků architekt Jan Kaplický.

"Chci, aby to byla budova krásná, flexibilní, aby měla úžasné pohledy na Prahu. Musí to být nejmodernější knihovna na světě," doplnil.

Národní knihovna vyhlásila soutěž na architektonické řešení své nové budovy loni na jaře.

Jeho řešení porota vybrala z téměř 400 návrhů. 

"Naše rozhodnutí bylo jednomyslné. Návrh Jana Kaplického předčil všechny ostatní," řekla dnes předsedkyně poroty Eva Jiřičná, britská architektka českého původu.

Porota: rozhodla funkčnost i vzhled

"Návrh byl vybrán především proto, že nejlépe řešil uskladnění knih. V podzemí budovy bude uloženo 10 miliónů svazků, které budou okamžitě přístupné, takže čtenáři je dostanou do tří až pěti minut od objednání. To je pro knihovnu naprosto zásadní," řekl Aktuálně.cz zástupce Mezinárodní unie architektů Wolf Tochtermann, který na soutěž dohlížel.

Nová knihovna v číslech

V knihovně bude:
  • 10 milionů svazků
  • 300.000 z toho ve volně přístupných fondech
  • 1200 míst v prezenčních studovnách
  • 700 dalších míst ve specializovaných studovnách
Výška knihovny:
  • 48 metrů
Počet pater:
  • 5
Plán výstavby:
  • začátek stavby: 2009
  • hrubá stavba: 2010
  • otevření knihovny: 2011
Co v knihovně také bude:
  • restaurace s kavárnou
  • posluchárna
  • knihkupectví
  • obchod
  • galerie
  • venkovní kavárna
  • podzemní garáže

Funkčnost budovy uváděl jako hlavní příčinu své výhry také Jan Kaplický. "O krásu budovy jde samozřejmě také, ale na prvním místě stojí funkčnost, která podle mne rozhodla," řekl Kaplický. 

Přesto podle něj bude budova krásná. Estetický dojem jí má dodat jednak neobvyklý tvar, který Kaplický připodobnil k mořskému živočichovi, jednak zvláštní kachlíky podobné šupinám.

"Postupně se bude měnit jejich barva. Dole budou zelené a žluté, směrem nahoru pak budou světlat, podobně jako třeba šampaňské," dodal Kaplický.

Ježek: státní instituce může být veselá

Veselý vzhled budovy vítá také ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek. "Když jsme se na začátku v porotě bavili o tom, jak by měla budova vypadat, řekla jedna členka, že by mohla být funny. Jsem rád, že taková nakonec skutečně bude," řekl Aktuálně.cz Ježek. 

"Je podle mně dobře, že padne taková ta představa, že budova státní instituce, by měla být vážná," dodal Ježek.

Kaplický, jehož radikální a progresivní architektonické, typicky oblé a organicky vyhlížející tvary staveb znají hlavně Britové, založil ateliér Future Systems v roce 1978.

Ateliér stojí za známým a ceněným novinářským centrem Lord's na londýnském kriketovém stadionu; slavný je i obchodní dům Selfridges v Birminghamu.

Jeho jméno je spojováno se vstupenkou do první ligy světové architektury.

Knihovna nyní vypíše veřejnou obchodní soutěž na generálního dodavatele stavby; stavět chce Ježek začít v roce 2009, hrubá stavba by měla stát v roce 2010, k otevření knihovny by mohlo dojít v roce 2011..

Shánění razítek se protáhne

"Původně jsem mysleli, že to bude o rok dříve, ale těch razítek bude potřeba tolik, že se to protáhne. Začít budeme muset u památkářů a pak pokračovat dál," řekl Aktuálně.cz Ježek.

Podle Ježka se také bude pracovat ještě na Kaplického návrhu. "Už jsem se s panem Kaplickým domlouval, že tam budou určité malé modifikace. V tuhle chvíli třeba nevíme, jestli ten návrh úplně přesně odpovídá českým normám na přirozené světlo, takže to možná bude první změna," dodal Ježek.

Čtenáři se podle něj budou moct těšit na téměř 2000 studijních míst, celá knihovna bude zasíťovaná bezdrátovým připojením na internet.

Budova bude mít pět podlaží, hlavní čítárna bude nejníže, kde má budova největší průměr. Směrem nahoru budou stoupat specializované studovny a pracoviště jako archiv vzácných tisků nebo parlamentní knihovna.

Model nové Národní knihovny, která vyroste na Letné
Model nové Národní knihovny, která vyroste na Letné | Foto: NK

"Úplně nahoře bude velké okno, jakési oko, kterým se knihovna bude dívat na Prahu," vysvětluje Ježek.

Celkem si nová knihovna vyžádá přes dvě miliardy korun.

"Přál bych si, aby to nebyla jen knihovna, ale aby to byla nejzajímavější pražská architektura minimálně za posledních 20, ne-li 50 let," uzavřel ředitel Národní knihovny Ježek.

 

Právě se děje

Další zprávy