Zemřel filmový elegán Svatopluk Beneš

sim, ČTK
28. 4. 2007 10:00
Ríšovi z Pohádky máje bylo 89 let

Praha - Pro mladší generaci to byl dr. Caligari ze zámku hrůzy, jehož spolu s ostatními strašidly zdědila malá Kačenka. Pro ty starší zůstane nezapomenutelný jako Ríša svádějící Helenku v Pohádce máje Otakara Vávry.

Dokázal zahrát svůdníka i roztřeseného pohádkového banditu se šarmem a nadhledem.

Filmová legenda zemřela v pátek ráno v pražské vinohradské nemocnici po dlouhé nemoci. Poslední čtyři a půl roku byl upoután na lůžko.

Informaci přinesl deník Blesk. "Už toužil odejít za všemi těmi svými kamarády, které postupně ztrácel," řekla deníku hercova manželka Božena.

Ríša se svou Helenkou v Pohádce máje
Ríša se svou Helenkou v Pohádce máje | Foto: Aktuálně.cz

Beneš patřil mezi elegány filmového plátna. Jeho hereckými partnerkami byly hvězdy jako Adina Mandlová, Lída Baarová či Nataša Gollová. Ztvárnil desítky filmových a divadelních rolí. Mezi jeho nezapomenutelné herecké party patří například nadporučík Lukáš z Dobrého vojáka Švejka.

"Svatopluk Beneš byl jedním z posledních šlechticů této republiky," řekla Blesku herečka Jiřina Bohdalová. A Jan Přeučil dodal: "Ve svém hereckém gentlemanství byl pro mě vzorem."

Beneš se narodil v Roudnici nad Labem a vystudoval pražskou konzervatoř. V devatenácti dostal první angažmá ve vinohradském divadle. V letech 1950 až 1990 byl členem Městských divadel pražských. Obdržel zvláštní cenu Kolegia při udělování Ceny Thálie 97 za celoživotní přínos.

Vtiskl život nepřebernému množství divadelních rolí, známější však zůstane - jak už to bývá - řada filmů. Kromě zmiňované Pohádky máje z roku 1940, kde Beneš dobýval Natašu Gollovou, patří k nejoblíbenějším Hostinec U kamenného stolu (1949), Dědeček automobil (1956) a především nezapomenutelného Dobrý voják Švejk z roku 1957, kde se coby nadporučík Lukáš objevil po boku Rudolfa Hrušínského. Mezi jeho poslední filmové role patří postava T. G. Masaryka v Člověku proti zkáze (1990).

 

Právě se děje

Další zprávy