Ortenovu cenu má Petra Hůlová a básník Jonáš Hájek

kul
13. 11. 2007 18:05
Oba laureáti podle poroty suverénně vládnou jazyku
Petra Hůlová a Jonáš Hájek
Petra Hůlová a Jonáš Hájek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ortenova cena pro autory do třiceti let má letos dva laureáty. Na Staroměstské radnici ji v úterý převzali Jonáš Hájek za debutovou sbírku Suť a Petra Hůlová za knihu Umělohmotný třípokoj.

Laureáti se podělí o 50 tisíc, které dává magistrát. O jejich vítězství rozhodla pětičlenná porota ve složení předseda Petr Borkovec (básník a laureát Ortenovy ceny) a členové Libuše Bělunková (šéfredaktorka týdeníku A2), Jindřich Jůzl (šéfredaktor Odeonu), Pavel Kosatík (spisovatel, publicista) a Pavel Mandys (redaktor Týdne).

Sbírka debutujícího Jonáše Hájka (1984) je podle poroty výjimečná soustředěnou prací a sebeironií. Hodnotitele zaujala formální bravura, s níž básník zkoumá všednost. "Neohromuje, neživí sama sebe, naráží vědomě na své hranice. Autor se soustřeďuje na matoucí spojení vjemů, obrazů a slov, ukazuje praskliny v hladkém povrchu - věcí i veršů," uvádí zdůvodnění.

Čtyři desítky básní jsou prý zároveň přiznaným příběhem plachého básníka, který se cítí být neustále na počátku své pozorovatelské výpravy.

Jazykem bravurně vládne i druhá laureátka Petra Hůlová (1976). Ostatně luxusní prostitutka z její oceněné prózy Umělohmotný třípokoj není hlavní postavou knihy, byť nezavře na chvíli ústa. Tím, hlavním, oč jde, je podle poroty právě jazyk.

"Erotično jako by už nemělo svůj prapůvodní, osvobozující a kreativní smysl Smysl se vytratil, nahrazen rituálním opakováním, nápodobou a iluzivní hrou, v níž nikdo a nic nejsou opravdové a kde se nikdo ničeho více než opravdovosti nebojí," míní jury.

Tomuto světu totální, protože navíc nevědomé nesvobody se podle poroty lze divit, nebo - snad lépe - smát. "A právě toto druhé autorka prostřednictvím svého vynalézavého jazyka, plného novotvarů, činí," uvádí porota k její čtvrté knize, která se nedávno dočkala divadelní adaptace.

Právě práce s jazykem je podle recenzentů hlavním trumfem Hůlové. Někdy ovšem upozorňují, že její ekvilibristika příliš slouží sama sobě a nepojí se s příběhem, tak jako v debutové (a nepřekonané) knize Paměť mojí babičce.

Ani oceněná kniha nebyla přijatá jednoznačně a to dává Týdnu podle námět ke spekulacím, že porota chtěla dát Hůlové cenu i "za zásluhy" před koncem věkového limitu.

Cena Jiřího Ortena nese jméno básníka, který tragicky zahynul za nacistické okupace ve dvaadvaceti letech. Udílí se autorovi prozaického či básnického díla napsaného v českém jazyce; autorovi nesmí být v době jeho dokonččení více než třicet a dílo nesmí být v době nominace starší pěti let.

Klání založené už v roce 1986 dnes udílí Mladá fronta. Mezi laureáty patří Michal Viewegh, Tereza Boučková, Petr Borkovec Jaroslav Rudiš nebo Radek Malý.

 

Právě se děje

Další zprávy