Kultura 2006: Veselo bylo, je a bude

31. 12. 2006 0:00
Co hýbalo kulturním světem v roce 2006? Aktuálně.cz vám přináší přehled těch nejdůležitějších událostí každého měsíce aneb od hororu Hostel k Mezelově Obsluhoval jsem anglického krále a od Depeche Mode přes Madonnu k The Beatles. Kdo chtěl, v roce 2006 se bavil, i když spousta událostí byly spíš k pláči.
Foto: Aktuálně.cz

Leden

Foto: Česká produkce

Ještě pořádně neutichlo silvestrovské veselí a už po nás filmaři chtějí, abychom se znovu za břicho popadali. Premiéru mají mládežnické filmy Experti a Panicové, jejichž hlavní předností je sebevědomý návrat nefalšované trapnosti na plátna kin. Nedožil se toho kritik Jiří Cieslar ani televizní režisér Antonín Moskalyk. Diváci Četnických humoresek jsou hned uklidněni, že další díly natočí jeho dcera Pavlína. V USA se rozdávají Zlaté glóby a vyhrává gay romance Zkrocená hora, u nás naopak literární Čapkovu cenu dostává chlap pevných zásad, spisovatel Jiří Stránský. Depeche Mode to možná nevědí, ale den před udělením metálu Stránskému hrají v Praze.

 

Únor

Protagonisté filmu Štěstí (zleva) Pavel Liška, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová a režisér Bohdan Sláma.
Protagonisté filmu Štěstí (zleva) Pavel Liška, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová a režisér Bohdan Sláma. | Foto: ČTK

Veselí pokračuje i v nejkražším měsíci v roce. Jiří Macháček jako moderátor Českých lvů srší vtipem a nestačí blahopřát všem vítězům ze Slámova snímku Štěstí. Bavit se můžou i diváci, kteří do kina jdou na americký horor Hostel: Slovensko je v něm Česko a Jan Vlasák hraje úchyla. Smíchem se otřásají zdi, za kterými se jinak skrývají izraelští agenti Mosadu, když se dívají na nový Spielbergův film Mnichov. Svět je v něm líčený jako jedno velké spiknutí a agenti jako citlivé duše. Ty nejdůležitější Grammy dostávají U2 za desku How To Dismantle An Atomic Bomb a na Berlinale vítězí bosenské drama Grbavica. Umírá divadelní fotograf Jaroslav Krejčí.

 

Březen

Nick Park a Steve Box se svými Oscary za nejlepší animovaný film (Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka)
Nick Park a Steve Box se svými Oscary za nejlepší animovaný film (Wallace a Gromit: Prokletí králíkodlaka) | Foto: Reuters

Každý chce mít nějaké ocenění a někteří ho i získávají. Třeba Kateřina Holánová a Ivan Řezáč při divadelních Tháliích, Divadlo v Dlouhé při Cenách Alfréda Radoka nebo Chinaski, Petr Kolář a Lenka Dusilová na hudebních Andělech. Smích? Gay kovboje přechází, protože jsou na Oscarech diskriminováni na úkor rasově nesegregovaného filmu Crash. Stanilav Lem, který umírá, by k nim možná ještě přidal mimozemšťany. Tak ostatně působí i John Cale a Lou Reed na pražských vystoupeních jako mimozemšťani, kteří v této bláznivé době představují jistotu hudebního požitku.

 

Duben

Účastníci zájezdu: uprostřed Anna Polívková
Účastníci zájezdu: uprostřed Anna Polívková | Foto: Falcon

Nikdo to nemohl předem vědět, ale Účastníci zájezdu debutujícího Jiřího Vejdělka zahajují okupaci českých kin a zanedlouho se stanou komerčně nejúspěšnějším domácím snímkem roku. Dvě zprávy, při kterých ale úsměv strnul, byly o tragické smrti dokumentaristy Pavla Kouteckého a vystoupení Rolling Stones v komunistické Číně: na přání tamních úřadů pět písní nezaznělo. Maratón uměleckých ocenění uzavírá Magnesia Litera a její laureáti  Jan Reich, Martin Šmaus a Jiří Hájíček.

 

Květen

Bývalý prezident Václav Havel s herečkou Evou Holubovou na autogramiádě Havlovy nové knihy, která se konala 4. května na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Svět knihy.
Bývalý prezident Václav Havel s herečkou Evou Holubovou na autogramiádě Havlovy nové knihy, která se konala 4. května na pražském Výstavišti v rámci veletrhu Svět knihy. | Foto: čtk

Na literární léta se rozvzpomíná bývalý prezident Václav Havel a za velkého zájmu vydává knihu-rozhovor-koláž Prosím stručně. Na místě, kam kdysi docházel do práce - Pražském hradě, zatím končí špatně zorganizovaná výstava Karel IV., císař z Boží milosti. Čeští filmaři jsou naštvaní, že je stát přehlíží a začínají se ozývat hodně hlasitě. Jak na potvoru zrovna do kin přichází Šifra mistra Leonarda a Mission: Impossible 3 - a teze, že film si na sebe nemůže vydělat, dostává velkou ránu.  Umění se servíruje na festivalu v Cannes, kde překvapivě vyhrál Vítr v ječmeni Kena Loache, v Brně, kde ve Wannieck Gallery byla otevřena expozice současného českého umění, i v Berlíně, kam se vrátila Love Parade. Na umělecké ambice na jeden den zapomněl Bono z U2, když se stal šéfredaktorem novin The Independent a nechává podřízené psát o Africe. Umírá herec Boris Rösner a spisovatel Viktor Fischl.

 

Červen

Foto: ČTK

Poslední měsíc školní docházky se studenti mohou dovzdělat četbou knihy Milana Kundery Totožnost. Tajemný C.D.B. není jen hrdinou románu, ale také českým překladatelem a pirátským vydavatelem, který bez Kunderova souhlasu umísťuje knihu na web.  Literární událost roku ale přehlušuje koncert Red Hot Chili Peppers a Guns N´Roses i úmrtí spisovatele Vojtěcha Zamarovského a Vlasty Průchové. Na Pražském hradě Othello škrtí Desdemonu.

 

Červenec

Americký herec a debutující režisér Andy Garcia (vpravo) přicestoval 30. června do Karlových Varů, kde bude večer slavnostně zahájen 41. ročník mezinárodního filmového festivalu. Před karlovarským Grandhotelem Pupp jej přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška (vlevo)
Americký herec a debutující režisér Andy Garcia (vpravo) přicestoval 30. června do Karlových Varů, kde bude večer slavnostně zahájen 41. ročník mezinárodního filmového festivalu. Před karlovarským Grandhotelem Pupp jej přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška (vlevo) | Foto: ČTK

Superman se vrací a s ním i karlovarský filmový festival. Hodně se mluví o novém filmu Jana Hřebejka Kráska v nesnázích i Gilliamově Krajině přílivu. Přijíždějí Andy Garcia a Kim Ki-duk. Jestli někdo váhá nad desítkami letních festivalů, čas na rozmyšlenou si může vzít na pražském koncertě přemilého Jamese Blunta nebo na nesvobodném CzechTeku. Že cosi umřelo se Sydem Barrettem, je jasné všem. 

 
Srpen

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Chobotnatec Davy Jones
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Chobotnatec Davy Jones | Foto: Falcon

Okurková sezóna se kulturnímu světu vyhnula díky bandě pirátů, skupině teroristů a jednomu bývalému esesákovi. Günter Grass se pár dní před vydáním nové knihy přiznává, že za války sloužil Hitlerovi v jednotkách SS, a beletrizované memoáry Když se loupe cibule jsou hned německým bestsellerem. I Češi si zopakují šok z 11. září 2001, v kinech znovu na americká města zaútočil režisér Paul Greengrass se snímkem Let číslo 93.  Martin Štěpánek podepisuje jmenovací protokol do funkce ministra kultury ve chvíli, kdy kinosály drancuje Jack Sparrow a jeho pirátská banda. Bob Dylan vydává nemoderní desku Modern Times a na věčnost odchází Jan Špáta.

 

Září

Voda v rybnících je už chladná, Martin Štěpánek odvolává ředitele Národního divadla Daniela Dvořáka a Češi se usazují před obrazovky ve společnosti seriálů Letiště, Horákovi, Ztraceni a Zoufalé manželky.  Kdo nemá bednu, čte si Irvingovu pohádku o sexu a samotě, objemný román Dokud tě nenajdu, nebo jde na koncert Pearl Jam. Na Madonnu v Sazka Areně totiž můžou jen ti, co jim zdraví a nervy dovolí zařadit se po půlnoci ke kase na benzínce a mají štěstí, že vstupenky ještě jsou.  Česká filmová a televizní akademie soudí, že nejlepším loňským filmem nebylo Slámovo Štěstí, jak tvrdila ještě na jaře, ale Švankmajerovi Šílení. Posílá je do boje o Oscary.


 

Říjen

Co se nestihlo začátkem roku, dobíhá se teď - všemožné kulturní ceny vládnou říjnu: Nobelova cena za literaturu patří tureckému spisovateli Orhanu Pamukovi "za hledání melancholické duše rodného kraje, kdy objevil nové obrazy střetu a křížení kultur". Český stát pamatuje na Vladimíra Körnera a Františka Fröhlicha, porotě Czech Press Foto se líbí stínová fotografie diskutujících politiků ODS a Cenu Jaroslava Seiferta má Ivan Martin Jirous zvaný Magor. Všichni od něj na předání diplomu čekali opilecký skandál, ale on místo toho recitoval. Skandál se ale koná na Turner Prize - nevyhrála instalace, koncepce ani video, nýbrž obyčejné obrazy Tommy Abtsové. Jaromír Nohavica prodává přes web svoje DVD Doma, Nick Cave hraje v Praze a Robbie Williams má novou desku Rudebox.

 

Listopad

Foto: Falcon

Smutný dušičkový měsíc, kdy umírají spisovatel William Styron, herec Phillipe Noiret a režisér Robert Altman. Neštěstí je vykoupeno štěstím druhých: Tom Cruise si v Itálii bere Katie Holmesovou, matku své dcery, a Michael Jackson se po dlouhé době ukazuje na veřejnosti. Z Chalupeckého ceny se raduje Barbora Klímová, i když jeden rekord zatím netrumfla: nejdražší obraz na světě namaloval Jackson Pollock. Na dobré peníze si přišli i Rolling Stones: oznamují, že jejich turné je nejvýdělečnějším podnikem v historii. Svůj účet začínají kontrolovat také majitelé práv k The Beatles - staronové písně nejslavnější kapely vyšly na albu Love. Lidé zase chodí do kin - hlavně na Jamese Bonda, Borata nebo Ro(c)k podvraťáků.


Prosinec

Obsluhoval jsem anglického krále: Ivan Barnev a julia Jentschová jako Jan Dítě a Líza
Obsluhoval jsem anglického krále: Ivan Barnev a julia Jentschová jako Jan Dítě a Líza | Foto: Bioscop

Zdá se někomu, že po jarním veselí přišly smutné časy? Jestli ano, pak prosinec svými absurdními událostmi všechno vynahrazuje: tenor Roberto Alagna zpívá v Aidě, ale když místo Bravo! slyší pískání a bučení, bere zpátečku a utíká uprostřed představení. Průvan v kapele udělal Michael Kocáb: z Pražského výběru vyhodil Michala Pavlíčka a Viléma Čoka. Některým fanouškům je to líto. Znovuoživlý Rocky ničí všechno, co se proti němu postaví do ringu, a Jiří Mezel s laskavostí sobě vlastní adaptuje pro kina Hrabalovu novelu Obsluhoval jsem anglického krále. Divadlo Járy Cimrmana oprašuje myšlenku na Vichr z hor - příští rok chce uvést svoji patnáctou premiéru, hru České nebe. A to by bylo, aby v roce 2007 nebylo veselo!... Bohužel už bez Jamese Browna.

 

 

Právě se děje

Další zprávy