Superman: Navrch huj, vespod Kent

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 7. 2006 0:00
Recenze - Bájný hrdina se vrací. S tváří supermodela, se vší digitální supersilou i superhrdinským patosem. Uvnitř: TRAILER.

Superman je nepochybně největším superhrdinou, a tak se stejně jako Spiderman a Batman pravidelně vrací na filmové plátno.

Ten nový má návrat i v názvu - možná proto, že od posledního filmového zpracování amerického mýtu už uplynulo dlouhých devatenáct let.

Jinak jsou si ale všechny ty návraty podobné jako vejce vejci. Superhrdina znovu potká svou osudovou ženu i svého osudového nepřítele, kterého znovu pokoří, a jen tak mimochodem zachrání celé lidstvo.

V tomto případě se Superman vrací z planety Krypton na Zemi, kde už jeho Lois vzdala dlouhé čekání a žije s přítelem a malým synkem.

Lex Luthor naopak nevzdal touhu ovládnout svět a zrovna se chystá s pomocí krystalů vybudovat nový světadíl, který by přinesl zkázu Ameriky.

Nezbývá než znovu zapojit sílu svalů i lásky. Do redakce Daily Planet znovu vstoupí nesmělý outsider Clark Kent a nad Metropolis znovu začne poletovat postava v modrém oblečku, která je vždycky ve správný čas na správném místě. Lexi Luthore, začni se třást strachy/vzteky!

A Lex - v kouzelně úlisném podání Kevina Spaceyho - se třese opravdu skvěle. Kdekoliv se jeho zlá proplešlá hlava objeví, tam se dá čekat hodně zábavy.

Spacey si svou roli opravdu užívá; od první chvíle, kdy se tulí k umírající stařecké milence, až po ono závěrečné vztekání.

Brandon Routh v titulní roli je dobře vybraný typově, ale jinak působí trochu nemastně neslaně. Bývalému modelovi sice modrý obleček i ušlechtilý výraz moc sluší a je věrnou kopií nakresleného hrdiny, ale o moc víc nenabídne.

Tím spíš v roli Clarka Kenta, kde je fasáda schovaná za brýle. Kate Bosworthová v roli Lois je na tom podobně - je krásná, ale to je tak všechno.

Superman se vrací: Kevin Spacey jako Lex Luther
Superman se vrací: Kevin Spacey jako Lex Luther | Foto: Warner Bros

Superman působí trochu starosvětsky a staromilsky, což podporuje i nespočet odkazů na scény z dřívějších adaptací: vrchol romantiky opět představuje zasněný přelet Supermana s Lois nad setmělým městem.

Ale stejně jako je pod blyštivou modrou kombinézou schovaný obrýlený Clark Kent, je i pod tím zářivým filmovým obalem rozpačité bloumání v kruhu.

Děj dvouapůlhodinového filmu občas trochu škobrtá, věčné výpadky proudu ve městě způsobené Lexovými experimenty střídají scény zachraňování; vše tu je naskládáno bez ladu a skladu a podpořeno protahovaným závěrem.

Foto: Warner Bros

Aby nedošlo k mýlce - navenek je to film velkolepý. Je plný efektních scén, patetické Williamsovy hudby, má vynikající výpravu - krystalová jeskyně, město Metropolis - a dolary trčí z každého záběru. Ale ten všudypřítomný superhrdinský patos mu svazuje ruce.

Superman dokáže v jediném okamžiku zachránit Lois i nezvladatelný raketoplán Genesis, pak se usmát, prohodit "doufám, že teď nezanevřete na letadla, z hlediska statistik je to stále nejbezpečnější způsob dopravy" a odlétnout dřív, než Lois omdlí.

Ale pro všechno to zachraňování světa jako by mu nezbýval čas, aby si ho diváci zamilovali.

Foto: Oficiální stránky filmu

Možná to je také tím, jak málo nadhledu nový Superman má. Až na scény s Lexem a jeho mile naivní Kitty je prost veškerého humoru a komiksovou nadsázku by Superman nenašel, i kdyby obrátil celou Metropolis naruby.

Což by jistě dokázal, vždyť ve velkolepé scéně zvedl z moře i onen Lutherův krystalový ostrov.

A tak možná o novém supermanovském bijáku platí to, co o lidech řekl Supermanovi jeho kryptonský otec Jor-El: "Mohou být velkým národem. Přejí si takoví být. Jen jim chybí světlo, jež by jim ukázalo cestu."

X-menovský režisér Bryan Singer nakročil správným směrem. Kdo vystřelí Supermana na oběžnou dráhu příště?

Superman se vrací (Superman Returns), USA 2006. Scénář a předloha Michael Dougherty, Dan Harris, režie Bryan Singer, kamera Newton Thomas Sigel, hrají Brandon Routh, Kate Bosworthová, James Mardsen, Parker Poseyová, Frank Langella, Kevin Spacey a další. 154 minut, distribuce Warner Bros.

 

 

Právě se děje

Další zprávy