Galerijní událost: Je důležité mít Adama

Jan Skřivánek
1. 5. 2006 9:00
Profil - Otevření brněnské Wannieck Gallery je událostí, která může změnit českou výtvarnou scénu.
Galerie Wannieck
Galerie Wannieck | Foto: Galerie Wannieck

Vznik galerie, která zahájila provoz koncem března, působí téměř jako zjevení. Úžas vyvolává jak kvalita prezentované sbírky, tak fakt, že takto ambiciózní kulturní projekt je plně financován ze soukromých prostředků.

Pan sběratel

Galerie je společným dítkem sběratele Richarda Adama a podnikatele Miroslava Lekeše. Sídlí v jediné zachované historické hale někdejší brněnské továrny Vaňkovka.

Adamova sbírka představuje nejkvalitnější kolekci české malby za posledních dvacet let. Výběr je sice jasně ovlivněn vkusem sběratele, žádná z veřejných galerií nicméně nevybudovala sbírku reprezentativnější.

Jakub Hošek: Bez názvu/ Knife play
Jakub Hošek: Bez názvu/ Knife play | Foto: www.wannieckgallery.cz

Adam je mezi českými sběrateli osobností v mnoha směrech výjimečnou. Sběratelství pro něj není jen ušlechtilou kratochvílí či vznešeným způsobem investování, ale skutečnou vášní i posláním. Neobvyklé je i to, že sbírku, jejíž hodnotu je dnes třeba počítat v milionech korun, vybudoval ze zaměstnaneckého platu.

Mládí vpřed

V České republice dnes existuje řada cenných privátních sbírek, ale žádná není takto důsledně orientována na nejsoučasnější umění. Výmluvné je, že z 47 autorů uvedených v katalogu, jenž vyšel u příležitosti otevření galerie, je jen šesti přes padesát let a víc než třetina se narodila po roce 1970; studenti v něm záměrně uváděni nejsou.

"S věkem umělců to v podstatě nemá příliš společného, protože někteří malují mistrovsky od střední školy, jiní začali tvořit skvělé věci až po třicítce," komentuje to Adam.

Jiří Černický: Křik (1995),
Jiří Černický: Křik (1995), | Foto: www.wannieckgallery.cz

Na otázku, proč jej zajímá právě nejnovější umění, odpovídá, že ze stejného důvodu, pro který si lidé kupují nejmodernější modely aut a počítačů. "Že to není totéž? Ovšemže je to totéž! Ten notebook, to fáro, oba jsou přece postaveny se znalostí nejnovějších technologií s využitím nevím jakých technických poznatků. Proč si nekoupíte počítadlo z první republiky?" píše v katalogu.

  • Pokračování článku ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy