Na Stones přišli v Číně hlavně cizinci

AP,kul
8. 4. 2006 16:16
Šanghaj - Tradičním koncertním "vykopávákem" Start Me Up zahájili Rolling Stones své historicky první vystoupení v Číně.
Mezi osmi tisíci návštěvníky převládali v Šanghaji cizinci.
Mezi osmi tisíci návštěvníky převládali v Šanghaji cizinci. | Foto: Aktuálně.cz

V šanghajské hale je sledovalo jen osm tisíc lidí a z toho tvořili většinu cizinci, pracující v největším čínském městě.

Podle zpravodaje agentury AP se koncert Stones výrazně lišil od jejich vystoupení v jiných zemích. Provázel ho mnohem menší zájem médií i veřejnosti.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

A to i ve srovnání s Japonskem, kde jsou západní rock a pop mnohem populárnější než v Číně. Největšími zahraničními hvězdami jsou pro Číňany tchajwanský raper Čou a jihokorejský zpěvák, který si říká Rain.

Cena lístků na šanghajský koncert Rolling Stones se ale na černém trhu vyšplhala až na pět tisíc jüanů (více než 620 dolarů).

Před Rolling Stones vystoupil čínský zpěvák Cchuej ťin, který je považován za průkopníka rockové hudby v Číně. Jeho skladby byly populární uvnitř studentského hnutí, které vládnoucí režim rozmetal zásahem na náměstí Tchien an-men v Pekingu v roce 1989.

Mick Jagger na dnešním koncertu v Šanghaji.
Mick Jagger na dnešním koncertu v Šanghaji. | Foto: čtk

Čínské úřady ještě před koncertem požádaly skupinu, aby vynechala kvůli citlivosti textů pět skladeb. Mezi nimi i známé hity Brown Sugar, Honky Tonk Women a z posledního alba píseň Rough Justice (Drsná spravedlnost).

Zpěvák Mick Jagger s tím neměl problém. Sarkasticky to komentoval s poukazem na fakt, že většinu vstupenek na koncert si koupili cizinci.

"Těší mne, že Ministerstvo kultury ochraňuje morálku zahraničních bankéřů a jejich přítelkyň," řekl Jagger. V Šanghaji podle odhadů nyní žije a pracuje téměř sto tisíc Američanů, Evropanů i Australanů.

Rolling Stones měli hrát v Číně už v roce 2003, ale koncert zrušili kvůli epidemii nemoci SARS.

 

Právě se děje

Další zprávy