Guns N´Roses rozstříleli Sazka Arenu

Benjamin Slavík
14. 6. 2006 7:25
Recenze - Koncert Guns N´Roses patřil do kategorie nepředvídatelných. Proč dnes vlastně chodit na kapelu, která prakticky neexistuje?

Na kapelu, z jejíž původní hvězdné sestavy zbyl jen zpěvák Axl Rose? Lehce nedůvěryhodná rocková hvězda, která za posledních deset let s nesplnila ani zlomek toho, co naslibovala.

Odpověď se zdá být prostou - Guns N´Roses přes všechny peripetie zůstávají legendou. Kapela má pořád spousty věrných fanoušků. Z řad pamětníků, kteří na nich vyrostli, i z řad těch, kteří je znají z desek a koncertních záznamů. Fanoušků, kteří zaplnili Sazka Arenu asi ze tří čtvrtin a pořád věří, že po tomhle turné už dostanou novinku Chinese Democracy. 

Foto: Interkoncerts

Hned na začátku ovšem jejich věrnost dostala znovu zabrat. Ještě kolem jedenácté se po předkapelách nic nedělo. Ten tam byl předchozí optimismus z návratu milované legendy. Pořád hlasitěji se začal ozývat pískot, bučení i pochyby, všudypřítomné očekávání začalo upadat. Bude se něco dít, nebo jsme zase naletěli na plané sliby. Existuje vůbec Axl?

Odpověď byla pádná. Guns N´Roses o necelé dvě desítky minut později vtrhli na pódium ve velkém stylu s jednou z nejslavnějších písní - Welcome To The Jungle. Od začátku se rozjeli na plné obrátky a zbavili publikum pochyb.

Všechno najednou bylo jako dřív, Axl Rose neztratil téměř nic ze svého charismatu ani vřískajícího hlasu. Pohyb po pódiu, hlášky a jedinečné kousky s mikrofonem - byl přesně takový, jak si ho všichni pamatují a jakého všichni chtějí. Prototyp živočišné rockové hvězdy.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Jistě, v době, kdy Guns N´Roses měnili scénu hardrockovou třaskavinou Appetite For Destruction a kdy s nimi vládly kapely typu Bon Jovi či Def Leppard, všechno působilo přes popmetalovou kašírovanost jaksi autentičtěji.

Od prvních vteřin koncertu bylo zřejmé, že tentokrát jde především o show Axla Rose doplněnou výtečně sehranou kapelou. Ale přinejmenším dobře vypočítanou a zahranou show. Podobně jako ze sebe shazoval svršky, měnil se v  rocknrollový živel. Od zlaté bundy až po vytahané triko, od tápajícího performera k šílenému frontmanu slavné hardrockové kapely.

Axl Rose ale vyrazil do světa také ukázat, že Guns N´Roses jsou kapelou současnosti a budoucnosti. Proto šest nových skladeb z léta omílané novinky. A nutno říci, že mezi skladby staršího reportoáru přesně zapadly. Znějí jinak - jsou hudebně současné, ale nepostrádají jasný rukopis Axla Rose.

Foto: Zádor Péter/Interkoncerts

Spíš naladění fanoušků způsobilo, že to byly hlavně staré písně, které zafungovaly dokonale. Každopádně neztratily nic ze svého kouzla. Při baladě Sweet Child O Mine rozdával Axl Rose úsměvy a jinak svérázné rockové hvězdě se draly slzy do očí. Asi vzpomínky na kytaristu Slashe a dávné kamarády. Na doby, kdy se z nejzaplivanějších losangleských hospod probíjeli na vyprodané stadiony.

Skvěle zabrala tvrdší, dnes už rocková hymna You Could Be Mine či stadiónová coververze Knockin On Heavens Door . Co však koncert brzdilo, byly exhibice jednotlivých kytaristů, kterým se jinak ve třech podařilo slušně zaplácnout místo po "nenahraditelném" Slashovi.

Druhý vrchol koncertu přišel těsně před koncem. Nejdříve s Axlem sedícím za piánem skvěle odzpívaná srdcovka November Rain a poté společné jeho řádění s kámošem Sebastianem Bachem ze předkapely Skid Row při fantasticky podané My Michele. Tradičně se skončilo strhující klasikou Paradise City.

Foto: Zádor Péter/Interkoncerts

Samozřejmě lze kritizovat onu na rockovou kapelu příliš "americkou show", nabubřelé ohňostroje, pominutí hitovek Don't Cry či Rocket Queen. Ale Guns N´Roses ještě naštěstí nejsou žádný kabaret předvádějící sebe samé.

Jasně ukázali, že kromě přesvědčivého podání hitů jsou i v současném složení jsou schopni složit silné skladby, které fungují živě. Pokud budou ostatní věci na připravovaném albu aspoň z poloviny tak dobré jako ty hrané v Praze, mají se fanoušci pořád na co těšit. Tedy pokud to Axla Rose bude bavit a té desky se dočkají...

Guns N´Roses, předkapely Avenged Sevenfold a Skid Row. Sazka Arena, Praha 12. června 2006. Pořádala agentura Interkoncerts.

 

Právě se děje

Další zprávy