Love Parade zvítězila nad odpadky

rst, ČTK
16. 7. 2006 12:15
Berlín - Legendární svátek technohudby, Love Parade, se v plné síle po dvou letech vrátil do Berlína.
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade | Foto: Reuters

Na Třídě 17. června se ještě před týdnem shromažďovaly statisíce fanoušků, kteří na velkoplošných obrazovkách sledovali mistrovství světa ve fotbale. V sobotu toto místo patřilo statisícům příznivců technohudby, kteří tu ve 14:00 zahájili svou barevnou a hlasitou pouliční slavnost.

Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade | Foto: Reuters

Love Parade trvala do sobotní jedenácté hodiny večerní. Policie v jejím průběhu nezaznamenala výraznější incidenty, na technoparty bylo nutné ošetřit 3431 lidí, do nemocnice bylo podle posledních údajů třeba převézt 556 z nich, většinou kvůli menším zraněním, problémům s oběhovým systémem, opilosti či nadměrné konzumaci tanečních či jiných drog. 41 lidí policie zadržela - většinou kvůli poškozování cizí věci, ublížení na zdraví nebo zneužívání omamných látek.

Už v neděli začal úklid parku Tiergarten, který obklopuje třídu 17. června, na které se technosvátek konal, a kde tanečníci zanechali 60 tun odpadků. Právě kvůli odpadkům se Love Parade se v Berlíně uplynulé dva roky nekonala. Organizátoři totiž nenalezli sponzora, který by zaplatil úklid po mase tanečníků.

Infobox
Autor fotografie: http://page.mi.fu-berlin.de/

Statisíce tanečníků

Letos se na slavnosti, která v roce 1999 přivítala půldruhého milionu lidí, shromáždily statisíce hudbymilovných účastníků Love Parade. "Možná zlomíme rekord," doufal mluvčí Love Parade Maurice Maué. Pořadatelé nakonec uvádějí, že počet účastníků přesáhl milion lidí, berlínská policie uvádí odhad 500.000 účastníků.

Znalce elektronické hudební scény zájem o obnovenou slavnost i tak překvapil. "To by nečekal ani největší optimista," míní DJ Paul van Dyk, jehož sobotní předpůlnoční u Sloupu vítězství patřilo k vrcholům party.

Na třídu 17. června se od rána stahovali lidé v kostýmech a s extravagantním líčením i účesy. Přítomnost pouliční party byla ale znát i na jiných místech v centru města.

Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade | Foto: Reuters

Kromě toho, že policie zatarasila pro auta dějiště Love Parade a přilehlé ulice, byl Berlín plný bizarně, či minimálně oblečených lidí, dívek na botách polepených flitry s platformami, nebo v latexovém "miniprádle", chlapců s květinami ve vlasech nebo účesy nabarvenými namodro či reflexními barvami a dívkami v minisukních a přes slunečné počasí v tlustých vlněných návlecích na holeních.

Nejvíce DJ-ů ze zahraničí

Letošní obnovená Love Parade se mohla pyšnit jedním primátem: Zatím nejvyšší mezinárodní účastí přítomných DJ-ů. Tanečníky  rozehřívali DJ-ové z Chile, Indie, Austrálie, Velké Británie nebo z Polska.

Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade.
Do ulic Berlína se opět vrátila techno party Love Parade. | Foto: Reuters

Kromě klasického techna byly na Love Parade slyšet i styly house, trance, Drum'n'Base a dokonce živá hudba. Otázka, zda se podaří uspořádat Love Parade také příští rok, ale zůstává podle pořadatelů otevřená.

Celkem se slavnosti zúčastnilo 230 DJ-ů, ovšem zakladatel technoparty, Dr. Motte, který uspořádal první svátek technohudby jako recesi ještě v roce 1989, letos poprvé chyběl.

Příčinou byla roztržka mezi novými organizátory o hlavního sponzora, majitele řetězce fitness-center.

Hrálo se na 11 pódiích, závěrečnou slavnost u Sloupu vítězství ozdobily hvězdy technoscény jako Paul van Dyk, Louis Osborne nebo Westbam.

 

Právě se děje

Další zprávy