Nejvýnosnější turné historie mají Stones

jps
26. 11. 2006 15:00
Los Angeles - Původně to vypadalo, že z turné A Bigger Band tour zbude jen ironická vzpomínka na rockové dinosaury. Nakonec je z toho rekord.

Jejich A Bigger Band Tour se zapsalo do historie coby nejvýnosnější šňůra všech dob. V rámci turné skupina odehrála sto deset koncertů, na které přilákala 3,5 milionu fanoušků. Díky jejich věrnosti a cenám vstupenek si tak přišla na tržbách na 437 milionu dolarů.

Přitom turné k jejich zatím poslední řadové desce působilo občas hodně rozpačitě. Víc než o výkonech skupiny se mluvilo o více či méně kuriózních nehodách, které jim znemožnily vystupovat.

Znovu vyskočily úvahy, že Stones jsou dnes jen technicky dokonalou recyklací sebe samých a pojízdným cirkusem; velmi vzdáleným odrazem kdysi tak vzrušující směsi blues a rock´n´rollu. Minimálně jsou pořád dobře výdělečným cirkusem - přes všechny problémy a neuskutečněné koncerty.

Část turné musela být zrušena poté, co kytarista Keith Richards opilý z palmy na Fidži, čímž sice dostál své ´n´rollové pověsti, ale desetitisíce fanoušků asi příliš nenadchl. Mezi řadou měst, které se tak letos oproti plánu nedočkala koncertu Rolling Stones, patří i Brno.

Rolling Stones na koncertě v Miláně, kde odstartovali svoje evropské turné.
Rolling Stones na koncertě v Miláně, kde odstartovali svoje evropské turné. | Foto: Aktuálně.cz

Turné, kde se jako předskokané objevovala jména jako Kanye West, Van Morrison nebo Alice Cooper, zkomplikoval i fakt, že frontman Rolling Stones Mick Jagger navštěvoval v nemocnici umírajícího otce. Na konci šňůry pak byly některé americké koncerty odsouvány nebo rušeny, protože ho trápil zánět hrtanu. Proto nedošlo ani na finále, které se mělo dehrát v Honolulu na Havaji. 

Přesto všechno legendární kapela dosáhla rekordního výsledku. Podle údajů specializovaného magazínu Billboard se Rolling Stones podařilo zbořit i rekord irských U2. Těm se podařilo v rámci Vertigo Tour vydělat 377 milionů dolarů - to je o šedesát milionů méně než Rolling Stones. Jestli už jen sbírají rekordy a prvenství, jak se tvrdilo třeba o koncertu v Číně, můžou si gratulovat. A to do počtu fanoušků nezapočítali bezplatný koncert na pláži v Riu.

O možnosti, že by Rolling Stones mohli odčinit zrušený brněnský koncert, se prý v současné době usilovně jedná s manažery kapely. Ti tehdy odvolali část turné kvůli zmiňovanému zranění Richardse; evropská část turné se vyhnula nejen Brnu, ale také Barceloně nebo Lipsku.

"Jedná se o tom," potvrdil Jaromír Janáček z agentury Glanc. Vystoupení by se mohlo uskutečnit v létě opět na pod širým nebem na brněnském výstavišti, protože město nemá dostatečně velkou krytou halu.

Koncert Rolling Stones měl být brněnskou hudební událostí roku 2006, provázela jej masivní reklamní kampaň. Skupina však vystoupení nejprve odložila na neurčito a poté zrušila.

"Dáme si potřebnou pauzu přes Vánoce a pak se zase vrátíme, možná už v příštím roce. Zřejmě odehrajeme nějaké koncerty v Evropě, kde lidem naši show dlužíme," vzkázal kytarista Ronnie Wood.

 

Právě se děje

Další zprávy