Radokovy ceny má Divadlo v Dlouhé

18. 3. 2006 22:30
Praha - Celkem třikrát zazněl na vinohradské scéně při předávání Cen Alfréda Radoka za rok 2005 název Divadla v Dlouhé.
Jan Vondráček
Jan Vondráček | Foto: Divadlo v Dlouhé

Mnohokrát nominovaná scéna byla v roce svého desátého výročí vyhlášena Divadlem roku a dva její členové získali ceny za herecké výkony.

Jan Vondráček za roli Lelia v Goldoniho komedii Lhář, kterou nastudovala režisérka Hana Burešová, a také Jaroslava Pokorná, která v režii Jana Nebeského ztvárnila Hedviku v Ibsenově dramatu Divoká kachna.

Studio lidského výrazu

Moderátorem večera byl herec Ivan Martinka z Nitry, který hrál v Šulíkově snímku Sluneční stát a v seriálu Záchranáři. Pozlacený vavřínový věnec za nejlepší inscenaci od něj převzal režisér Viliam Dočolomanský. Stál u zrodu projektu Sclavi/Emigrantova píseň, který vznikl v Divadelním studiu Farma v jeskyni a měl premiéru právě před rokem na scéně Švandova divadla v Praze.

Jaroslava Pokorná
Jaroslava Pokorná | Foto: Aktuálně.cz

Dočolomanský je zakladatelem tohoto mezinárodního divadelního studia "zaměřeného na tvorbu, vývoj a výzkum lidského výrazu". Loni obdržel za režii a choreografii stejného projektu cenu Sazky a Divadelních novin a na festivalu Next Wave dostal cenu Osobnost roku.

Akvabely a Klimáček

Téměř šest desítek kritiků a divadelních publicistů rozhodlo v anketě časopisu Svět a divadlo i o dalších oceněních v inscenačních kategoriích. Nejlepší původní českou hrou roku jsou Drábkovy Akvabely v režii Vladimíra Morávka v královéhradeckém Klicperově divadle. Za scénografii inscenace získal Radokovu cenu Martin Chocholoušek.

Akvabely
Akvabely | Foto: Klicperovo divadlo

Za hudbu ke Calderónovu Znamení kříže, které v režii Hany Burešové uvedlo Městské divadlo Brno, byl odměněn její už trojnásobný držitel Vladimír Franz.

Talentem roku se stala přerovská zpěvačka, herečka a houslistka Gabriela Vermelho. Nyní působí v Praze, například v muzikálech Divadla Ta Fantastika.

Beatles v létě

V dramatické soutěži o cenu Alfréda Radoka zvítězil Viliam Klimáček s textem Kdo sa bojí Beatles, a získal tak 100 tisíc korun. Druhou cenu spojenou s částkou 30 tisíc přiznala porota Jaroslavu Rudišovi a Petru Pýchovi za text Léto v Laponsku.

Tato dvojice získala i ocenění Českého rozhlasu a částku 15 tisíc korun, neboť stanice Vltava odvysílá právě jejich hru. Třetí cenu a 10 tisíc korun dostali Alice Nellis (Barikády) a Tomáš Syrovátka (Štít).

Cenu za inscenaci roku získal režisér Viliam Dočolomanský
Cenu za inscenaci roku získal režisér Viliam Dočolomanský | Foto: Aktuálně.cz

Podle Jitky Sloupové z agentury Aura-Pont, která ceny uděluje s Nadačním fondem Alfréda Radoka, byla soutěž obeslána pětasedmdesáti příspěvky od 65 autorů a tří autorských dvojic. Mezi nimi bylo 27 žen. Autoři prý často hledali inspiraci v televizních reality show.

Novinkou letošního ročníku byla anketa o největší divácký zážitek z premiéry v roce 2005, do níž bylo přihlášeno na 250 inscenací. Z pětice nominovaných diváci dnešního přímého přenosu České televize vybrali hlasováním formou SMS zpráv inscenaci muzikálu Donaha! Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Oceněné texty jsou spolu s dalšími dramatickými příspěvky zpřístupněny ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy