Loučení s Rösnerem zasáhlo i město

Jitka Gráfová
7. 6. 2006 14:00
Praha - Lidé, herci a přátelé se dnes přišli naposledy rozloučit se zesnulým Borisem Rösnerem. Vzpomínali, děkovali, plakali.
Rozloučení s Borisem Rösnerem proběhlo dnes dopoledne v Národním divadle
Rozloučení s Borisem Rösnerem proběhlo dnes dopoledne v Národním divadle | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pietní akt v Národním divadle začal v jedenáct hodin; smuteční hosté však přinášeli květiny a klaněli se u rakve už od půl jedenácté.

Národní divadlo bylo naplněno k prasknutí. S Rösnerem se přišli rozloučit mimo jiné herečka Simona Stašová, Miroslav Donutil, Vlasta Chramostová, Josef Vinklář či Ivan Trojan. David Matásek a Richard Krajčo se neubránili emocím a slzám.

FOTOREPORTÁŽ Z POHŘBU NAJDETE ZDE

U rakve se střídala osmičlenná stráž z hereckých kolegů. K jeho rakvi se přišli poklonit Jan Hrušínský, David Prachař, Radovan Lukavský, Iva Janžurová, Viktor Preiss a další.

Čestnou stráž u rakve na jevišti stáli herci souboru Národního divadla
Čestnou stráž u rakve na jevišti stáli herci souboru Národního divadla | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Smuteční akt zahájil šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal. "Boris patřil k hercům, kteří byli oporou Národního divadla, můj otec o něm říkával, že je to Pan Herec," vzpomínal Dočekal.

Poté svůj vzpomínkový projev pronesl Rösnerův dlouholetý kolega a přítel - herec František Němec. Za studenty DAMU promluvila rozrušeným hlasem herečka Vanda Hybnerová. "Vedl jste nás k profesionalitě a vášni. A my vám za to děkujeme," řekla.

Svůj projev přednesli i profesor Milan Lukeš, docent Miloš Horanský či člen činohry Slovenského národního divadla Juraj Slezáček. "Bolest a smutek se těžko skrývají, celé Slovenské národní divadlo už týden truchlí, vzpomínáme na tebe, Borisi! Na tvoji lásku k divadlu, školu i na úctu k nám," uvedl ve smuteční řeči Slezáček.

Se vzpomínkou přišla i herečka Národního divadla Taťjana Medvecká. "Představuji si, co bys mi řekl, kdybys mě teď viděl. Jistě bys prohodil několik na veřejnosti nepublikovatelných slov a pak mi řekl: Nebuď patetická, pořádně dýchej a hlavně buď stručná," poznamenala.

Závěrečná řeč patřila řediteli Národního divadla Danielu Dvořákovi. Během pietního aktu zazněla zvuková nahrávka z představení Cyrano z Bergeracu, v němž si Rösner zahrál roli De Guicheho.

Infobox
Autor fotografie: Národní divadlo

Diváci se dočkali i videoukázky z představení Lakomec, kde herec ztvárnil Harpagona, svou poslední velkou roli, za kterou posbíral velká ocenění. Takřka všechny Rösnerovy divadelní role připomněla obrazová projekce; a v tu chvíli jen málokdo nedal najevo dojetí.

Během pietního aktu zazněla například Astor Piazzolla: Violentango, živě se představil Kontraband Milana Svobody s baladou Touhy nebo s blues Stíny. Svým zpěvem se s hercem rozloučil i sólista opery Národního divadla Luděk Vele.

Poté přišli na jeviště všichni Rösnerovi kolegové,a v závěru zazněla píseň Louise Armstronga Wonderfull worl s volným překladem části textu v podání Borise Rösnera. Lidé na jeho počest povstali a následoval několikaminutový aplaus.

O půl jedné vynesli rakev Borise Rösnera z divadla
O půl jedné vynesli rakev Borise Rösnera z divadla | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Herečtí kolegové pak vytvořili koridor a z budovy byla za mohutného potlesku vynesena Rösnerova rakev. Matásek, Donutil či Krajčo se jí ještě naposled dotkli.

Smuteční atmosféra zasáhla i veřejnost na ulici. Tramvaje stály, lidé před Národním divadlem postávali a tleskali odjíždějícímu pohřebnímu vozu.

"Civilní pohřeb mít herec nebude, toto je jediný pietní akt pro zemřelého," dodala pro deník Aktuálně.cz mluvčí činohry Národního divadla Kateřina Ondroušková.

 

Právě se děje

Další zprávy