U2 porazili v Grammy Careyovou 5:3

ČTK, BBC, kul
9. 2. 2006 11:13
Los Angeles - Mariah Careyová se po letech dočkala slavného gramofonku, ale středeční Grammy nakonec dominovali irští U2. NOVÁ FOTOGALERIE

Zpěvačce byla připisována role favoritky letošních amerických hudebních cen, ale nakonec proměnila tři z osmi nominací, zatímco irské rockové megahvězdy na slavnostnímu večeru v Los Angeles získaly pět trofejí - včetně gramofonů za nejlepší album i píseň roku. Za "neoficiální" šestou lze považovat cenu pro producenta desky Steva Lillywhitea.

U2 a Green Day

U2 vyhráli ve všech kategoriích, v nichž byli nominováni. Americká hudební akademie ocenila jejich album How To Dismantle An Atomic Bomb a píseň Sometimes You Can't Make It On Your Own.

Pro skupinu je to už druhá Grammy za album roku; předtím jí dostali za titul The Joshua Tree v roce 1987. Za celou kariéru ovšem obdrželi už 20 těchto cen v různých kategoriích. Titulní singl alba - Vertigo - uz vynesl U2 tři Grammy loni.

"Nevím, co říci. Je to pro naši kapelu opravdu velký večer," prohlásil ve středu zpěvák Bono.

Grammy za nahrávku roku, oceňující interpreta i producenta, pak putovala k americké postpunkové kapele Green Day za píseň Boulevard of Broken Dreams.

Obě globální hvězdy tak cenami od hudebního průmyslu jen symbolicky "institucionalizovaly" současný trend: návrat kytar, rocku a nekomplikovaných písniček do hitparád. Jejich vrcholy už nějakou dobu omývá vlna rockových band typu The Strokes či nejnověji Arctic Monkeys, která U2 nasměrovala zpět k jejich kytarovým začátkům.

Rekord se nekonal

Pětatřicetiletá Careyová získala naposledy Grammy před šestnácti lety. V letošním, 48. ročníku byla nominována hned v osmi kategoriích, a tak mnozí spekulovali o rekordu; žádná žena si najednou neodnesla více než pět "sólových" cen.

Seznam vítězů nejvýznamnějších kategorií najdete ZDE

Zatímco v hlavních kategoriích ji však předstihli U2 a Green Day, v kategorii nejlepší ženský popový vokál nad ní zvítězila Kelly Clarksonová. "Promiňte, že zase brečím v celostátní televizi," komentovala to někdejší vítězka americké Superstar. Clarksonová dostala také cenu za nejlepší zpívané popové album.

Careyová, jejíž album The Emancipation of Mimi se loni stalo v USA nejprodávanějším albem roku, získala všechny tři ceny v kategoriích rhytm and blues: za ženský pěvecký výkon, za píseň a za současné r&b album.

Rovněž rapper Kanye West a soulový zpěvák John Legend, kteří byli nominováni v osmi kategoriích, odešli "jen" se třemi cenami. West získal tři rapové Grammy včetně ceny pro nejlepší album. Legend se podle očekávání stal objevem roku; další dvě Grammy dostal v kategorii rhytm and blues.


Pokračování článku ZDE

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy