Diváci bučeli v La Scale. Zpěvák utekl

Reuters, BBC, kul
12. 12. 2006 16:00
Milán - Tenor Roberto Alagna se naštval na diváky a uprostřed představení Aidy odešel z jeviště. Zaskočil za něj kolega v džínách.
Foto: www.teatroallascala.org

S Verdiho Aidou, která otevírala letošní sezónu v La Scale, se operní dům chtěl znovu vrátit mezi první scény světa. Namísto toho musí žehlit skandál.

Světoznámému francouzsko-italskému pěvci Alagnovi patřila titulní role Radamese, který si musí vybrat mezi láskou k otrokyni Aidě a loajalitou k faraónovi. I když o jeho obsazení kritika pochybovala už po premiéře, večer skončil velikým aplausem. První repríza ale šokem pro všechny zúčastněné.

Foto: www.teatroallascala.org

Jak napsal italský list La Republica, Roberto Alagna byl ze začátku představení nervózní a už v prvním jednání během úvodní árie Celeste Aida jeho výkon někteří diváci odměnili bučením a pískotem. Alagna v tu chvíli přestal zpívat a odešel z jeviště. Jeho kolega tam zůstal osaměle stát.

"Zpíval jsem všude na světě a všude měl úspěch, ale před tímto publikem jsem se cítil jako mezi cizími, ti lidé neměli duši ani zápal," řekl Alagna po představení. Narychlo za něj musel zaskočit náhradník Antonello Palombi, který ale mezi historickou výpravu vešel oblečený v džínách, černém tričku a bez pěvecké rozcvičky. Před třetím dějstvím se vedení La Scaly za nepříjemný incident omluvilo.

Dirigent Riccardo Chailly pak řekl: "Za spoustu let v La Scale jsem něco podobného jako dnes nezažil." Přesto diváci řešení na konci ocenili devítiminutovým potleskem.

Divadlo s Robertem Alaganou zrušilo smlouvu a na čtvrteční repríze už nevystoupí. Tenorista, považovaný některými kritiky za nového Pavarottiho, už v reakci agentuře Reuters řekl, že zvažuje žalobu.

Verdiho Aida je první premiérou letošní sezóny v La Scale. Režisér Franco Zeffirelli připravil opulentní podívanou v historických kostýmech a na závěr s třemi stovkami účinkujících na scéně. O premiérové noci, kde se ukázal jak italský premiér Romano Prodi, tak německá kancléřka Angela Merkelová, italský tisk mluvil v superlativech .  

 

Právě se děje

Další zprávy