Zemřel Syd Barrett, bývalý Pink Floyd

kul
11. 7. 2006 15:26
Londýn - Syd Barrett, bývalý zpěvák a kytarista Pink Floyd a jedna z klíčových figur šedesátých let, zemřel ve věku 60 let.
Foto: Aktuálně.cz

Informoval o tom deník Guardian.

Zpěvák na vrcholu své kariéry trpěl drogovou závislostí a v pátek 7. července podlehl problémům spojeným s cukrovkou.

Barrettův bratr Alan jen krátce oznámil: "Zemřel klidně doma. V příštích dnech bude rodinný pohřeb."

Roger Keith Barrett se narodil v roce 1946 v Cambridgi a v patnácti letech přijal přezdívku Syd, přestože k ní měl výhrady. Po absolvování střední školy uvažoval o tom, že se stane výtvarníkem, ale hudba u něj zvítězila. 

Po přestěhování do Londýna v roce 1965 spoluzaložil kapelu Pink Floyd. Barret byl společně s Roger Watersem jejím výrazným členem, jeho rukopis je nejvíce čitelný na albu The Piper at the Gates of Dawn. Pro kapelu napsal hned první úspěšný singl See Emily Play.

Foto: Aktuálně.cz

Kapelu ale musel opustit kvůli drogovým experimentům s LSD i pokročilé schizofrenii, a byl nahrazen méně problémovým Davidem Gilmourem, spolužákem z Cambridge. Jako sólový hudebník Barrett natočil dvě alba: The Madcap Laughs a Barrett, krátce vystupoval se skupinou The Stars.

Od začátku sedmdesátých let žil duševně nemocný hudebník v ústraní, schován před novináři a fanoušky v přízemí domu své matky.

Pink Floyd si na něho vzpomněli ještě jednou na albu Wish You Were Here - věnovali mu slavnou hymnickou skladbu Shine On You Crazy Diamond.

Právě problémový "šílený diamant" Barrett - bloumající často po pódiu nebo vyrábějící pomocí zapalovače Zippo mysteriózní kytarové stěny - měl podle mnoha názorů hlavní zásluhu na tom, že psychedelické skladby z počátku kariéry už Pink Floyd nikdy nepřekonali.

Jejich tehdejší hudba byla instrumentálně i textově svobodomyslná, obrazná i překvapivá, otevírala nové obzory i kosmické "brány úsvitu", jak se tehdy slušelo. Bez Barretta si to Floydi, aspoň jak soudí kritické hlasy, namířili k monotematickým, zvukově mohutnějším, ale také čím dál sterilnějším projektům.

S každým milníkem, jako byla alba Dark Side Of the Moon nebo The Wall, se zapisovali do hudební historie, ale zároveň se uzavírali ve ztuhlosti megalomanských rockových dinosaurů. V téhle pozici při občasných vystoupeních - s principálem Watersem i bez něj - zůstávají dodnes.

 

Právě se děje

Další zprávy