Nobelovu cenu dostal turecký spisovatel

12. 10. 2006 13:00
Stockholm - Nejprestižnější literární ocenění, Nobelovu cenu, získal Orhan Pamuk, turecký spisovatel i velký kritik své země.
Foto: ČTK

Pamuk patřil společně se syrským básníkem Adonisem k letošním favoritům. Odůvodnění Švédské akademie, proč vyhrál právě Pamuk, zní: "Za hledání melancholické duše rodného kraje, kdy objevil nové obrazy střetu a křížení kultur."

Letos čtyřiačtyřicetiletý Pamuk ve svých dílech spojuje východní kulturu se Západem, obojím se nechává inspirovat a vytváří novou kvalitu. Ve své postmoderní metodě tak podle kritiků dobře odráží i situaci celého Turecka, které s islámskou vírou usiluje o vstup do křesťanské Evropy.

Je však známý i jako neustálý kritik Turků; jejich minulosti a přítomnosti, ke které se vyjadřuje i mimo literární díla.

Foto: Reuters

V nich se u Pamuka se přirozeně mísí románová monumentálnost s prvky pokleslé literatury, jako je červená knihovna nebo detektivka. Rád čtenáře mate spojováním reality a fikce. Historická fakta pro něj jsou jen výchozím bodem pro vlastní tvorbu.

S každým novým románem hledá i jejich novou formu: nenaplňuje teze o "orientálním romanopisici Pohádek tisíce a jedné noci" a tím je světu blízký a pro svět zajímavý.

Mezi jeho nejznámější díla patří Černá kniha, Moje jméno je červená nebo Sníh. Poslední dvě jmenované vyjdou příští rok i v českém překladu - stejně jako jeho zatím vůbec poslední kniha, vzpomínkový Instanbul.

Orhan Pamuk (narozen 7. června 1952) patří mezi nejznámější a ve světě nejpřekládanější turecké autory. Získal už mnoho literárních cen.

Studoval architekturu, ale titul získal až na Istanbulské univerzitě jako novinář. Autorsky debutoval v roce 1974 se ságou jedné turecké rodiny, románem Tma a světlo, který vyšel o osm let později jako Pan Cevdet a jeho synové. Hned mu zajistili pozornost stejně jako následující tituly Tichý dům i Bílá pevnost - právě díky této knize ho list New York Times označil za novou literární hvězdu Východu. Nešetřil ani chválou při uvedení Sněhu na americký trh; ten pro změnu zařadil mezi deset nejdůležitějších knih roku 2004.

"Bílá pevnost bývá označována za hlavní impuls, jenž v turecké literatuře v devadesátých letech odstartoval mohutnou vlnu historických románů, které zcela novým způsobem revidují tureckou historii, prolamují oficiální nacionalistické ztvárnění historie velkých hrdinů, ," říká jeho český překladatel Petr Kučera. "Současně se snaží do tureckého vědomí znovu zapojit osmanskou minulost, vytlačenou z kulturní paměti národa kemalistickou revolucí."

V Jiné barvě Pamuk umělecky zpracovává téma, za které se bije i jako občan: vztah Turků ke Kurdům. Neustále připomíná, že mají na svědomí životy tisíce Kurdů, ale i genocidů Arménů, při které zemřelo milion lidí.

Foto: www.orhanpamuk.net

Právě když o genocidě mluvil v rozhovoru pro švýcarský Das Magazin, přílohy významných deníků, byl pak podle paragrafu 301 souzený za urážení Turků a jejich země. Stal se ale taky symbolem utlačování tamějších intelektuálů a dostalo se mu podpory od Gabriela García Márqueze, Güntera Grasse, Johna Updike nebo Umberta Eca.

Není pochyb, že i to pomohlo Švédské akademii v rozhodování, kdo má letos Nobelovu cenu za literaturu získat. Akademici se nezřídka dočkali obvinění ze snobství, špatného vkusu nebo právě politické volby, ale Pamukovo prvenství málokoho překvapilo.

Na obvinění z mimoliterárních důvodů však došlo. "Jako turecký občan se cítím zostuzen. Neveřím, že by obdržel cenu za svoje dílo, znevážil naše národní hodnoty," citovala agentura AP Kemala Kerinçsize, člena ultranacionalistického týmu právníků, kteří vznesli obvinění v soudním procesu s Pamukem.

Vedle Orhana Pamuka se letos nejvíce mluvilo o syrském básníku Ali Ahmad Saíd Asbarovi známém jako Adonis. Šanci ale prý měl i Polák Ryszard Kupusciński, Izraelec Amos Oz nebo Američan Philip Roth. Bylo slyšet i jméno Milana Kundery.

Švédská akademie věd nominované do poslední chvíle tají a její členové víc než nápovědy vypouštějí do světa dezinformace.

Poté, co dnes stálý tajemník akademie Horace Engdahl oznámil ve švédské metropoli jméno letošního laureáta, zazněl v sále bouřlivý potlesk. Pamuk porušil dosavadní dominanci Spojených států, protože letos zatím všechny Nobelovy ceny získali Američané.

Pamuk dostane deset milionů švédských korun a při slavnostním ceremoniálu obdrží medaili a diplom.

 

Právě se děje

Další zprávy