Karel IV. na Hradě končí

Jan Šprincl a ČTK
21. 5. 2006 11:00
Praha - V Obrazárně Pražského hradu se po třech měsících uzavřela expozice Karel IV., císař z Boží milosti. Výstava, kterou nemohl vidět každý.

Měla to být nejprestižnější přehlídka roku 2006, ale končí s rozpaky. Pořadatelé totiž už začátkem dubna oznámili, že na dlouho připravovanou akci došly vstupenky a prodlužovat se rozhodně nebude. Kdo neměl místo rezervované nebo nechtěl počkat, zda svoji rezervaci nezruší někdo před ním, měl smůlu. A na Hrad zatím proudily davy školáků z donucení.

Vzácné exponáty umění z doby Lucemburků si vyžádaly výjimečné zacházení, takže v Obrazárně mohlo být po devadesáti minutách najednou maximálně 180 diváků a 105 000 návštěvníků celkem. Vstupné nebylo přehnané, 270 korun zaplatil každý, kdo neměl nárok na slevu, a ještě k tomu dostal doprovodný CD-ROM.

Jenže první únorové dny se moc lidí nehrnulo a pořadatel, Správa Pražského hradu, se snažil narychlo zabránit ostudě. Za výrazně nižší cenu (40, respektive 80 korun) naháněla žáky základních a středních škol. 

Bylo se na co dívat: kurátoři Jiří Fajt a Barbara Bowhm-Drake shromáždili 220 exponátů z doby Karla IV. a jeho synů Václava IV. a císaře Zikmunda, které v tomto souhrnu nikdy společně vystavovány nebyly.

Hrad výstavu připravil společně s Metropolitním muzeem v New Yorku, kde se loni na podzim představila v premiéře. Pražská část pak byla obohacena o dalších 30 děl, jež se jejich majitelé báli převážet přes oceán.

Karel IV., císař z Boží milosti je přes všechny problémy nejnavštěvovanější a nejzajímavější přehlídkou středověkého umění za poslední léta. Korunovační klenoty se čas od času na Hradě vystavují, ale lucemburské umění už asi nikdo v takovém rozsahu neuvidí.

 

Právě se děje

Další zprávy