Rocky zase vyhrál. Prý už naposledy

20. 12. 2006 11:00
Los Angeles - Boxer Rocky Balboa pošesté ničí všechno, co se proti němu postaví do ringu.
Foto: MGM

Pro tentokrát si Sylvester Stallone, kterého boxerská role dostala mezi největší akční hrdiny osmdesátých let, za soupeře vybral Masona "The Line" Dixona. Film Rocky Balboa dnes vstupuje do amerických kin, k nám by měl přijít v dubnu 2007.

Snímek má u americké kritiky rozporuplné přijetí: jedni chválí atmosféru, při které se podařilo nadchnout diváky, aby boxerovi v návratu na trůn skutečně fandili: "Rocky V byl jen nepravděpodobným koncem celé Rockyho ságy, ale film Rocky Balboa tenhle dluh splácí," hlásá magazín Premiere.

Foto: Reuters

New York Times vyzdvihují, že se z Rockyho nestal superhrdina, ale sportovec, který stárne; zároveň ovšem kritizují schematičnost děje a Rockyho problémů. "Nejzajímavější na tomhle Rockym je to, že ukazuje způsob, jak televize úplně změnila sportovní svět," dodává Variety.

Šedesátiletý Stallone je hlavním představitelem, scenáristou, producentem i režisérem snímku s rozpočtem 24 milionů dolarů. Příběh si vymyslel jednoduchý: Kdysi slavný sportovec a dnes vdovec, se kterým se jeho syn nestýká, vede už třicet let restauraci. Když ale na sportovním kanálu ESPN vidí počítačovou animaci fiktivního zápasu mezi starou školou zosobněnou jím a novým hrdinou, dnešním šampionem Masonem Dixonem, začnou Rockyho svrbět ruce...

Foto: MGM

Znovu tak buší do kusů hovězího, znovu běhá po městě, znovu mu do toho hraje orchestrálka Billa Contiho...  Přes výsměch okolí se Rocky dostane do formy a komise mu povolí start v zápasech. Nezbývá než se nakonec v ringu postavit samotnému Dixonovi a dokázat, kdo je tady nejlepší. A získat přitom ztracenou rodinu na svoji stranu.

Sázka na Rockyho byl pro Stalloneho dobrý tah. První díl z roku 1976 s rozpočtem pouhý milion dolarů vydělal stodvacetkrát tolik, navíc dostal Oscara za nejlepší film, střih a režii pro Johna G. Avildsena. Tuctový příběh outsidera, který s nezlomným nasazením dosáhne vrcholu, se pro filmovou akademii stal noční můrou a mnozí z těch, kteří o Oscarovi rozhodují, si za Rockyho dodnes sypou popel na hlavu.

Foto: Aktuálně.cz

Diváci v zahraničí stejně jako v komunistickém Československu  - Rocky byl žádaným zbožím na videokazetách se simultánním překladem -  ale v boxerovi viděli svého hrdinu. Vrátil se jim hned v letech 1979 a 1982, kdy porazil černošské soupeře. Do Rockyho IV (1985) už plně vstoupila politika a byl to boj dobrého Američana Rockyho proti zlému Rusu Ivanu Dragovi.

Rocky V z roku 1990 přišel o svoje téma a stárnoucí zápasník řešící problémy s rodinou, zdravím i rodinným rozpočtem moc lidí nezajímal; byl to propadák. Už v tomhle snímku chtěl Stallone svoji postavu nechat zemřít, ale nestalo se.

A tak se nesmrtelný Rocky Balboa se vrací o Vánocích do ringu. Prý skutečně naposledy.

 

Právě se děje

Další zprávy