Šéfredaktor Bono vydal "staré" zprávy

jš, BBC
16. 5. 2006 13:30
Londýn - Bonovi z U2 zapůjčili netradiční tribunu. Své téma - pomoc třetímu světu - mohl hlásat ze stran deníku The Independent. Uvnitř: JAK NOVINY VYPADALY.

Bono se stal na 24 hodin šéfredaktorem tohoto renomovaného listu - a celé číslo věnoval boji proti AIDS v Africe.

Už titulní stranu - kterou vytvořil výtvarník Damien Hirst, autor žraloka naloženého ve formaldehydu - nechal nový šéfredaktor zakrýt do rudé barvy se symboly holubice, injekční stříkačky, modlících se rukou, lebkou a nápisem "Dnes žádné zprávy".

Podtitul první strany pak hlásá, že "6500 Afričanů dnes zemřelo následkem zbytečné a léčitelné choroby".

Tón čísla je varovný i výhrůžný zároveň. Bono v editorialu píše, že je potřeba vzít si za příklad bezejmenné lidi, kteří svým úsilím mění svět, a následovat je. "Tuhle bitvu pořád prohráváme, denně je v rozvojových zemích nakaženo HIV 9000 lidí... Vydržme v nátlaku a donuťme naše předáky, ať dodrží sliby, které dali Africe, a přinuťme je ke slibům  dalším," hlásá Bono.

Nabídku stát se šéfem vlivných levicových novin zpěvák přijal s tím, že polovina z dnešní tržby listu jde na humanitární pomoc Africe. Sponzorem čísla se staly American Express, Motorola a Gap, jež také spolupracují na Bonově charitativní kampani RED.

Obsah čísla už Bono tvořil podle vlastního spasitelského - kritizovaného i vzývaného - přesvědčení: noviny otevírá reportáž o dětech postižených AIDS, následuje vyjádření britských politiků k jejich roli v africkém problému, ve kterém souhlasně tvrdí, že "hlas Afriky musí být slyšen na všech mezinárodních obchodních fórech".

Bob Geldof, který organizoval humanitární koncerty Live Aid a Live 8, pak v komentáři opakuje výzvu, ať svět pomůže Africe vstoupit na volný trh. "Pomoc Africe není řešení," tvrdí Geldof.

Ačkoliv úvod hlásá něco jiného, zprávy v dnešním vydání čtenáři najdou - stejně jako výsledky tenisu, fotbalu a kriketu. Nechybí ani počasí, křížovka a sudoku.

Bono se o politické dění začal silněji zajímat ve druhé polovině devadesátých let poté, co byl společně s manželkou Ali svědkem ostřelování ulic v Sarajevu. Sám pak pracoval měsíc  v sirotčinci v Etiopii a v novém tisíciletí se už stal politickou celebritou, jež se schází s vlivnými lidmi a žádá po nich pomoc Africe.

"Bono má neskonalou víru, že jakékoliv překážky se při dosahování cílů dají překlenout," řekl o zpěvákovi Michka Assayas, který s ním připravil knižní interview.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Časopis Time Bona spolu s manžely Gatesovými loni označil za osobnost roku, horší to má zpěvák v kapele. Jednu dobu to dokonce vypadalo, že z U2 dostane padáka, protože nestíhal být aktivistou i rockovou hvězdou zároveň.
 
"Ostatní členové skupiny moji práci nesmírně podporují morálně i finančně, ale stále jsme rock´n´rollová kapela a prvořadou povinností rock´n´rollové kapely je nebýt únavní. Proto si musím dávat velký pozor, abych to nepřeháněl," řekl Bono v rozhovoru pro BBC s tím, že bubeník Larry Mullen jeho slova o chudobě během koncertu odměřuje na hodinkách.

Bono na koncertě v Buenos Aires
Bono na koncertě v Buenos Aires | Foto: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy