Věříme ti, Tome Cruisi. A fandíme ti

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 5. 2006 13:30
Recenze - Agent s českým pasem na stopě "antiboží" králičí packy. Tom Cruise přes občasnou směšnost ještě umí být akčním hrdinou. Nic není impossible.  

Útvar zvaný Mission Impossible Force vysílá Ethana Hunta potřetí do akce. A elitní agent se opravdu činí, aby dokázal, že pro něj nic není nemožné - ani postavit se takovému protivníkovi, jakým je Owen Davian v neodolatelném, přislizle nekňubovském podání Philipa Seymoura Hoffmana.

Hunt má sice před svatbou, ale povinnosti zkrátka volají. Záchrana agentky z Davianovy moci se mu tak úplně nezdaří kvůli výbušnině v její hlavě a dočká se za to vypeskování od šéfa (Laurence Fishburne). O to víc se ponoří do následného honu na Daviana, bezskrupolózního obchodníka se zbraněmi, který usiluje o tajemnou "antiboží" králičí packu.

Práci mu ovšem komplikuje Davianův úmysl si trochu pohrát s Huntovou krásnou snoubenkou a později manželkou  Julií, ale také intriky v zákulisí domovského útvaru. Cruise se postupně vydá do Berlína, Vatikánu a Šanghaje, přičemž se maskuje rafinovanými převleky za hysterického italského poštovního dopravce, vatikánského kněze či za českého hipísáka Pavla Sobotku, pronášejícího: "V Číně jsem ještě nebyl. Je to tam cheský?"

Mission: Impossible III. je akční film, který si na nic nehraje a je natočený svižně - což je bezpochyby zásluha "seriálového" režiséra Abramse. A Tom Cruise tu dokoce působí jaksi důstojně, nemluvě o vynikajícím Hoffmanovi, kterému vstup do světa velkorozpočtových trháků vyloženě svědčí.

Infobox

Série Mission: Impossible je jakousi americkou obdobou příběhů agenta 007. Vznikla na motivy stejnojmenného televizního seriálu ze 60. let. První film natočil přesně před 10 lety Brian de Palma, ten druhý v roce 2000 hongkongský režisér John Woo. První dva díly dohromady vydělaly přes miliardu dolarů.

Ten film je občas směšný a bere se příliš vážně, i když pár hlášek, které se tu objeví, je opravdu vtipných. Navíc stejně jako mnohé další snímky poslední doby podléhá vendetovské módě "Lidé by se neměli bát svých vlád" a  milostná linka působí občas až příliš líbivě a okázale kontrastně.

Ale akční scény fungují a mají v sobě i značnou dávku elegance, jako když helikoptéry kosí pole větrných elektráren nebo v celé sekvenci průniku Cruisovy družiny do Vatikánu - horem, dolem, předem i zadem. Nemluvě o půvabném výjevu, v němž se poperou dva Philipové Seymourové Hoffmanové.

Divák je pak ochoten přijmout nepravděpodobná pravidla žánru, a dokonce se jimi bavit. Včetně toho, že Cruise během mise jen tak mimochodem pohovoří s kolegou o výběru své snoubenky, nebo tím, jak jeho družina zfleku vyrobí dokonalou masku nepřítele.

Mission: Impossible III
Mission: Impossible III | Foto: Bontonfilm

Ale Ethan Hunt to s různými udělátky a technickými hračičkami zkrátka umí, to už dokázal v minulých dílech. Umí to i s větami jako "dostanu tě odsud", "věřím ti" či "vyzkratuju nálož, co máš v hlavě".

Dokonce i směšně politicky korektní složení Cruisovy družiny ve stylu bodrý černoch - nebojácná Asiatka - mladičký hezounek působí v těchto souvislostech tak nějak uvěřitelně; tady zkrátka nic není nemožné.

A úvodní odpočítávaný duel Daviana s Cruisem je prostě excelentní. Lepší začátek filmu si snad ani nelze přát - včetně nechtěně komických vět "vložili jsme vám do hlavy trhavinu" a "kde je králičí packa".

M:I III: Philip Seymour Hoffman
M:I III: Philip Seymour Hoffman | Foto: Bontonfilm

V závěru pak Cruise létá na laně mezi šanghajskými mrakodrapy, přitom stíhá odprásknout  pár strážných, ukrást přísně střežený předmět a poté během třiceti vteřin vycvičit snoubenku v boji a říct jí v nejnemožnější chvilce "miluju tě" -  a to je ten definitivní moment,  když už mu prostě nejde nefandit. I kdyby jen proto, že má ten český pas a je trochu jedním z nás;  my totiž o tom, že nic není nemožné, víme své.

Mission: Impossible III, USA 2006. Scénář J. J. Abrams, Bruce Geller, režie J. J. Abrams, hudba Michael Gaicchino, hrají Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, Laurence Fishburne, Keri Russell, Ving Rhames. 125 minut, distribuce Bontonfilm.

 

 

Právě se děje

Další zprávy