Nejvíc Thálií má Národní divadlo Praha

ČTK
25. 3. 2006 22:12
Praha - Už potřinácté se v sobotu v Praze předávaly ceny Thálie za mimořádné umělecké výkony.

Nominace se týkaly jedenácti scén, z toho pěti mimopražských. Moderátorem večera, který přenášela ČT z Národního divadla, byl plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka.

Holánová, Řezáč, Urbanová...

V činoherním oboru byli Tháliemi za rok 2005 vyznamenáni členka Národního divadla v Brně Kateřina Holánová za roli Rebbeky Westové v dramatu Rosmersholm a podruhé nominovaný Ivan Řezáč za výkon v roli Arnulfa v Moliérově komedii Škola pro ženy v pražském Švandově divadle. Holánové předal cenu Boris Rösner, jehož loni v květnu z herecké práce odvolalo dlouhodobé onemocnění.

Ivan Řezáč
Ivan Řezáč | Foto: ČTK

Poháry za výkony v opeře získali sopranistka Eva Urbanová - za roli Kostelničky v Janáčkově Její pastorkyni na jevišti Národního divadla v Praze byla odměněna už podruhé - a Jurij Gorbunov z Národního divadla v Brně, jenž vytvořil postavu maršála Kutuzova v opeře Vojna a mír.

Nejdelší děkování

Tháliemi v oboru baletu byli poctěni první sólistka baletu Národního divadla v Praze Tereza Podařilová za roli Taťány v baletu Oněgin a Jiří Kodym za ztvárnění titulní postavy téže inscenace.

V oboru operety a muzikálu si ocenění odnesli členka Divadla na Fidlovačce Tereza Bebarová za titulní roli v muzikálu Funny Girl a Tomáš Šulaj ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti za výkon v muzikálu Donaha!

Zvláštní cenu kolegia převzal choreograf Pavel Šmok a cenu pro činoherce do 33 let Evellyn Pacoláková. Za celoživotní mistrovství byli cenami Thálie oceněni brněnský tanečník, choreograf a pedagog Jiří Nermut, basista Jaroslav Horáček, který dvaačtyřicet let své tvůrčí dráhy spojil s Národním divadlem v Praze, a populární herec Lubomír Lipský.

Ten měl ze všech vyznamenaných nejdelší řeč. Děkoval dramatickým postavám - a nakonec sám sobě. "Dříve se děkovalo straně a vládě, dnes se děkuje sponzorům. A protože sponzora nemám, musím poděkovat sám sobě. I za to, že jsem se poměrně v útlém věku dožil tak vysokého stáří," uvedl Lipský, jenž v půli dubna oslaví třiaosmdesátiny.

 

Právě se děje

Další zprávy